Despre importanta Sfintei liturghii in viata crestinilor

0 2.929

Ilie GorganiCreștinul are sfânta datorie de a participa, fără să lipsească la sfânta și dumnezeiasca liturghie din duminicile de peste an și sărbătorile cu roșu din calendarul bisericesc. Caci lucrul cel mai important in viata crestinului este Dumnezeu, de unde vine tot harul necesar jertfei crestine pentru mintuire. Datoria aceasta nu este numai de a participa ci si de a trai fiecare moment al sfintei liturghii, intrucât liturghia este ceva dumnezeiesc, ea deosebindu-se net de celelalte slujbe bisericesti. Parintele Arsenie Papacioc spune ca nu este nici o diferenta intre Raiul lui dumnezeu si Altar in timpul sfintei si dumnezeiestii liturghii. Asadar, liturghie inseamna coborirea cerului pe pamint, ca sa dam cea mai scurta definitie. Acolo, in biserica,  cu noi crestinii se afla sfintii ingeri, cetele sfintilor. La momentul heruvicului, in altar coboara cetele ingeresti din cer, pentru a se minuna de frumusetea sfintei jertfe, de prefacerea darurilor de pe sfinta masa, a painii in insusi SFINTUL TRUP AL DOMNULUI HRISTOS si al vinului in INSUSI PREASCUMPUL SINGE AL DOMNULUI. La momentul axionului Maica Domnului coboara in altar si se roaga pentru noi toti. Apoi sfintii toti se roaga pentru noi si coboara printre noi. Si INSUSI MINTUITORUL SE AFLA TOT TIMPUL, PE TOT PARCURSUL SFINTEI LITURGHII PREZENT PE SFINTA MASA A SFINTULUI ALTAR, IN CALITATE DE SUPREM SI VESNIC ARHIEREU, PREZENT IN CHIP REAL DAR NEVAZUT, BINECUVANTAND DARURILE CE SUNT PUSE INAINTE-I DE CATRE PREOT.

Tot cerul este prezent cu noi, iar ingerii slujitori sunt prezenti acolo cu preotii si diaconii, desavirsind lucrarea sfintei liturghii, ajutind preotul si impreuna slujind cu el. Auziti dragii mei, preotul slujeste, fiind ajutat de ingeri, iar in fata lui este INSUSI ARHIEREUL HRISTOS. Oare bunul Dumnezeu nu este nespus de bun, coborindu-se smerit, pe pamint la noi oamenii. Oare puterile ceresti nu se coboara la noi din dragoste, slujind impreuna cu oamenii? Cine este omul, caruia Dumnezeu ii face atata cinste, ce este omul care sa merite toate acestea?

Ca sa nu mai vorbim ca, pe proscomidiar, adica pe jertfelnicul sfintului altar, se aduce la fiecare liturghie jertfa nesangeroasa pentru pacatele noastre. Si totodata, la liturghie, crestinii se invrednicesc de daruri si harisme, date dupa marea, nemarginita dragoste a lui Dumnezeu pentru noi, dar si dupa credinta si vrednicia noastra, daruri fara de care nu putem face fata ispitelor si incercarilor mintuitoare.

La sfinta liturghie se intalnesc si se contopesc cele doua biserici, cea luptatoare de pe pamint si cea triumfatoare din ceruri, formint intr-o cereasca simbioza Biserica lui Hristos, pe care nimic nu o poate birui. Iar preotul are marea cinste si marea putere de a preface darurile de paine si de vin in insusi SFINTUL TRUP AL DOMNULUI HRISTOS si respectiv in INSUSI PREASCUMPUL SINGE AL DOMNULUI. Este o mare putere pe care nici ingerii nu o au, alaturi de puterea de a lega si a dezlega pacatele prin taina spovedaniei. Cu alte cuvinte , nu exista mantuire fara preot, acesta fiind unealta lui Dumnezeu prin care se trimite crestinilor harul mantuitor.

Acestea toate fiind spuse, vedem ca fara spovedanie, fara sf. Impartasanie si fara sf. Liturghie nu este mintuire. La acestea se adauga pazirea poruncilor si lucrarea faptelor bune. Caci crestinul se indreapta catre sfintenie si trebuie sa elimine din viata lui orice pacat si viciu care l-ar putea compromite pe el ca individ, sau nemul romanesc. Numai asa vom ajunge la a indeplini misiunea noastra crestina si numai in acest fel vom ajunge la biruinta crestina. Numai asa vom fi capabili sa marturisim dreapta credinta ortodoxa, numai asa vom ajunge la desavirsire, numai asa vom putea capata putere de a ajunge pana la capat si de a ne jertfi martiri pentru Hristos si pentru neam. Numai tragandu-ne seva din Sf. Liturghie si din Sfintele Taine, vom putea indeplini rolul providential incredintat de bunul Dumnezeu noua romanilor. Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa fim vrednici de mila si dragostea sa pe vremurile grele pline de duhul secular ce le traim, in care oamenii de jertfa lipsesc din ce in ce mai mult, caci asta inseamna crestin – om de jertfa, capabil sa lase totul pentru a urma lui Hristos, si sa fim plini de curajul martiurisirii adevarului si a dreptei credinte. AMIN.

CU DRAGOSTE PENTRU TOATA FAPTURA, PR. ANDREI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php