Studenții din centrul Universitar Iași și din toată țara ies miercuri la PROTEST! “Mai bine să pierdem o zi în stradă, decât să ratăm viitorul unei generații”

0 385

Studenții din centrul Universitar Iași și din toată țara ies miercuri la PROTEST! “Mai bine să pierdem o zi în stradă, decât să ratăm viitorul unei generații”

Studenții din centrul Universitar Iași cheamă colegii la protest, miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere Guvernului României alocarea a 6% din PIB pentru educație, începând cu 2014, se arată într-un comunicat trimis la redacție.

Organizațiile studențești din Iași, membre și susținătoare ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (), cer Guvernului să respecte Legea Educației, să crească finanțarea de bază a universităților până la valoarea ei din 2008, să crească subvenția cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.

Protestul va începe la ora 13:00 și se va desfășura în Piaţa Unirii. Inițiatorii protestului sunt organizațiile studențești: Liga Studenților Electrotehniști (L.S.ETH) din Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”, Liga Studenților Economiști (LSE), Asociația Studenților Francofoni Iași (ASFI), Asociația Societatea Pentru Psihologie (SPP), Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor a Facultăţii de Filosofie și Științe Social Politice din Iaşi (ASAFFI) din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” și Societatea Studenților Farmaciști Iași (SSFI), Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), Societatea Studenților Stomatologi Iași (SSSI) din Universitatea de Medicină și Farmacie.

VEZI AICI LISTA TRASEELOR DIN FIECARE ORAȘ

Alături de studenții ieşeni, vor protesta și studenții din alte 10 centre universitare importante din țară – București, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea și Alba Iulia, având cu toții aceeași revendicare – alocarea a 6% din PIB pentru educație.

Demersurile studenților pentru creșterea finanțării educației au început încă din luna ianuarie a acestui an, odată cu petiția de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenți, care a fost depusă la Guvern și Parlament.

Au urmat mai multe inițiative, între care lansarea platformei online www.6pentrueducatie.ro, prin care s-a reușit coagularea reprezentanților elevilor, ai studenților, ai sindicatelor și ai rectorilor. Ulterior, au existat întâlniri cu reprezentanții Guvernului, dar acestea au rămas fără rezultat.

Săptămâna trecută, studenții au organizat greve japoneze în cele mai importante centre universitare din țară, solidarizându-se cu protestul profesorilor din București.

Mihai Dragoș, președintele ANOSR, spune că Guvernele din ultimii ani și-au bătut joc de educație și că ignoranța guvernanților a depășit orice limită.

Ignoranța guvernanților a depășit orice limită. Vorbim despre finanțarea educației, trimitem adrese, petiții și analize de peste un an de zile, dar parcă vorbim cu pereții. Nu vedem vreo strategie clară, nu se implementează soluții, nu se iau măsuri reale. A sosit momentul să ne cerem drepturile și în stradă. Poate așa se vor mai trezi și vor respecta legea și propriile lor asumări. Așteptăm ca pe lângă studenți să ni se alăture la protest toți cei care cred că sistemul de educație încă mai poate fi salvat dacă este tratat cu responsabilitate și finanțat corespunzător. Guvernele din ultimii ani și-au bătut joc de educație și această bătaie de joc nu poate să mai continue dacă vrem un învățământ decent și un altfel de viitor pentru România! – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Silvian-Emanuel Man, președintele Ligii Studenților din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași arată că subfinanțarea educației a afectat sistemul la toate nivelele și că această situație nu mai poate continua. El îi cheamă pe toți profesorii și colegii la protest.

Susţinem în continuare demersurile ANOSR şi ale organizaţiilor membre în lupta pentru finanţarea corespunzătoare a educaţiei. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a suferit foarte mult din pricina subfinanţării: la începutul anului 2013, salariile cadrelor universitare şi de cercetare, precum şi cele ale personalului administrativ şi auxuliar au fost reduse, iar din această toamnă au crescut taxele de şcolarizare şi taxele de cămin. Bursele sunt puţine, iar cuantumul lor nu acoperă cheltuielile necesare pentru cazare şi masă. Mai nou, chiar şi reducerile la transportul în comun (RATP) au fost puse sub semnul întrebării. În plus, căminul C5 din campusul Titu Maiorescu este încă în renovare, fondurile reduse alocate de guvern privând peste 500 de studenţi de dreptul la cazare. Noi ţinem foarte mult la ideea de «Cuza» şi nu suntem dispuşi să ne lăsăm universitatea călcată în picioare. Îi chemăm pe toţi colegii noştri la protest alături de noi şi îi rugăm pe domnii profesori să înţeleagă că este mai bine să „pierdem” o zi în stradă, decât să ratăm viitorul unei întregi generaţii! – Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI)

sursa: ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php