Qui prodest, domnule Troncotă? Aberațiile unui savant cu epoleți

25 1.808

New Microsoft Word Document (7)

de Florin DOBRESCU

Am vizionat deunăzi un interviu acordat de reputatul istoric Cristian Troncotă lui Victor Roncea. Și am fost, mărturisesc, stupefiat de ușurința cu care un specialist poate să colporteze, plin de aplomb academic, scenarii fantasmagorice cu care până acum ne obișnuise doar cinematografia epocii comuniste.

Paradoxal este că istoricul de serviciu al serviciilor secrete românești a jucat, de această dată, o perfidă comedie care pe mulți, chiar dintre“cei aleși”, i-ar fi putut dezorienta. El nu s-a sfiit să afirme că asasinarea mișelească a lui Corneliu Zelea Codreanu în 1938, a fost un act de terorism de stat. Lucru de altfel evident. Premiera constă în faptul că, în afară de mici și anemice excepții, până acum istoricii români preferau să atenueze gravitatea acestui asasinat politic, aplicându-i Căpitanului, ca și legionarilor în general, măsura de cetățean de mâna a doua. Oameni pe care, când e cazul, autoritățile mai pot să-i și omoare…

Dar bunăvoința ostentativă a domnului Troncotă în a mărturisi adevărul istoric și juridic al crimei de la Tâncăbești nu este decât ambalajul ispititor în care d-sa înțelege să ofere publicului, în aceeași declarație, un dar otrăvit. Un fals istoric așa cum numai “cercetătorii” marxiști din categoria Fătu și Spălățelu reușeau să o mai facă în anii de tristă amintire. O minciună perfidă, căreia înălțimea profesională a autorului său, i-ar putea da o credibilitate sporită.

Domnul profesor Troncotă încearcă să impună un scenariu halucinant. D-sa afirmă că Horia Sima, succesorul lui Corneliu Codreanu la conducerea Legiunii, ar fi fost nu doar implicat în asasinarea lui Nicolae Iorga în noiembrie 1940. Dar mai mult, el ar fi descins – pasă-mi-te – în acea noapte de pomină în locuința unui învățător din Teișani-Prahova, unde – culmea enormității – ar fi venit întregul Senat legionar care l-ar fi judecat pe Iorga, iertându-l pentru rolul său în uciderea Căpitanului, dar că Horia Sima nu l-ar fi iertat, condamnându-l la moarte…

Aberația nu este nouă. Cei care au avut (ne)plăcerea de a viziona filmul “Drumeț în calea lupilor” în regia lui Constantin Vaeni, cunosc această scenă. Trebuie să constatăm însă că nici măcar cineastul în cauză nu a avut o imaginație atât de bogată încât să aducă în această scenă fantastică și senatorii legionari. Este greu de crezut că oameni de 70-80 de ani ar fi orbecăit noaptea prin cătunele județului Prahova, pentru o întrunire care altminteri s-ar fi putut ține oriunde în București sau într-un mediu civilizat, în condițiile în care Mișcarea Legionară se afla la guvernare. De ce într-un sat prăpădit și nu la Ploiești sau la Văleni, să zicem?

Dar dincolo de asta, dl Troncotă afirmă cu convingere că ar exista în arhivele Siguranței documeunte care să ateste fără echivoc scenariul de film fantastic propus de d-sa.

Care sunt documentele acelea, domnule profesor Troncotă? Vă cer la modul cel mai ferm să le faceți publice. Acum ori niciodată. Iar eu mă oblig să aduc din arhivele CNSAS documente din anchetele lui Paul Cojocaru, fostul șef al poliției din Ploiești la acel moment, omul împreună cu care Horia Sima a alergat o noapte întreagă pe Valea Prahovei – el și întregul staff legionar – sperând până în ultimul moment că îi va găsi pe rău-făcători și îl va salva pe savant.

Pentru că, nu trebuie să ai mare experiență politică pentru a înțelege că, în acel moment delicat, de conflict cu gruparea antonesciană, când însăși rămânerea Legiunii la guvernare era sub semnul întrebării, primul împotriva căruia avea să se răsfrângă crima de la Strejnic era Horia Sima. În condițiile în care legionarii participau la guvernare, asasinarea fără judecată a unui savant, fie el și participant la masacrele antilegionare din 1938-39, era fără îndoială o lovitură data împotriva propriei imagini, menită să erodeze rapid popularitatea mișcării și să dea câștig de cauză rivalilor din gruparea antonesciană. Nici omul cel mai lipsit de simț politic nu ar fi patronat un asemenea act sinucigaș.

Dar, ca să vorbim în termenii istoricului, adică pe baza documentelor, doresc să spun profesorului Troncotă că în arhivele CNSAS se află numeroase documente din dosarele de anchetă penală ale lui Paul Cojocaru și ale altor legionari cu răspundere în județul Prahova, aceștia fiind deținuți nu doar de regimul comunist, ci și de cel al generalului Antonescu, după înlăturarea Legiunii de la guvernare, în ianuarie 1941. Sunt acolo zeci de pagini care reflectă presiunile făcute de securiști pentru a stoarce de la acești oameni, cu orice preț, declarații conform cărora Horia Sima ar fi ordonat asasinarea lui Iorga. Și este ilustrativ răspunsul lui Paul Cojocaru, care, epuizat de anchetă, arată că nu poate declara asta, deoarece ar minți, câtă vreme la câteva zile după asasinat, Horia Sima l-a destituit din funcție, ca și pe alți demnitari locali, pentru incapacitatea de a fi evitat incidentul petrecut în județul lor.

