Dinu C. Giurescu, academician si istoric, semnal de alarma:”Încotro ne îndreptăm, Doamne?!”

2 619

dcgO ţară poate fi împinsă spre destrămare pe mai multe căi: economic, prin acapararea instituţiilor statului de grupuri de interese, prin dezorganizarea învăţământului, distrugerea sistemului public de sănătate şi pierderea celui propriu de asigurări, cât şi prin „conlucrarea“ tuturor acestor factori.

Este cazul României. După decembrie 1989 a avut loc lichidarea, la propriu, a peste 90% din industria românească, odată cu reducerea masivă a producţiei meşteşugăreşti, în timp ce întreprinzătorii autohtoni par mai curând ignoraţi de forurile de decizie.

În prezent, la ordinea zilei este privatizarea (vânzarea) resurselor minerale şi energetice, însoţită de afirmaţia – nedemonstrată – a independenţei energetice a ţării!

Harta întocmită de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale arată că toate zonele României, inclusiv platoul aferent al Mării Negre, sunt cuprinse în perimetrele de exploatare acordate la 26 companii străine.

Cu ce rămân cetăţenii acestei ţări în urma acestui val de explorări-exploatări? După contractele aflate în lucru, cu foarte puţin şi, în plus, la cheremul celor care efectuează forajele. Adio, independenţă energetică!

Sistemul bancar este controlat în proporţie de peste 90% prin sucursalele din România ale băncilor din alte ţări. Recapitalizarea CEC-ului – capital românesc – este refuzată de instanţele europene. Oare se pregăteşte să moară şi cea mai veche bancă populară românească?

Prin împrumuturile contractate de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Banca Europeană, asupra cetăţenilor apasă cea mai mare datorie din istoria contemporană a României.

Instituţiile statului – atât la nivelul superior decizional, cât şi pe trepte intermediare – sunt direcţionate de reprezentanţi ai cercurilor de interese transpartinice constituite de mulţi ani. Încercările de a repune legea în drepturile ei se izbesc de refuzul net al acestor reprezentanţi, sub felurite „motivări“. Nu au reuşit până în prezent nici încercările de a clarifica şi eventual sancţiona multiplele „combinaţii“ pe seama avuţiei publice. Vorbim însă repetat şi insistent de independenţa justiţiei.

Rolul şi menirea parlamentului – bine definite şi formulate în teorie – rămân a fi verificate şi în practică.

Ştergerea treptată a identităţii, a conştiinţei apartenenţei la naţiunea românăse operează, de mai mulţi ani, direct asupra tinerilor prin învăţământ, mai ales prin disciplinele umaniste – limba şi literatura şi istoria românilor. Operaţiunea se efectuează prin stabilirea curriculei şi a unor tipare obligatorii pentru manuale, care, prin însăşi alcătuirea lor, îndepărtează încet şi sigur tineretul de la disciplinele respective.

Ţelul educaţiei globaliste este astăzi formarea unui om al secolului XXI interesat de valori materiale şi pseudo-culturale, fără identitate naţională. Cu alte cuvinte, un „pălmaş“ modern.

Deteriorarea sistemului public de sănătate din multiple cauze a devenit vizibilă iar exodul medicilor şi a personalului sanitar continuă.

Încorporarea cetăţeanului într-un sistem de asigurări prin companii internaţionale înseamnă supunerea acestui cetăţean în final unor reguli standard fără legătură cu posibilităţile şi evoluţia ţării respective, în cazul de faţă, România. Procesul este în curs.

Asemenea evoluţii sunt limpede influenţate de tendinţele integratoare ale Uniunii Europene conduse de o birocraţie cu reguli proprii. Reglementările succesive – care merg până la reţeta de preparare a „mititeilor“ – ca şi impunerea regionalizării continentale (obligatorie) – duc spre ştergerea identităţii statelor europene.

În ultimă instanţă vine opţiunea esenţială a fiecărui om politic român. Câtă voinţă are – dincolo de apartenenţa la un partid – de a păstra şi apăra valorile proprii româneşti – materiale, morale şi culturale? Cât de mult mai este dispus să se plece, repetat, în faţa directivelor, regulamentelor şi grupurilor de presiune din interior şi din afară?

Cu prea puţine semne pozitive, atitudinile oamenilor politici nu sunt încurajatoare. Tendinţa merge spre slăbirea în continuare şi chiar destrămarea statului şi a naţiunii.

Apare ca şi cum s-ar dori să nu se schimbe ceva fundamental, ca starea existentă în 2011-2012 să rămână încă o generaţie cel puţin.

Vom merge în continuare spre destrămare sau dimpotrivă spre o redresare – deocamdată greu de întrevăzut?

Încotro ne îndreptăm, Doamne?

Sursa: Dambovita.net

2 Comments
 1. Marius Ianuș says

  Dragi frați ortodocși,

  cum bine știți, situația actelor biometrice pare în acest moment fără ieșire. Din 2014, cărțile de identitate românești vor conține cip, adică un microprocesor care va stoca și transmite anumite date.
  Soluția pe care o propun eu este aceea de a solicita o a doua cetățenie, unei țări mai conservatoare. Cea mai conservatoare dintre țările ortodoxe este Georgia, care a solicitat public Uniunii Europene să nu mai caute să-i impună corupția morală. Am făcut o cerere tip, cu mai multe semnături, care poate fi depusă la Ambasada Georgiei. O puteți descărca de aici: http://yanush.wordpress.com/cerere-de-acordare-a-cetateniei-georgiene

  Datele de contact ale Ambasadei Georgiei:

  Cancelaria
  Adresa: Str. Herăstrău nr.16, Sector 1, 011983, Bucureşti
  Telefon: (0040-21) 210 06 02; 210 06 04 Fax: (0040-21) 211 39 99
  E-mail: embgeoromania@yahoo.com; romania.emb@mfa.gov.ge

  Secţia Consulară
  E-mail romania.con@mfa.gov.ge Website: http://www.romania.mfa.gov.ge
  Adresa: România, București, str. Mihai Eminescu 44-48, ap. 8, sectorul 1 Program de lucru: luni-vineri 09.00-18.00

  Ambasador: Excelența Sa Domnul Giorgadze ILIA

  Iar în Basarabia:
  Însărcinat cu afaceri al Georgiei în Republica Moldova – dl Avtandil MIKATSADZE.
  Adresa: MD-2001 Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 57
  Tel.: 022 277 000 Fax: 022 277 077

  Dacă depuneți liste, vă rog să mă țineți și pe mine la curent cu numărul de semnături strânse, pe blogul meu, într-un comentariu la pagina la care fac trimitere mai sus.

 2. ion pop says

  Eu propun da renuntati mai bine la cetatenia romana.Ca sa ramaneti macar cetateni europeni onesti daca sefii vor
  musai sa tradeze cum au facut-o toti sefii peaicea dintotdeauna.Renuntati la ceva ce inseamna istorie falsa,stat fals
  scoala si biserica falsa si cereti U.E. sa fiti cetateni europeni si atat.Doar limba ce o vorbim este adevarata.Poate ca
  Europa nu va da cu piciorul nici-unui om cinstit,harnic si curat chiar de vorbeste romaneste ori tiganeste.Altceva nu are rost decat sa-ti vezi copiii mandri ca sunt ca tine.La revedere Romania lui Giurescu !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php