PREOT anchetat de superiori pentru că se opune exploatării GAZELOR de ȘIST

0 704

Un preot ortodox din Vaslui este anchetat de superiorii săi de la Episcopia Huşilor după ce a publicat afişe prin care invită populaţia, în numele Bisericii, la acțiuni de protest faţă de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Acțiunile sunt programate să aibă loc la sfârşitul acestei săptămâni în comuna vasluiană Banca.

Episcopia Huşilor a anunţat declanşarea unei anchete în cazul preotului paroh din localitatea vasluiană Gara Banca, Iulian Ghimuş, după ce acesta a publicat afişe prin care invită populaţia, în numele Bisericii, la un marş şi la un miting de protest faţă de exploatarea gazelor de şist, în comuna unde slujeşte.

În antetul afişelor apare numele Parohiei Gara Banca. De altfel, şi cererea de autorizare a manifestaţiei înaintată către primărie a fost făcută tot de către preotul Ghimuş, în numele Parohiei Gara Banca.
“Nu am ştiut de această acţiune, însă vom analiza situaţia să vedem despre ce este vorba. Aşa după cum am precizat şi cu alte ocazii, orice preot poate participa la acţiunile pro sau contra exploatării gazelor de şist, însă doar ca persoane fizice şi după cum le dictează propria conştiinţă, însă fără a implica în niciun fel Biserica Ortodoxă Română şi fără a uza de calitatea oficială din cadrul Bisericii. Episcopia Huşilor nu a organizat şi nici nu va organiza vreo acţiune în acest sens, iar cei implicaţi în aceste activităţi nu au voie să folosească în mod iresponsabil Biserica în aceste dezbateri”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul Mediafax purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, Marin Tudorică.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor nu au precizat ce sancţiuni riscă preotul paroh din localitatea Gara Banca pentru nerespectarea ordinele superiorilor.

Mitingul de protest va avea loc pe data de 1 septembrie şi se va desfăşura în parcarea unei pensiuni situate pe DE 581, în apropiere de municipiul Bârlad.

Preotul nu este singurul care militează activ împotriva exploatării gazelor de şist de către companiile străine prin fracturare hidraulică a solului şi introducerea unor substanţe chimice în acest proces, procedeu care dăunează mediului înconjurător. Un exemplu în acest sens este și Vasile Laiu, protopop de Bârlad, care declara pentru Cotidianul la începutul anului că preferă să moară ”cu fruntea sus, decât cu capul în noroiul Chevron-ului”.

Compania americană Chevron a obţinut certificate de urbanism de la Consiliul Judeţean Vaslui pentru explorarea gazelor de şist din trei perimetre din Vaslui, autorităţile susţinând că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislaţia actuală din România.

| de pe FrontPress

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php