Dar au fost între cei presați de Securitate și oameni mai slabi care au cedat atunci, declarând, așa cum deseori se întâmpla în închisorile comuniste, ceea ce dorea Securitatea să obțină. Sunt în acele dosare o mulțime de aberații declarate de acei nefericiți supuși torturilor (dvs., domnule Troncotă, ar trebui să știți mai bine ca noi în ce consta acest gen de anchete…), aberații date numai pentru a scăpa de chinuri.

Pe genul acesta de delațiuni obținute cu forcepsul vă întemeiați dvs. fantasmagoricele afirmații în calitate de istoric?

Cred că este limpede că, dacă într-adevăr ar fi deținut aceste dovezi ale implicării lui Horia Sima în asasinarea lui Iorga, Antonescu nu ar fi șovăit să le utilizeze în ampla campanie dusă pentru compromiterea Mișcării Legionare și a Comandantului său. Să ne gândim că șeful Senatului legionar, profesorul Traian Brăileanu, a fost deținut de regimul antonescian din ianuarie 1941 până la 23 august 1944, fiind apoi preluat de noua putere comunistă. Dacă Siguranța lui Antonescu deținea cea mai neînsemnată dovadă despre presupusa adunare de la Teișani, nu ar fi exploatat-o oare în a incrimina, o dată în plus, Garda de Fier? De asemenea, nu ar fi jubilat Partidul Comunist publicând aceste dovezi, câtă vreme utiliza orice minciună în campania sa continua de denigrare a lui Horia Sima?

Ei bine, realitatea este nu doar că nu există documente credibile care să susțină implicarea lui Horia Sima în crima de la Strejnic.

Realitatea este că interviul acordat de dl Troncotă camuflează o mizerabilă diversiune. Marele istoric de la Academia SRI a ieșit la rampă pentru a relansa mai vechea marotă a Securității, utilizată cu succes și de serviciile secrete de după 1990: e vorba de teza conform căreia Mișcarea Legionară ar fi fost la început bună, atâta vreme cât a fost condusă de Corneliu Codreanu, dar că – vezi, Doamne – ar fi deviat ulterior, sub conducerea lui Horia Sima, prin crime, abuzuri etc.. Acest ingenios plan operativ-informativ a fost pus în practică încă din închisorile comuniste, unde se încerca inocularea acestei idei deținuților politici, atunci când era cazul inclusiv cu bâta. În fond, prin această aparentă concesie în privința perioadei Căpitanului, comuniștii doreau să acrediteze chiar și membrilor Legiunii ideea că aceasta a ieșit din istorie, din moment ce ea ar fi degenerate, spulberând astfel orice perspectivă de reactivare a ei.

Am convingerea că interviul profesorului noilor securiști de la Băneasa nu a apărut întâmplător acum. În aceste zile se vorbește despre împlinirea a 20 de ani de la moartea lui Horia Sima și urmează a se desfășura mai multe manifestări cultural-istorice pe marginea personalității liderului legionar.

El însuși ofițer al Securității cu gradul de locotenent-major în 1987, dl Cristian Troncotă montează, cu profesionalismul branșei din care face parte, apariția ca din întâmplare a unui interviu în care “scapă” pur și simplu un amănunt ce se vrea întemeiat pe documente istorice. Care, așa cum am arătat, fie nu există, fie sunt niște făcături de genul celor practicate de toate serviciile românești de informații, de la imoralul SSI și până la criminala Securitate și puii ei de azi.

Nu pot totuși să nu vă întreb, domnule Cristian Troncotă: qui prodest? Cui folosește acest nou fals istoric care nu vă face cinste nici dvs și nici breslei istoricilor de la noi? Chiar credeți că reconcilierii pe care ați invocat-o cu toții din decembrie 1989 și până acum îi priește genul acesta de răfuială a copiilor foștilor securiști cu un om mort de 2 decenii?

Sigur că, de la înălțimea titlurilor și catedrei dvs de la școala SRI, veți fi tentat să nu mă luați în seamă. E adevărat, eu nu am pregătirea dvs. de istoric. Eu sunt un modest cercetător al adevărului istoric, atât cât îmi permite poziția pe care o am. Dar, spre deosebire de dvs, domnule Troncotă, eu sunt un om liber. Căruia nu-i poate nimeni ordona cum să interpreteze istoria și care nu se teme pentru gradele sale.

Or, de pe această poziție, vă cer domnule Troncotă să arătați faimoasele documente pe baza cărora ați reeditat scenariul fantastic al filmului lui Constantin Vaieni. Iar dacă nu aveți aceste documente, poate ar fi mai bine să vă pensionați de la catedră. Oricum, în serviciile secrete, vârsta de pensionare este una timpurie. Chiar dacă, în realitate, din acest domeniu de activitate nu se iese decât cu picioarele înainte…

PS. Acest text va fi transmis și profesorului Troncotă personal.

25 Comments
 1. sektor says

  Si mie mi s-a parut deosebit de suspect, deoarece pana acuma nu l-am mai auzit prin interviuri, tactica infanterie sovietica, pacat ca trebuiesi-l trec pe lista neagra…s-a mai dus unul.

  1. Troncota Cristian says

   Pentru sektor
   și ce se va întâmpla dacă mă treci pe lista neagră? Nu cumva să fie vorba despre lista neagră a propriei tale ignoranțe.
   Cred că este cazul să pui burta pe carte și să-mi citești cele 18 cărți publicate până acum. Toate, dar absolut toate se bazează pe documente de arhivă, și o să constați că nu este vorba dor despre Arhiva SRI, adică a fostei Securități, ci și de documente din Arhiva Națională Istorică Centrală, Arhivele Militare, Arhiva Ministerului de Externe. Deci, sfatul meu este ca mai întâi să te documentezi și apoi să-ți permiți aprecieril.
   Cu respect,
   Cristian Troncătă

   Cu respect,
   Cristian Troncotă

 2. oktoberfest says

  Este imposibil sa se cunoasca acum dupa peste 70 de ani o istorie corecta a Miscarii Legionare,cand ea a fost falsificata de cei dela putere dela inceputurile ei pana acum.Si cred ca nu exista un istoric in Romania sa o scrie fara tendintza.fara partinire.Pana in prezent ramane valabila spusele lui Corneliu Codreanu”Daca legiunea e facuta de oameni ea va pieri,daca e facuta de Duimnezeu,ea nu are moarte.Chiar si articolul despre Domnul Troncota i-si are lipsurile lui.Romanii nu pot avea o istorie scrisa,poate,poate cea invatata dela parinti.Si ea functie de pozitia avuta de ei.

