Fost ministru al agriculturii: Vanzarea de teren strainilor, o “mare greseala”

0 443

 

terenFostul ministru al agriculturii în timpul guvernului Emil Boc, Valeriu Tabără, s-a pronunţat din nou împotriva liberalizării vânzării pământului către cetăţenii străini, începând cu 1 ianuarie 2014. El a declarat că această obligaţie asumată a României în faţa Uniunii Europene ar fi “o mare greşeală”.

„Este o liberalizare absolut negândită. Cine a negociat la Uniunea Europeană a fost în necunoştiinţă de cauză. Toate ţările vecine cu noi îşi protejează pământul. De exemplu, în Ungaria s-a dat o lege care condamnă la păşcărie cinci ani dacă se vinde pământ la străini, inclusiv pe cei care sunt implicaţi în aceste operaţiuni. De asemenea, Bulgaria nici nu a ţinut cont de negocieri şi a dat o lege de nevânzarea terenurilor. La noi s-a tergiversat nepermis de mult această chestiune după ce am plecat eu din minister. S-a spus că nu se mai putea negocia tratatul, dar e fals. Liberalizarea aceasta e una dintre cele mai mari greşeli”, a declarat pentru Ziua de Vest fostul ministru Valeriu Tabără, actualmente profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.

Timişul este cel mai întins judeţ din ţară. Are o suprafaţă de 8696,7 km pătraţi şi ocupă 3,6% din teritoriul României. În judeţ sunt 750.000 de hectare terenuri agricole şi 500.000 de hectare arabile. Totuşi, deşi solul are calităţi deosebite, cea mai mare problemă o constituie lipsa apei. Fiindcă preţul la teren agricol este foarte mic în Timiş (2.500 euro hectarul), faţă de 15.000 de euro cât este în alte ţări din UE, străinilor le convine să investească aici, mai ales că şi legislaţia este permisivă şi oferă unele facilităţi. În acest moment, 36.000 de hectare sunt în paragină, conform Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Datele statistice arată că din punct de vedere al suprafeţei agricole, România locul şase în Europe, după Franţa, Spania, Germania, Marea Britanie şi Polonia, iar după suprafaţa arabilă se află pe locul 5, înaintea Marii Britanii.

Conform tratatului de aderare la UE, România trebuie să îşi deschidă piaţa funciară, în perspectiva anilor 2016-2020, şi pentru cetăţenii nerezidenţi sau cei care au rezidenţă pe teritoriul UE. Autorităţile au decis însă să liberalizeze vânzarea de terenuri cu doi ani mai devreme.

Din 1972 până în 1989 Valeriu Tabără a fost membru al Partidului Comunist Român. A fost membru al Partidului Unităţii Naţiunii Române (PUNR) din anul 1991 și președinte al acestei formațiuni din 1997. În 2002 a fost înlocuit cu Mircea Chelaru și a părăsit formaţiunea, trecând la Partidul Democrat. Deasemenea, este membru al Asociaţiei “Cultul Eroilor” şi al Asociaţiei Culturale patriotice “Avram Iancu”. Sursa:FrontPress.ro

valeriu-tabara_0

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php