PONTA va taxa si INTERNETUL

0 442

taxa internetGuvernul Victor Ponta pregăteşte o nouă taxă, care va afecta zeci de mii de persoane fizice, organizaţii, asociaţii sau societăţi comerciale. Proprietarii de domenii “.ro” vor plăti o taxă de înregistrare şi una anuală de reînnoire, al căror cuantum va fi stabilit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională, la propunerea Registrului naţional RoTLD din ICI Bucureşti, care gestionează peste 700.000 de pagini web din România. Legea va acţiona retroactiv, chiar dacă un domeniu “.ro” a fost cumpărat în urmă cu câţiva ani iar cel care a plătit a fost informat că nu va mai plăti în plus o sumă anuală.

“Taxa anuală de înregistrare şi reînnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileşte, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională. Data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind înregistrarea domeniilor “.ro”, publicat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

În prezent, costul pentru un domeniu “.ro” este 51,26 dolari, plus TVA. “Nu există taxă de mentenanţă anuală în prezent. Plata se face la înregistrare. Dacă se va introduce taxă de mentenanţă anuală veţi fi anuntaţi din timp”, se precizează pe pagina web a Registrului naţional RoTLD din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, coordonat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin introducerea taxei pe perioadă determinată (anuală) RoTLD va beneficia de informaţii actualizate în ceea ce priveşte domeniile active, domeniile folosite şi cele nefolosite, şi va putea debloca domeniile achiziţionate şi nefolosite în vederea punerii la dispoziţia utilizatorilor a dreptului de folosinţă a numelor respective, scrie Mediafax. Cu alte cuvinte, dacă cineva a cumpărat un domneiu pentru un site şi nu îl foloseşte o perioadă de timp, acesta va putea fi resupus vânzării către alţi doritori.

Potrivit proiectului de act normativ, numele de domenii “.ro” sunt înregistrate pentru o perioadă determinată de mimin un an, care ulterior poate fi prelungită prin reînnoire. Perioada maximă pentru care se poate face înregistrarea sau reînnoirea unui nume de domeniu .ro este de doi ani.

“Poate fi înregistrant orice persoană fizică sau juridică cu condiţia să-şi asume responsabilitatea pentru utilizarea legală a numelui de domeniu şi să nu producă prin utilizarea numelui de domeniu prejudicii terţelor părţi. Responsabilitatea privind utilizarea numelor de domenii şi respectarea drepturilor de proprietate intelectuală aparţine înregistrantului. Numele de domenii nu pot fi înregistrate doar în scopul revânzării. Numele de domenii nu pot include expresii ofensatoare sau care să incite la săvârşirea unei infracţiuni. Regula de atribuire a numelor de domenii este «primul venit, primul servit»”, se mai spune în proiectul de act normativ.

Aceste modificări au nemulţumit deja utilizatorii de internet, mai ales că taxa ar putea fi de 10 euro pe an, după cum susţin jurnaliştii de la HotNews. Astfel unii sugerează chiar intentarea de procese pentru contract abuziv, deoarece la înregistrarea unui domeniu “.ro” beneficiarii sunt obligaţi să-şi asume un contract care la punctul 5 stipulează că sunt de acord ca acesta să fie revizuit fără a fi necesar acordul acestora, în legătură cu termenii înţelegerii, condiţiile şi serviciile furnizate. Sursa: FrontPress.ro

ponta-taxe

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php