 3. oktoberfest says

  Citesc ca si cum ar fi o mare isprava ca|A inceput vanatoarea tortionarilor.Nu e ce sarbatori.Asta trebuia inceputa acum 23 de ani.Si cine vor fi tortionarii?Prere cumva generali,colonei sau ofiteri |Care cei care sunt pensionari Demnitari sau fosti comandanti de lagare ,Sau cei care sunt decedati ?Nu cred.Mi-e frica,ca tot careva din fosti detinuti,care au tras la jug atunci si vor trabe si acum/Cand membrilor CC al PCR li s-a dat drumul dela „arest”un an dupa „devolutie”oare ce „vanatoare”va fi acum ?

  1. Troncota Cristian says

   Pentru octoberfest

   De curiozitate, știi cine a scris cartea Torționarii, Istoria instituției Securității regimului comunist din România (1848/1964)? Sfatul meu este ca mai întâi să te documentezi și apoi să vorbești.
   Cartea am publicat-o sub egida Academiei Române, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, ediția a II-a. Prima variantă a constituit un capitol mai voluminos din lucrarea mea Istoria serviciilor secrete românești de la Cuza la Ceaușescu, editată în 1999, și premiată în 2000. Am publicat și a treia ediție la Editura Elion 2006. În prezent lucrez la a IV/-a ediție.
   Aveți grijă că și legionarii, prin poliția legionară s-au apucat să-i vâneze pe toți cei care nu gândeau ca ei, și a ieșit un dezastru. Răzbunările istorice nu sunt bune la nimic. Dimpotrivă, slăbesc structurile statale.
   Chiar dacă nu ați învățat, sau dacă ați învățat nu dovediți acest aspect, ce este respectul, eu vă salut totuși cu respect.

 4. mariusmioc says

  Cristian Troncotă nu e „reputat istoric” ci fost securist.
  În 1987 scria la revista „Securitatea”.
  Partea gravă este că-și continuă și acum năravurile securiste de minciună și dezinformare.
  http://romanianrevolutionofdecember1989.com/2014/05/01/specialistii-din-decembrie-1989-si-dezinformarea-lor-pana-azi/

 5. mariusmioc says

  Minciunile istoricului Cristian Troncotă. Declaraţia lui Iulian Vlad în procesul revoluţiei de la Timişoara
  http://mariusmioc.wordpress.com/2014/05/21/minciunile-istoricului-cristian-troncota-declaratia-lui-iulian-vlad-in-procesul-revolutiei-de-la-timisoara/

  1. Troncota Cristian says

   Domnule Marius Mioc
   cu dumneavoastr[ am avut un dialog ceva mai lung. Nu ]n’elege’i adev[rul istoric. V[ recomand s[ citi’i cartea recent[ Duplicitarii . Din istoria serviciilor de informa’ii ;i securitate ale regimului comunist din Rom\nia (1965/1989), edi’ia a doua, Bucure;ti, Editura Elion, 2014. Dac[ nu v/o pu’e’i trocura solicita’i editura Elion. V/o trimit eu gratis. V[ recoman s[ citi’i cu aten’ie capitolele despre rolul sovieticilor ]n evenimentele din decembrie 1989 ;i sf\r;itul s\ngeros al institu’iei.
   Cu respect
   Cristian Troncot[

   1. Troncota Cristian says

    Domnule Marius Mioc
    cu dumneavoastră am avut un dialog ceva mai lung. Nu înțelegeți adevărul istoric. Vă recomand să citiți cartea recentă Duplicitarii . Din istoria serviciilor de informații și securitate ale regimului comunist din Rom\nia (1965/1989), ediția a doua, București, Editura Elion, 2014. Dacă nu v-o puteți trocura solicitați editura Elion. V-o trimit eu gratis. Vă recoman să citiți cu atenție capitolele despre rolul sovieticilor în evenimentele din decembrie 1989 și sfârșitul sângeros al instituției.
    Cu respect
    Cristian Troncot[

