Protectorii parcurilor reduşi la tăcere

0 397
Sat cu peisaj protejat din Parcul Naţional Piatra Craiului. Noua formă a legislaţiei ar lăsa acest loc, şi mii de altele, la cheremul intereselor celor cu bani, în detrmentul interesului public. Foto Leroy Francis/Hemis/CorbisSat cu peisaj protejat din Parcul Naţional Piatra Craiului. Noua formă a legislaţiei ar lăsa acest loc, şi mii de altele, la cheremul intereselor celor cu bani, în detrmentul interesului public. Foto Leroy Francis/Hemis/Corbis
 

Ministerul Mediului vrea să modifice ordonanţa care guvernează ariile protejate, anihilând rolul consiliilor ştiinţifice ale parcurilor.

Aceste consilii, alcătuite din specialişti din mai multe domenii (geologi, ecologi, arhitecţi, biologi), au reuşit până acum să blocheze sute de proiecte neavenite, salvând versanţii de la defrişări, platourile montane de la dezvoltări de staţiuni, apele de la captări neecologice ale râurilor sau sate emblematice precum Peştera şi Măgura de la desfigurare.

„Sunt n exemple de dezastre oprite de consiliile ştinţifice, prin neavizare, am putea scrie o carte despre asta”, spune Mircea Vergheleţ, preşedintele Asociaţiei Administraţiilor de Arii Protejate din România.

Unul din cele 29 de amendamente propuse de minister, discretul punct 10, spune aşa

„La articolul 28, alineatul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(10) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes naţional şi comunitar, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi obţin avizul consultativ al administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.

Dacă comparăm cu articolul original, modificarea e minusculă:

„(10) În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autorităţile competente pentru protecţia mediului solicită şi ţin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.“

Pe scurt, autorităţile de mediu nu vor mai fi nevoite să ţină seama de consiliile ştiinţifice, adică exact acele foruri alcătuite din specialişti, cu responsabilitate profesională şi cu dorinţă de a proteja natura (din zonele oricum protejate).

„Se doreşte practic preluarea controlului total asupra intervenţiilor generatoare de profit  în ariile protejate, prin intermediul actelor de reglementare emise de structurile teritoriale ale Ministerului Mediului, total controlate politic“, spune Costel Bucur, directorul de program pentru Păduri şi Arii Protejate al WWF România

Argumentaţia ministerului mediului este că modificările sunt făcute „în vederea scurtării procedurii de analiză şi aprobare a proiectelor/planurilor privind dezvoltarea durabilă a comunităţilor din perimetrul ariilor naturale protejate.“ Însă avizul consiliului ştiinţiic, chiar dacă nu mai valorează nici cât hârtia pe care e scris, tot trebuie obţinut, ceea ce înseamnă că perioada de avizare nu se va scurta.

Pentru aceste modificări, ministerul nu a cerut părerea custozilor. „Asociaţia Administraţiilor de Arii Protejate din România, pe care o conduc şi care are 24 de membri, nu a fost consultată pentru redactarea acestor propuneri“, a spus Mircea Vergheleţ. Acum modificările propuse se află în consultare publică pe site-ul Ministerului, unde cei cu responsabilitate faţă de patrimoniul natural al României pot comenta până pe 28 august 2013.

Domnica Macri | NatGeo

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php