Oxford Analytica: Proiectul Roşia Montană ar putea DĂRÂMA GUVERNUL

0 958

ponta-rosia-montanaProtestele împotriva planului de a deschide cea mai mare mină din Carpaţii de Vest continuă pe întreg teritoriul României, reuşind să inducă multă confuzie la nivelul Guvernului, scrie Oxford Analytica.

Premierul Victor Ponta şi-a schimbat punctul de vedere public de cel puţin trei ori pe tema oportunităţii proiectului de exploatare minieră, iar disensiunile din rândul coaliţiei de guvernare au scos la iveală o formă haotică de a lua decizii publice, astfel că dubiile cresc în privinţa fezabilităţii planurilor de privatizare pentru sectorul energetic care sunt legate de căutarea finanţării internaţionale.

Afacerea RMGC scoate la iveală oportunismul unei elite transpartinice, iar prea puţini dintre membrii acesteia par preocupaţi de protejarea mediului sau a consecinţelor negative asupra statului.

Premierul a pierdut deja autoritate. Planurile USL de revizuire a Constituţiei ar putea cădea victimă tensiunilor permanente din coaliţie. În acelaşi timp, nervozitatea printre investitorii străini ar putea distruge şi aşa fragila revenire economică.

Un guvern nehotărât plănuieşte să paseze Parlamentului decizia finală pe tema controversatului proiect de la Roşia Montană. Coaliţia PSD- PNL ar putea să nu mai aibă viaţă lungă în condiţiile în care poziţiile celor două formaţiuni pe acest subiect sunt categoric divergente. Românii din clasa de mijloc şi tinerii, scandalizaţi de această controversă, ar putea intra pe scena politică cu o nouă formaţiune, dacă vor ieşi la iveală lideri potriviţi şi o platformă comună.

Controversata temă a exploatării cu cianuri a arătat fragilitatea USL. Pe 16 septembrie, Ponta a declarat că nu îl va susţine activ pe Antonescu la alegerile prezidenţiale, în timp ce liderul PNL a afirmat că nu va fi păpuşa PSD dacă va câştiga scrutinul. S-au împăcat în ziua următoare, premierul temându-se de lovitura ce ar putea fi provocată de intrarea PNL în opoziţie.

În cazul unui „divorţ”, lui Ponta îi va fi imposibil să aranjeze o altă coaliţie dominată de partidul său. Planurile ambiţioase pentru o nouă Constituţie, deja amânate, ar putea rămâne definitiv la sertar. Guvernul a pasat problema Parlamentului. Treisprezece parlamentari ai Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană au început, miercuri, vizita în zonă, ei ajungând la sediul Primăriei cu un microbuz şi fiind întâmpinaţi de primarul din localitate, Eugen Furdui.Cei 13 parlamentari au ajuns la sediul Primăriei Roşia Montană cu un microbuz, în jurul orei 10.30 şi au fost întâmpinaţi de primarul localităţii, Eugen Furdui (PDL). Parlamentarii au anunţat că vor face declaraţii jurnaliştilor după întâlnirile pe care le vor avea pe parcursul zilei.

Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că aşteaptă ca parlamentarii care au ajuns la Roşia Montană să vadă realitatea din zonă şi investiţiile făcute deja în patrimoniu şi în protecţia mediului.

„Aşteptăm să discute cu localnicii ca să afle părerile lor şi faptul că îşi doresc această investiţie, vrem să vadă nevoile oamenilor şi că aceştia îşi doresc bunăstare şi să lucreze în tontinuare la ei acasă, în minerit”, a spus Albu.

Parlamentarii din Comisia comună specială pentru Roşia Montană, condusă de senatorul Darius Vâlcov, urmează să viziteze staţia pilot de tratare a apelor acide, zona protejată Tău Găuri – amenajare pentru vizitare turistică, zona protejată Cârpeni – amenajare pentru vizitare turistică, cariera Cetate, cariera Cârnic, cariera Orlea, cariera Jig.