 6. Troncota Cristian says

  Prof. Cristian Troncotă:
  Să recapitulăm: „savant cu epoleţi”, „istoricul de serviciu al serviciilor secrete româneşti”, „fals istoric”, „cercetător marxist din categoria Fătu, Spălăţelu”, „mincinos perfid”, ,„autor de scenarii halucinante”, „aberant”, „fantasmagoric”, „mizerabil diversionist”, „cel care oferă daruri otrăvite”. Mulţumesc pentru aceste „complimente”, dar orice om de bună credinţă îşi poate da seama că sunt cam multe „calităţi” pentru personalitatea unui singur om.
  Despre lipsa de dovezi care să-l incrimineze pe Horia Sima în legătură cu asasinarea lui Nicolae Iorga, cred că situaţia este identică cu lipsa de dovezi care să-l incrmineze pe Corneliu Zelea Codreanu de asasinarea lui Mihail Stelescu. În acest caz istoria obiectivă consemnează că Horia Sima şi Corneliu Zelea Codreanu au fost şefii politici ai unor criminali politici. Şi cum în ziua de astăzi, ca şi în epocă, crima politică este/era considerată terorism, înseamnă că ne aflăm în faţa unei organizaţii politice care a practicat terorismul.
  Recunosc faptul că în interviul acordat dlui Roncea cu doi ani în urmă nu am menţionat şi sursa de documentare. O repar prin indicarea ei: Este vorba despre manuscrisul lui Nichifor Crainic intitulat Cuibarul ucigaşilor, care se află la Muzeul literaturii Române din Bucureşti. A se consulta capitolul despre asasinarea lui Nicolae Iorga. Lucrarea a fost redactată în timpul detenţiei pe baza unei vaste documentaţii puse la dispoziţie de organele de securitate ale regimului comunist român. Prin studierea atentă a acestui manuscris se îndepărtează orice suspiciune.
  În concepţia şi „logica” dlui Florin Dobrescu, care se consideră un „modest cercetător al adevărului istoric”, SSI a fost „imoral”, Securitatea „criminală”, iar urmaşii ofiţerilor din SSI şi Securitate nu pot fi altfel. În schimb, urmaşii sau admiratorii legionarilor nu pot fi decât morali (!?) . Iată produsul „acţiunilor active” ale KGB/SVR în spatiul mioritic postdecembrist. Nefericirea pentru poporul roman este că acţiunile de spălare pe creier continuă.
  În ceea ce mă priveşte afirm că sunt perfect liber şi independent pentru a lua decizii şi a scrie şi publica rezultatele cercetărilor în domeniul istoriei serviciilor secrete fără nici un fel de ingerinţe sau presiuni. În 2009 am ieşit la pensie, dar am renunţat la pensia militară, întrucât o lege aberantă a băsiştilor (guvernul de tristă amintire a lui Emil Boc) m-a obligat să aleg între pensia militară şi salariul de profesor. Nu invoc faptul că mi s-a încălcat foarte grav un drept universal recunoscut: dreptul la pensie. Mă consolez cu ideea, dar şi cu speranţa că se va termina o dată şi o dată acest sistem ticăloşit. Aştept cuminte în banca mea şi nu voi pune mâna pe armă. Un istoric nu trebuie să facă politică, nici să se implice politic, dacă vrea să se bucure de credibilitate. Aşadar, am ales să-mi continui cariera universitară, deşi veniturile s-au micşorat simţitor pentru coşul zilnic. Dacă în astfel de circumstanţe poate crede cineva că nu sunt liber să gândesc şi să iau decizii, cred că se înşeală amarnic.
  Scuzele se pot trimite şi prin tăcere. Am fost toată viaţa un om de catedră şi prin urmare ştiu bine să-i îndrept pe cei ce au luat-o pe căi greşite, în sensul de a le preda lecţiile pe care le merită.
  Cu respect,

  Cristian Troncotă

 7. Troncota Cristian says

  Revin la dl Florin Dobrescu
  M-ați făcut securist și apoi ați folosit expresia profesionalismul branșei. Ce să înțelegem de aici? Că eu sunt un profesionist al fostei Securități? Cred că vă înșelați amarnic. În primul rând eu am fost angajat la Arhiva fostei Securități în perioada 1984/1994. Zece ani în care nu m-iam schimbat locul de muncă. În cei 5 ani cât am fost angajat al instituției Securității regimului comunist din România am îndeplinit funcția de cercetător, la fel ca și în următoarea perioadă 1990-1994, în instituția SRI. Nu mi-e rușine cu ceea ce am realizat în acest înterval. Dimpotrivă, mă mâdresc cu activitatea de cercetare științifică. Fiind profesor de meserie, evident că munca la catedră este mult mai pe dragul inimii. Acesta a și fost motivul pentru care după 10 ani de cercetare în arhivă să-mi doresc să revin la catedră. Am susținut concursul pentru lector la Academia Națională de Informații. Am fost trei concureți pe un loc. În calitate de cadru didactic, am fost apreciat de studenți. Am predat la plata cu ora și la Sibiu. Studenții de la Sibiu, deci cei din învățământul civil m-au propus pentru premiul de profesor Bolognia.Prin urmare, vă rog să rețineți că întreaga mea activitate profesională mă recomandă ca un umil dacăl, care nu urmărește altceva decât să-/și facă corect datoria . Pentru curiozitatea dumneavoastră o să vă spun că foștii ofițeri de securitate, vezi mai recent Filip Teodorescu, m-au respins din răndul lor pe motiv că eu nu am făcut muncă de securitate ca și ei, adică nu am recrutat și nu am făcut nimănui dosar de urmărire. Din punctul acesta de vedere au dreptate. La arhivă nu puteam să fac dosare. În schimb citeam dosarele pe care ei le făceau. Și ce concluzie am tras? Vezi cele două cărți dedicate lor, adică istoriei Securității: Torționarii și Duplicitarii. Am fost scos recent din asociația rezerviștilot tocmai pentru aceste cărți, și mai ales că în calitate de editor i-/am publicat la Editura Elion, domnului profesor Corvin Lupu, cartea Trădarea Securității. Pe care de asemenea v-o recomand să o citiți.
  În rest numai de bine
  Cristian Troncotă

