Dorin Chirtoacă: Reîntregirea, obiectivul secolului XXI pentru neamul românesc

1 428

Primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a declarat, duminică, la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României, că reîntregirea devine obiectivul secolului XXI pentru neamul românesc.

‘La mulţi ani şi într-un ceas bun pentru ca idealul neamului românesc să fie împlinit în secolul XXI. Consider că reîntregirea neamului nostru devine obiectivul secolului XXI pentru neamul românesc’, a spus primarul din Chişinău, în faţa a peste două mii de persoane prezente în faţa Sălii Unirii din Alba Iulia, la ceremonialul primirii soliilor din cetăţile de scaun.

Dorin Chirtoacă a menţionat că, după ce în urmă cu 20 de ani România a păşit pe un drum cu sens unic către Europa, semnând în 1993 acordul de asociere, acum e rândul Republicii Moldova.

„În cadrul Europei trebuie să ne întâlnim din nou. Nu putem merge în Europa cu identitatea pe care ne-au atribuit-o Stalin şi cu Beria, care, după aceea, ne-au dus în Siberia. Putem merge în Europa, în Europa naţiunilor, în Europa demnităţii şi-n Europa prosperităţii. Or, identitatea celor de dincolo de Prut este una românească şi o ştie toată lumea, doar cei care nu au curaj nu vor să o mai spună astăzi’, a declarat Dorin Chirtoacă.

Primarul din Chişinău a criticat faptul că de Ziua Naţională la Alba Iulia au existat huiduieli, atunci când au fost depuse coroane de flori din partea partidelor politice şi a principalelor instituţii ale statului.

‘Este sărbătoarea Unirii. Mă întreb însă cât de uniţi suntem cu adevărat? Ce ar fi spus Mihai Viteazul văzându-ne atât de uniţi la huiduieli: huiduită şi puterea, huiduită şi opoziţia. Poate de asta ne e şi greu timp de 2.000 de ani, pentru că şi de Ziua Naţională, în loc să punem în valoare ce avem mai bun, încercăm să ne dăm cu stângul în dreptul. Din această cauză am pătimit mult şi până acum. Dacă vrem să ajungem să fim respectaţi în Europa, fie şi prin rotaţie, cum o fi, dar trebuie să învăţăm să mergem numai înainte’, a spus primarul din Chişinău.

Acesta a transmis şi un mesaj de unitate în versuri: ‘La mulţi ani şi unitate, Într-o zi va fi dreptate, La mulţi ani şi fiţi pe pace, Din sânge apă nu se face’.

Dorin Chirtoacă a fost prezent şi în urmă cu doi ani la manifestările organizate la Alba Iulia de Ziua Naţională, atunci când Alba Iulia şi Chişinău s-au înfrăţit.

AGERPRES/(autor: Marinela Brumar, editor: Florin Marin)

1 Comment
  1. ION says

    deci ar mai dura un SECOL se subintelege,aceasta intregire! JENANT!!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php