Membrilor Comisiei le vor fi prezentate, conform programului, iazul de decantare şi amplasamentul uzinei, după care vor vizita zona protejată Biserica Greco-Catolică, mai multe primării, tăurile protejate din centrul istoric, zona protejată Centrul istoric, complexul de galerii Cătălina-Monuleşti. Ei vor face vizite şi la depozitul arheologic şi şantierul de restaurare al casei 392, la Muzeul Mineritului – punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Totodată, parlamentarii vor avea întâlniri cu Sindicatul „Viitorul Minerirului” şi ONG-urile locale pro-minerit.

La revenirea în Bucureşti, membrii Comisiei au programate pentru joi, începând cu ora 18.00, discuţii şi consultări la Parlament cu reprezentanţii ONG-urilor şi ai asociaţiilor cu activitate reprezentativă în domeniu şi cu organizatorii protestelor din Piaţa Universităţii.

Şeful SIE: În subiectul Roşia Montană au fost implicate guverne străine, entităţi şi mijloace de presă

Şeful SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la finalul audierii în Comisia parlamentară de control că în subiectul privind Roşia Montană au fost implicate atât guverne străine, cât şi „entităţi”, „mijloace de presă” sau cetăţeni străini care au făcut lobby pentru sau împotriva proiectului.

Pentru o serie de întrebări care au fost adresate de membri comisiei, unele dintre ele foarte specifice, a rămas să venim cu precizări, căutând în arhivele noastre dacă putem da răspunsuri sau nu la întrebări.

Meleşcanu a precizat că nu poate da publicităţii prea multe informaţii legate de acest subiect, având în vedere caracterul secret al acestora.

„Noi am încercat să le structurăm însă pe cele pentru Comisie… ce guverne, ce entităţi, ce mijloace de presă au fost implicate din străinătate în acest proiect, fie în favoarea proiectului, fie împotriva proiectului şi am încercat să prezentăm o imagine cât mai completă”, a afirmat şeful SIE.

El a menţionat că din discuţiile comisiei de control a rezultat faptul că subiectul Roşia Montană va fi aprofundat de către SIE, ceea ce va presupune în principal o revedere a celor peste 50 de informări realizate pe acest subiect.

Meleşcanu a mai afirmat că problemele de bonitate ale societăţilor care investesc în România sunt de competenţa Ministerului Economiei, care prin intermediul ataşaţilor economici face asemenea evaluări.

„Din punctul nostru de vedere, singurul lucru pe care îl putem cerceta este în ce măsură o asemenea investiţie poate să aibă implicaţii asupra securităţii naţionale, în sensul că se investesc bani din trafic de droguri, spălare de bani, sau că anumite servicii interesate finanţează societăţie acest tip”, a afirmat Meleşanu.

El a fost întrebat în ce măsură au fost găsite astfel de informaţii precum cele invocate. „Da, am menţionat câteva din aceste cazuri”, a replicat Meleşcanu, afirmând că nu poate da mai multe detalii.

„În mod evident există o activitate de lobby care s-a desfăşurat foarte eficient în favoarea proiectului, tot aşa cum există acţiuni foarte directe de blocare a proiectului, care sunt legate sigur, şi de preocupări ecologice – sunt convins – dar care sunt legate şi de anumite interese”, a mai precizat Meleşcanu.

Şeful SIE a mai susţinut că în general ţările implicate împotriva proiectului sunt cele vecine.

El a mai susţinut că nu deţine informaţii privind politicieni implicaţi în promovarea proiectului Roşia Montană, dar a prezentat Comisiei „informaţii despre alţi cetăţeni (străini, n.r.) care au avut un interes în activitatea de lobby”.

Şeful SIE a mai fost întrebat dacă în informările realizate a fost cuprins subiectul privind eventuale speculaţii bursiere legate de proiectul Roşia Montană.

„Nu pot să vă spun acuma, dacă ni se solicită de către comisie putem să facem şi o astfel de cercetare”, a mai spus Meleşcanu.

| de pe realitatea.net

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php