 8. pui de dac says

  Domnule Troncota, probabil ca orice om va intelege, scrieti aici ca sa replicati la niste acuze care vi se aduc personal, desi cam tarziu , timp de aproape 3 ani de zile nu ati stiut nimic de acest articol? Capatasem o oarecare simpatie pt dvs cand v-ati impotrivit intr-o emisiune televizata iresponsabilei si slugarnicei legi 217/2015. Acum ma dezamagiti din nou. In opinia mea niste structuri ale statului care au servit si servesc in continuare niste oameni profund corupti cum au facut-o in perioada interbelica sau un regim ilegitim de import impus prin teroare de bolsevici sunt DA! PROFUND IMORALE! Miscarea Legionara a luptat de-a lungul intregii sale istorii contra bolsevismului si antiromanismului sub toate formele si pe toate caile, avand intr-adevar si niste oameni care si-au asumat individual si constient(dar nu la ordinul ierarhiei cum sugerati dvs.) pacate impotriva poruncii crestine „sa nu ucizi”, de-a lungul istoriei insa cati domnitori care au ajuns si in sinaxare nu au procedat oare asa cu tradatorii de neam si lege. Validitatea judecatii Capitanului in privinta comunismului a aratat-o si o arata din pacate in continuare istoria, sufletul romanesc fiind mutilat profund asa cum prezisese Capitanul cred ca dvs cunoasteti citatul ‘”de vor intra la noi trupele bolsevice unde este mintea care sa sustina ca nu ne vor sataniza adica bolseviza”? De cata barbarie a dat dovada sis-ul pe care il aparati dvs cred ca stiti foarte bine : oameni arsi de vii, impuscati cu sutele intr-o singura noapte, strangulati etc totul la ordinele unui rege dement abrutizat de patima sa pt blestemata evreica si tarfele sale, un om profund bolnav. Dvs considerati o miscare care a reprezentat o reactie naturala romaneasca la pericolul iudaic bolsevic terorista? Teroristi in opinia mea sunt cei care au terorizat poporul roman incercand o colonizare in special in Moldova si incercand sa strecoare otrava ideologiei satanice bolsevice in randurile taranimii si muncitorimii romanesti ei si slugile lor de la conducerea statului roman, jandameriei, politiei, serviciilor secrete etc Terorist a fost Alecsandri ca i-a demascat, terorist Eminescu, Hasdeu, Nae Ionescu, Eliade, Cioran toti teroristi? Stiti bine ca lista de „teroristi” intelectuali de vaza este foarte lunga aproape 80% din elita tanara si mai putin tanara din perioada interbelica. Cunoasteti cati martiri a dat aceasta miscare in perioada interbelica si in perioada inchisorilor comuniste? Pana si adversarii lor politici le-au recunoscut nobletea de caracter pana si un evreu Nicolae Steinhard ce-i drept botezat in inchisoare si Ion Ioanid scriu frumos despre legionari. Nu , nu au fost perfecti, orice padure are uscaturile ei si s-au strecurat si in Miscare suflete necinstite ele fiind o minoritate in cadrul ei, dar cum puteti dvs sa va coborati intr-atat incat sa luati apararea sis-ului interbelic care slujea niste conducatori degenerati si profund corupti. DA AU FOST PROFUND IMORALI! AU PRIGONIT SI UCIS TINERETUL NATIONALIST AL TARII! TOT CE A AVUT TARA ASTA MAI CURAT SI OPERA LOR DEMENTA A DESAVARSIT-O SECURITATEA BOLSEVICA! desigur cu mult sarg si ajutor din partea capilor ei iudei care au vrut sa se razbune pt faptul ca Miscarea s-a impotrivit planurilor lor de colonizare a Romaniei(asa cum nici nemtii nu-i inghiteau in ’40 pt ca nu voiau sa cedeze sasilor toate afacerile parasite de iudei si pt ca Horia Sima a afirmat clar si raspicat intr-o conferinta la Brasov ca hitler sa repare nedreptatea ce ne facuse dupa sinistrul diktat de la Viena: „Vrem Ardealul si-l vrem acum” dar multi il apreciaza numai pe „marele patriot ‘ Antonescu care i-a facut lui hitler toate concesiile posibile si imposibile. As putea continua ore intregi sa scriu despre un adevar istoric pe care sunt surprins ca nu il cunoasteti, bazandu-va pe scriitura unei arhive a unor institutii care au servit timp de multa vreme regimuri corupte sau(si) ilegitime pe care poporul roman nu le-a dorit, pt ca am avut marele privilegiu de a cunoaste oameni imbunatatiti care au suferit in temnitele comuniste oameni cu credinta in Dumnezeu care au incercat sa ne insufle aceasta si noua celor mai tineri si mult nevrednici fata de ei, oameni care nu puteau minti, oameni integri pana in maduva oaselor cum au fost dl dr ing Constantin Iulian sau com legionar Gheorghe Grecu. Va recomand pt documentare marturiile lor se gasesc si pe you tube. https://www.youtube.com/watch?v=3v6jWBBVtl4 https://www.youtube.com/watch?v=axy2JDwt5VU https://www.youtube.com/results?search_query=gheorghe+grecu De asemenea cartea domnului Nicolae Rosca – Cronica unor violente politice http://www.fgmanu.ro/Istorie/articol232.html . Sunt dezamagit de pozitia dvs dar totusi cred inca in onestitatea dvs. Dumnezeu sa va lumineze!

