TICĂLOŞII! Citiţi aici documentele confidențiale ale afacerii Roșia Montană. Cum a fost înstrăinată cea mai mare resursă naţională.

0 723

1376715235_9926


Rise Project publică documentul care a cedat practic dreptul asupra aurului de la Roșia Montană: licența de exploatare.

Timp de paisprezece ani, licența a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale unei mari afaceri românești, fiind actul care a dezbinat peste un deceniu societatea civilă, guvernanți și compania dezvoltatoare. Licența a fost acordată, în 1999, companiei statului Minvest, fără licitație, iar un an mai târziu, a ajuns, tot fără licitație, la compania privată Roșia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources). În ultimele luni, autoritățile guvernamentale au promis că vor urgenta desecretizarea licenței.

Marți, 27 august 2013, Guvernul și-a asumat un proiect de lege prin care dă undă verde exploatării de la Roșia Montană, fără ca în prealabil să publice cel mai important document din această afacere. Proiectul guvernului este primul pas spre desemnarea proiectului de la Roșia drept proiect de utilitate publică, ceea ce ar permite companiei să-i exproprieze pe localnicii care se opun proiectului fără ca aceștia să poată contesta în instanță procedura.

Publicăm mai multe contracte de împrumut care arată cum statul, după ce a cedat gratis și fără licitație licența către compania Gabriel Resources, a ajuns să fie dator cu aproape 40 de milioane de dolari către aceeași companie. Contractele de împrumut pentru finanțarea afacerii demonstrează cum statul nu poate încasa niciun dolar din dividente până la momentul la care Roșia Montană Gold Corporation nu va returna împrumuturi de sute de milioane de dolari către acționarii săi privați.

UPDATE 1: Am adăugat seriei de documente un nou act care arată cum a început proiectul Roșia Montană.

UPDATE 2: Am postat și documentele care arată că afacerea Roșia Montană a început cu o licitație trucată.

UPDATE 3: Un nou document care arată că firma Roșia Montană Gold Corporation s-a angajat încă din anul 2000 să sponsorizeze anual participarea unor membri ai guvernului și ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) la conferințe internaționale.

Sponsorizări pentru guvern și ANRM

Compania Roșia Montană Gold Corporation s-a angajat, printr-un act adițional la contractul de exploatare, întocmit în 2000, să sponsorizeze „cheltuielile aferente participării personalului calificat din cadrul Guvernului României și Agenției (n.a. Agenția Națională pentru Resurse Minerale-ANRM)” la „conferințe tehnice și forumuri de specialitate interne și internaționale; vizite de lucru ale personalului român la minele/carierele titularului; participarea la cursurile de instruire internă sau internaționale, pe teme tehnice sau profesionale precum si conexe”. Același document, pe care îl puteți consulta mai jos, mai spune, la capitolul 15.2-Sume minime, că suma anuală pe care se angajează să o suporte compania pe toată durata licenței este de 5000 de dolari americani. Mai mult, compania trebuie, potrivit actului, “să-și dea acordul final în privința persoanelor care vor beneficia de aceste programe”. Documentul indică un posibil conflict de interese în condițiile în care ANRM și guvernul României au aprobat o serie de acte favorabile companiei chiar în perioada derulării acestei sponsorizări.

Roșia Montană a început cu o minciună

 
Pe 5 septembrie 1995, Regia Autonomă a Cuprului Deva, firmă deținută de statul român și denumită în prezent Minvest SA, a anunțat în ziarul Adevărul că este în căutarea unui partener străin pentru a exploata sterilele cu conținut de metale prețioase din iazurile de decantare de la Roșia Montană. Firma statului dădea chiar un termen de 30 de zile pentru ca firmele interesate să depună ofertele la sediul regiei.

Iată însă că în proiectul contractului de societate care a dus la înființarea firmei mixte (n.a.-Euro Gold Resources care în prezent se numește Roșia Montană Gold Corporation) ce încearcă acum să exploateze aurul de la Roșia este menționat că firma Gabriel Resources, partenerul străin de la Roșia, a câștigat licitația având ca obiect procesarea iazurilor aurifere pe data de 4 septembrie 1995, adică cu o zi înainte să fie făcut anunțul din Adevărul.

| de pe riseproject.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php