Înaintea marii confruntări. Tabăra de Rezistenţă Naţională de la Roşia Montană

1 497

DSC_0551 - Copy

_DSC8289

Pe fondul escaladării atmosferei de război civil care de mai bine de 15 ani domneşte mocnit în Roşia Montană, s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână a patra ediţie a taberei naţionaliste organizate de Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu”.

Într-adevăr, starea de asediu în care trăiesc localnicii care opun rezistenţă distrugerii Roşiei Montane a devenit explozivă ca urmare a impunerii în Parlament a proiectului de lege al guvernului Ponta, prin care se încearcă practic suspendarea statului de drept şi a tuturor legilor referitoare la mediu, patrimoniu cultural şi ocrotirea proprietăţii, în vederea eliminării tuturor  piedicilor legale şi demarării în trombă a proiectului apocaliptic.

DSC_0541

DSC_0510

În această atmosferă, camarazi din filialele Braşov, Ţara Făgăraşului, Bucureşti şi Dolj, au ridicat din nou tricolorul în tabăra de pe malul Tăului cu Brazi, sub aceeaşi deviză: „Roşia Montană rezistă!”

DSC_0499

Prima zi a fost dedicată muncii, voluntarii Fundaţiei Ogoranu alegând, ca şi anul trecut, să dea o mână de ajutor la una din clădirile de patrimoniu aflate în curs de restaurare sub coordonarea unui prestigios ONG din acest domeniu. Ei au dus la bun sfârşit sarcina de a muta grinzile şi scândura necesare restaurării acestor imobile din imediata vecinătate a unei clădiri aflate în iminenţa prăbuşirii, în noua locaţie din curtea monumentului istoric în curs de reabilitare.

DSC_0485

DSC_0454

În a doua jumătate a zilei, după terminarea muncii şi după pauza de masă, a urmat secţiunea de drumeţie, tinerii participanţi bătând din nou potecile Cârnicului, masiv prevăzut a fi integral distrus în cazul demarării criminalului proiect minier, unii din ei ajungând până la fosta exploatare din punctul „La Cetate”, loc unde se pot vedea urmările catastrofale ale exploatării tip carieră.

_DSC8253

1187220_10200890260313535_1311173837_n

A urmat o seară plăcută în jurul focului de tabără, prilej de discuţii, cîntece şi voie bună.

_DSC8167

Tabăra s-a încheiat duminică sub semnul participării la slujba sfintei liturghii în biserica ortodoxă veche din Roşia Montană, urmată de o întrevedere cu preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, domnul Sorin Jurca, acesta prezentând participanţilor situaţia dramatică a Roşiei Montane, ţinută de toate guvernele aflate în complicitate cu compania străină Gabriel Resources, de peste 15 ani încoace, în stare de subdezvoltare, prin blocarea oricărei alternative de dezvoltare durabilă prin exploatarea potenţialului turistic.

DSCF2698 - Copy

La întoarcerea spre Bucureşti, un grup de participanţi din filialele Braşov, Făgăraş şi Bucureşti au făcut un scurt popas la Veştem, lângă Sibiu, reculegându-se la mormântul camaradului nostru Alexandru Asmarandei, mort în urmă cu doi ani într-un groaznic accident rutier.

DSCF2715

Cea de-a patra ediţie a Taberei de Rezistenţă Naţională de la Roşia Montană, al cărui comandant a fost şi în acest an liderul filialei Braşov – Sorin Pura, şi-a propus să aducă un sprijin moral localnicilor care rezistă eroic asediului perfid şi agresiv al companiei străine şi autorităţilor trădătoare, reamintindu-le că suntem alături de ei şi nu îi vom părăsi. De asemenea, am dorit să dăm semnalul implicării segmentului naţionalist din societatea civilă în condiţiile în care, în această toamnă, se va da practic bătălia finală, dar cea mai grea, pentru salvarea Munţilor Apuseni, ca urmare a impunerii proiectului profund anticonstituţional al legii create de guvernarea Victor Ponta.

DSC_0701 - Copy
DSCF2647
_DSC8197
_DSC8277

_DSC8246

FOTO: Ioana Dobrescu, Alexandra Partin, Răzvan Lohan, Victor Dogaru
Biroul de presă al Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu”

1 Comment
  1. Sorin ANDREI says

    Bravo! Felicitari tuturor participantilor si Doamne ajuta.
    Cu mult drag, S.A. si toti camarazii din Teleorman.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php