 9. Troncota Cristian says

  Răspuns Puiului de Dac,

  eu nu sunt nici prolegionar și nici antilegionar. Eu sunt istoric, iar cei 10 ani pe care i-am petrecut în arhiva fostei Securități mi-au folosit enorm în formarea mea ca istoric. Toată biblioteca Arhivei fostei Securități, care acum se află la CNSAS, și conține, cred eu, cele mai valoroase lucrări memorialistice ale personalităților Legiuni, ca de exemplu Horia Sima, Constantin Papanace etc., a fost salvată de mine. Nu e locul să descriu aici circumstanțeleși cu ce sacrificii și mai ales riscuri am făcut acest lucru. Pur i simplu nu am executat niște ordine aberate de altfel. Ca om al cărții îmi era imposibil să accept ca o asemenea bibliotecă să fie pusă pe foc. Dacă o să ajung să-mi scriu memoriile, mai mult ca sigur că acest episod nu va lipsi.
  Eu am replicat punctual Dlui Florin Dobrescu în legătură cu asasinarea lui Nicolae Iorga. Știu foarte bine, atât din documentele SSI cât din cele ale Siguranței, ori din memorialistica legionară că Iorga avea destule păcate. El a fost cel care i-a sugerat regelui Carol al-II-lea cum să procedeze cu tinerii naționaliști care nu i se supun. Totuși, Iorga era Iorga. El este în fond cel care a semănat sămânța naționalismului în sufletele tinerilor, crând ceea ce s-a numit generațția 22. Acest lucru i l/- reproșat și Căpitanu, în formula: Ești necinstit sufletește Domnule profesor. Iorga a fost cel care a publicat în 1937 Iudaica, o lucrare în care arată motivele pentru care neamul românesc trebuie să se apere de evrei. După ce Iorga a fost ridicat de la Sinaia, a fost dus în casa unui învățător de lângă Ploiești. Nichifor Crainic povestește că acolo erau mai mulți senatori legionare care l-au judecat pe Iorga. Profesorul s-a apărat impecabil. În primul rând că își retrăsese plângerea penală contra Căpitanului. În al doilea rând, le-a demonstrat cu argumente și prin cărțile pe care le publicasă că a atras atenția asupra problemei evreești din România..Era chiar de acord cu soluția propusă de Căpitan
  21 decembrie 1931 în Parlamentul României:
  „Pentru mine este clar şi precis: inteligentă sau neinteligentă, parazitară sau
  neparazitară, morală sau imorală, această populaţie [evereiască-C.T.] este o
  populaţie duşmană aici pe pământul ţării, şi eu înţeleg să lupt împotriva ei
  prin toate mijloacele pe care mi le pune la dispoziţ mintea, legea şi dreptul
  meu românesc ” (Cărticica şefului de cuib)
  Cu aceste argumente Iorga i-a convins pe cei ce-l judecau că este nevinovat. Toți l-au crezut și au hotărât să-i cruțe viața. Dar a intervenit Horia Sima și asasinatul s-a produs. Mullți legionari au comentat faptul că Iorga nu a fost asasinat de legionari ci de niște agenți ai Moscovei. Fratele, vitreg, a lui Horia Sima a pus lucrurile la punct. A declarat public faptul că iorga a fost asasinat de legionari autentici. Pentru mine ca istoric, vă mărturisesc cu toată sinceritate că nu am înțele si nu înțeleg la ce le-a folosit legionarilor, sau lui Horia Sima acest asasinat. La fel și cazul lui Virgil Madgearu. Poate reușește cineva să-mi explice.
  O ultimă chestiune. Nu confundați SSI (Serviciul Secret de Informații condus între 1924 și 1940 de Mihail Moruzov cu Poliția de Siguranță. SSI nu avea în preocupări Mișcarea legionară, ci Siguranța, prin structura sa specializată Corpul Detectivilor. Securitatea regimului comunist din România a luat ființă în 30 august 1948 pe structurile fostei Siguranțe. SSI a fost desființat în 1 aprilie 1951 și integrat (de fapt structurile de spionaj și contraspionaj) în Securitate. Pentru amănunte puteți consulta cartea mea România și frontul secret, ediția a patra 2014.)
  Mi-ar face placere să conversăm pe teme istorice, dar atenție la limbaj. Mai deunăzi, cercetătorii de la Institutul pentru Studiul Holocaustului din România au întocmit un material, care circulă pe Internet, și care conține următoarea propoziție: Întreaga istorie a românilor este antisemită !!!??? Ei fac ceea ce au făcut tot timpul: Provoacă. Nu mai trebuie să cădem în cursa lor și să reacținăm la mânie. Politica mea este să-i las să se facă de râs singuri, așa cum au făcut cu așa zisa lege antilegionară. În realitate este o lege de combatere a antisemitismului. Și s-au făcut de râs pentru că în Romînia nu există la ora actuală antisemitism. Mai vezi ici colo câte un exces de limbaj în comentariile despre istoria Românilor. Ceva acceptabil în lumea liberă a intelectualilor. Iar cei ce fac pe puritanii, sau încearcă acest lucru, chiar că se fac de tot râsul.

  Cu stimă
  Cristian Troncotă

 10. Corneliu Munteanu says

  Dle Troncotă, v-am mai spus-o cred, altundeva. Spre deosebire de mulți din cei care vă contrează, pe aici sau pe aiurea, eu am citit toate cărțile Dvs. „cu creionul în mână”-cum se mai spune, și cu documentele de arhivă alături. Nu voi vorbi despre multiplele inadvertențe, ca să mă exprim cumva delicat, din răspunsurile Dvs, ci doar la una, cea mai grosolană, cea care face și obiectul acestei discuții. Dvs. afirmați, citez:

  „Recunosc faptul că în interviul acordat dlui Roncea cu doi ani în urmă nu am menţionat şi sursa de documentare. O repar prin indicarea ei: Este vorba despre manuscrisul lui Nichifor Crainic intitulat Cuibarul ucigaşilor, care se află la Muzeul literaturii Române din Bucureşti. A se consulta capitolul despre asasinarea lui Nicolae Iorga. Lucrarea a fost redactată în timpul detenţiei pe baza unei vaste documentaţii puse la dispoziţie de organele de securitate ale regimului comunist român. Prin studierea atentă a acestui manuscris se îndepărtează orice suspiciune.”

