TRĂDĂTORUL PONTA SUSŢINE PUNCTUL DE VEDERE RMGC. CUMPĂR CASĂ LA ROȘIA MONTANĂ

0 745

L-am ascultat aseară pe primul ministru vorbind la Antena3 despre lume și viață. Discuția a pornit, evident, de la Roșia Montana. Aici Victor Ponta s-a întrecut pe sine in materie de copy&paste. Am auzit de la el toate șabloanele inventate de PR-ul de la Gold Corporation. Premierul le-a repetat ca un tocilar care a memorat tot ce i-a dictat pedagogul. Nu a lipsit nici măcar situația penibilă în care Mihai Gâdea a citat Evenimentul Zilei care a scris zilele acestea că există interese maghiare, finanțate de George Soros prin Greenpeace Budapesta ca proiectul Gold Corporation să nu se facă, iar Victor Ponta a vorbit despre “interesele din afara țării” care se opun “proiectelor economice” care ar duce la dezvoltarea României. Ungurii nu vor Gold Corporation, și de aia trebuie să se facă ! era mesajul.

024Dar să le luăm pe rînd. Am aflat că de cînd au obținut licența de explorare și exploatare, în 1997, așa-zișii canadieni au investit in România 550 de milioane de euro. Că ministrul Culturii, Daniel Barbu a fost fericit să afle ca RMGC va investi in minelor romane din zonă 150 de milioane de euro, fără ca primul ministru să spună că mare parte din acești bani vor fi folosiți pentru reproducerea în alte locații a minelor române din perimetrul exploatării, iar minele vor fi distruse. Și că ceea ce s-a conservat deja pe banii RMGC se află alături de exploatare, deci nici o speranță pentru vestigiile din interiorul exploatării.

005Am mai aflat ce fericire este pentru România că Gold Corporation și-a luat obligația să decontamineze de cianuri zona deja afectată de exploatarea de pînă acum. Ce a omis să spună premierul este că exploatarea din vremea comunistă a vizat doar masivul Cetate care a scăzut cu circa 200 m în înălțime, iar proiectul Gold Corporation vizează patru munți, Cetate, Cirnic, Orlea și Jig, care vor fi măcinați mărunt-mărunt, ca din fiecare tonă de minereu să se obțină 1,5 grame de aur și 7,4 grame de argint prin trecerea lui prin cianuri ceea ce va duce la un lac imens dar otrăvit. De ce să folosim noi cele circa 4 miliarde de euro din programul european pe mediu, fraiere !? Mai bine să sporim cantitatea de cianuri și să așteptăm ca RMGC să se țină de cuvînt (premierul nu a fost capabil să spună cât este fondul de garanții de mediu; este de 146 milioane de dolari pentru un loc distrus pe vecie).

049Dar partea cea mai tare a showului propagandistic dat de  Ponta de aseară la Antena 3 a fost totuși cea legată de suma la care s-ar ridica despăgubirile pe care România ar fi obligată să le plătească dacă nu va accepta generozitatea Gold Corporation. Întrebat cum a ajuns la 2 miliarde de dolari, premierul a citat dintr-un document pe care a precizat că nu poate sa-l facă public. Documentul spunea că orice litigiu între RMGC și statul roman va fi rezolvat la Centrul de Arbitraj Economic de la Viena. După care premierul a început să înșire….steagurile lui Pristanda. Păi, zice premierul, între 1997 și 2012, RMGC a cheltuit în România 550 de miliarde de euro. Eh, cu siguranță o să le ceară înapoi. Apoi statul român trebuia să investească în proiect 430 de milioane de euro, deci și pe ăștia RMGC îi va cere. Și oricum noi nu avem bani pentru decontaminarea zonei ( poluată încă din epoca Ceaușescu), așa ca… Se fac 2 miliarde. Deci, 2 la primărie, 2 la prefectură, doua la școala de fete…Curat, murdar!

De ce se străduiește atît de tare Victor Ponta ( l-a depășit în fervoare pe vechiul lobbist al GCRM Traian Băsescu) să ne convingă în numele lui Gold Corporation că avem mult de pierdut dacă numiții canadieni își iau bagajele și pleacă? De ce se pretează la acest joc murdar? Nu a dat un răspuns exact la nici una din chestiunile importante. Nu a spus de ce Consiliul Local de la Roșia Montană nu da nici un fel de autorizații pentru alt tip de business decît Gold Corporation. De fapt nici nu a fost întrebat.

102Conivența cu moderatorul a atins insă maximul în fața dezvăluirii din extrasul de carte funciară de la Roșia Montana. Încercînd să demonstreze că oamenii de la Roșia Montană care se opun proiectului sunt fie cumpărați de Greenpeace Budapesta, fie sunt opozanți fanatici, fie sunt persoane interesate de cîștig facil prin despăgubirile obținute prin așteptata expropriere, premierul a început să arate că în orice țară statul face exproprieri pentru lucrări importante – era implicit și un fel de contraargument la obiecția Ministrulului de Justiție care spunea într-un aviz extrem de critic că prin proiectul de lege inițiat de Guvern, statul predă RMGC calitatea sa de expropriator; ceea ce este neconstituțional pentru că un privat nu poate expropria un alt privat. Dar unii oameni au informații, sugerează premierul – iată, continuă Mihai Gâdea, extrasul de carte funciară! Pe listă sunt numele lui Horia Roman Patapievici și Mircea Mihăieș.

081Tare lovitură! Nasol moment, mișto colivă! Deci Traian Băsescu era sigur că proiectul se va face. Chiar și Victor Ponta mai speră, avînd în vedere prestația Gold Corporation a la carte de aseară. Recte, Mihai Gâdea nu a mai citit alte nume din extrasul de carte funciară. A uitat și să-l întrebe pe premier un lucru esențial – Cum va vota in Parlament!? Să știm o treabă. Spre deosebire de complicii și coabitații d-ni Traian Băsescu&Victor Ponta, cred că proiectul Gold Corporation nu se va face. Mă gîndesc să îmi schimb domiciliul. Bucureștiul devine pe zi ce trece tot mai nefrecventabil. Așa că m-aș muta definitiv în Apuseni.

de Stelian Tănase

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php