  Câteva precizări acum – nu vă voi acuza în nici un fel, las la aprecierea cititorilor să cântărească spusele Dvs și ale mele. Deci nu voi pronunța cuvinte grele, voi spune doar că afirmația Dvs este complet eronată. Vă voi contrazice pentru început cu un fragment dintr-o viitoare carte a mea, fragment publicat deja pe blogul personal. Deci:

  „În memoriile sale, Nichifor Crainic îşi aminteşte că prin anii ’60, a fost în biroul lui Alexandru Drăghici, ministru de interne la acea dată şi vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, care i-ar fi comunicat că va fi eliberat în curând, dar că i se va cere să scrie o lucrare despre Mişcarea Legionară, pe care urma să o prezinte în “adevărata ei lumină”. Manuscrisul, intitulat Cuibarul ucigaşilor, elaborat în câteva săptămâni, avea să-i fie reţinut la eliberare. Într-o discuţie [1] cu Ov. S. Crohmălniceanu, Crainic avea să susţină că manuscrisul său ar fi apărut sub denumirea Garda de Fier – organizaţie teroristă de tip fascist sub semnătura lui Mihai Fătu şi Ion Spălăţelu, care ar fi plagiat manuscrisul său. Această teorie va fi reluată ulterior [2] fără a fi dat numele presupuşilor plagiatori. Personal, mă îndoiesc de veridicitatea acestor fapte. După cum sună titlul manuscrisului lui Nichifor Crainic, pare a fi un pamflet, în timp ce lucrarea dlor Fătu şi Spălăţelu este o monografie a Mişcării Legionare, o lucrare ştiinţifică deci, pentru realizarea căreia cei doi cercetători au consultat mii de documente de arhivă. Nichifor Crainic nu ar fi putut realiza o astfel de lucrare care necesită ani de studiu, în două-trei săptămâni, cât afirmă că a avut la dispoziție, şi nici nu cred că i s-ar fi pus arhivele Securităţii la dispoziţie. Este posibil ca cei doi să fi utilizat anumite fraze cu caracter incendiar din manuscrisul lui Crainic, nu avem de unde şti, pentru că manuscrisul nu a fost publicat niciodată, dar cu certitudine, paternitatea lucrării le aparţine.”

  [1] Crohmălniceanu, Ov. S., O seară cu Nichifor Crainic şi vin israelian [în] România literară, Anul XXVI, Nr.18, 12-18 mai 1993, p. 15.
  [2] Manuscriptum, 1-4/1995 (98-101), Anul XXVI, Revistă trimestrială edi-tată de Ministerul Culturii şi Muzeul Literaturii Române, Director fondator D. Panaitescu-Perpessicius, p. 422.

  Da, parcă sună altfel. Deci, chestia asta îmi pare a fi o diversiune. Pe urmă, Nichifor Crainic nu prea a avut treabă cu Mișcarea Legionară în timpul celor 130 de zile ale Statului Național Legionar. Chiar și numirea în funcția de la Min. Cultelor i-o datorează lui Ion Antonescu, nu lui Horia Sima. Pe urmă, să nu uităm că în afară de această lucrare (eu i-aș spune „lucrătură”), Crainic a mai scris destule măgării similare la Glasul Patriei. Posibil ca și lucrarea Cuibarul Ucigașilor să fi avut aceeași destinație, dar a fost oprită, pe bună dreptate, pentru a nu trezi reacția exilului la asemenea aberații, exact ceea ce nu doreau „organele”. Deci cam așa devine chestiunea. În rest, propunerea Dvs de a discuta despre istorie este frumoasă, numai că pe baza unor astfel de „documente”, precum Cuibarul ucigașilor nu putem discuta istorie, ci cel mult propagandă. Nu am nimic cu Dvs., trăim într-o țară liberă, sau așa îmi place mie să cred, în consecință, fiecare e liber să scrie ce vrea, cum vrea și cum și ce gândește. Numai că adevărul istoric este mai presus de interesele oricăruia din noi. Din acest motiv, mi-am permis să sancționez afirmațiile Dvs. NB.

  1. Cristian Troncotă says

   Cristian Troncotă
   Domnului Corneliu Munteanu

   Vă recomand să mergeţi la Muzeul literaturii române şi să parcurgeţi manuscrisul lui Nichifor Crainic. Apoi să comparaţi ceea ce spune el cu cartea lui Spălăţelu şi Fătu. Mai parcurgeţi şi literatura memorialistică a foştilor legionari importanţi: Horia Sima (Era libertăţii), Constantin Papanace (Fără căpitan), Ştefan Palaghiţă etc. Vedeţi că şi cele opt volume de documente despre originile dreptei româneşti scoase la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului sunt destul de utile.La şase dintre ele mi-am adus şi eu contribuţia, alături de cercetători de primă mână. La facultatea de istorie din Bucureşti, au fost susţinute câteva teze de doctorat valoroase despre mişcarea legionară. La unele dintre ele am fost invitat să fac parte din comisie ca referent. Dacă în astfel de circumstanţe dumneavoastră credeţi că mi-aş permite să fac greşeli intenţionate contra adevărului istoric, adică diversiune cum ziceţi dumneavoastră, cred că vă înşelaţi amarnic. Probabil că aveţi idei preconcepute despre cei care au studiat documente din arhiva fostei Securităţi. Eu am studiat timp de zece ani acele documente. Actualii cercetători de la CNSAS le studiază de mai bine de 15 ani. Urmăriţile studiile şi articolele publicate şi o să constataţi că mulţi mă citează în aparatul critic. Concluziile vă rog să le formulaţi dumneavoastră.
   Revenind la Nichifor Crainic. Eu nu am spus că el deţine adevărul istoric absolut. Dimpotrivă, am menţionat că lucrarea Cuibarul ucigaşilor a fost scrisă la comanda fostei Securităţi, ceea ce implicit crează suspiciuni în legătură cu lipsa de obiectivitate. Dar eu am fost somat să spun de unde am luat informaţiile despre asasinarea savantului Nicolae Iorga. Şi am indicat sursa, ceea ce înseamnă că în esenţă am considerat corectă reconstituirea făcută de Nichifor Crainic. Probabil că dumneavoatră aveţi o altă opinie, bazată pe studiul altor documente. Şi este foarte bine că o veţi menţiona într-o carte. Abia aştept să o citesc.
   Cu respect,

 11. octavian says

  Domnule Corneliu Munteanu!

  V-am citit cartea Masacrul de la Abator si am recomandat-o si prietenilor mei.

  Va rog sa ne spuneti cand apare urmatorul volum si de asemenea daca site-ul Mizeria Istoriei este blogul d-voastra.

  Cu respect,

  1. Corneliu Munteanu says

   Da, cartea Masacrul de la Abator îmi aparține. La fel și blogul Mizeria Istoriei. Între timp, acum doi ani, a mai apărut și cartea Asasinii viitorului. Se găsește pe scribd și la liber pe blog. De vreun an lucrez la o istorie a ML – completă, care va lămuri multe din „nelămuririle” dlui Troncotă. De această dată în librării. Sunt cu ea „în linie dreaptă”, ca să zic așa. Nu vreau să anticipez, dar va demonta multe teorii eronate, adânc înșurubate în mentalul colectiv. 1200 pagini estimez, bazate pe cca 80.000 documente de arhivă de necontestat. Numai dosarele CZC din arhiva CNSAS au multe zeci de mii de documente, apoi arhivele germane, cele sovietice, presa din epoca 1916-2000, din țară și restul Europei. Am încercat să dau încă un răspuns dlui Troncotă, a existat o anchetă a Secu cu proces prin anii 60, cu privire la asasinarea lui Iorga, dar am renunțat. Ar fi trebuit să știe, sau știe și se face că plouă. No problem, va veni și timpul dânsului.

 12. Octavian says

  Multumesc!
  Voi downloada si voi studia Asasinii Viitorului, cat despre cartea ce o pregatiti va spun ca sigur isi va gasi loc in biblioteca mea!
  Cu respect! Domnul sa va protejeze!

 13. octavian says

  Domnule Cristian Troncota,
  Ar fi foarte util pentru noi toti interesati de istoria adevarata a romanilor, care este parerea dumneavostra despre cele 2 carti deja scrise de domnul Corneliu Munteanu. Eu unul nu sunt istoric insa cartea Masacrul de la abator nu numai ca m-a pus pe ganduri dar m-a determinat sa caut cu mai multa determinare realitatea noastra istorica.
  Multumesc,

 14. Dan Cristian Ionescu says

  Domnule Corneliu Munteanu, sper ca mai intrati sa verificati comentariile care vi se adreseaza pe acest site, pe care eu am intrat doar azi, intimplator. V-am citit cartile si constat ca avem unele preocupari asemanatoare. Am postat si eu pe scribd.com citeva carti iar in ultimii cca. doi ani si jumatate am publicat vreo 150 de articole pe ioncoja.ro, pe Justitiarul si pe alte site-uri blamate si damnate de lumea buna, eoro-atlantica, democrata si aparatoare a drepturilor omului, dintre care unele drepturi pentru care s-a luptat mult in istorie si care pareau imuabile dispar fiind inlocuite cu altele, nefiresti si care incalca alte drepturi ale aceluiasi om. Mi-as fi dorit sa va cunosc, dar din pacate in ultimul timp starea mea de sanatate ma tine inchis in casa. Daca parcurgeti aceste rinduri si ati dori sa facem schimb de opinii si informatii pe domeniile comune, v-as ruga sa solicitati adresa mea de mail si sa ma contactati. In ce priveste istoricii nostri, dupa ce in ultimii nici 6 ani i-am pierdut pe marii profesori Gheorghe Buzatu si Florin Constantiniu, imi este teama ca au mai ramas doar prof. Dinu C. Giurascu (mult prea in virsta), Ioan Scurtu si Ioan-Aurel Pop. Nu stiu de ce, dar imi pare ca cei mai tineri fie sint in slujba unor puteri straine, fie in slujba unor servicii interne.

 15. Marian says

  Domnule general Troncota.Statul Roman va plateste o pensie de cca 30000 lei/luna Fratele meu fost profesor de matematica ,care a terminat cu nota 10 atat facultatea de matematica cat si cea de filosofie, are o pensie de 1800 lei/luna.Cand folositi notiunea de stat paralel ,aveti constiinta impacata..Aveti cumva o pensie si de la statul paralel.Am inteles ca sunteti si istoric.La lectiile de istorie vorbiti de statul Romania, sau de statul paralel.Inteleg incultii din politica sa folosesca acest stat paralel, dar un general al Romaniei si in plus istoric ar trebui sa fie mai atent cu exprimarile, macar pentru copii Romaniei.Ma asteptam de la dvs sa incercati sa le scoateti din cap anumitor persoane publice ca ar exista 2 (doua) state.

 16. Marian says

  Domnule general Troncota, urmaresc emisiunea care se transmite la ora 15 pe ROMANIA TV, unde aveti un comentariu.Imi permit sa va transmit ,sa fiti mai atent si sa mai cititi inca odata initiativele legislative mentionate de dvs,Exista riscul sa nu mai fie fonduri pentru plata pensiei dvs de cca 30000 lei/luna, asta in situatia in care nu se aproba un OUG prin care generalilor li se asigura pensiile indiferen de situatia financiara.

 17. cristian vasilescu says

  nea Florin/ revino, tu, la realităţi puţin/ las la aprecierea ta/ cam când o să se.ntâmple asta! Ai cado de la mine o epigramă istorică (scriu şi versuri, dacă n.ai ştiut): bate un vânt de monarhie în România/ deşi, prin mijlocirea ei s.a întronat urgia/ efigie regală.i tot Mihai. Defel/ deşi prin conduită a dovedit că.i numai un mişel.

 18. cristi vasilescu says

  Florine! Du.ţi nobila misiune naţionalistă mai departe! Evident, cu tine cap de coloană şi fără nimeni în spate! Nu acorda drept la replică, nu uita şi nu renunţa la ţinuta de detectiv! Fii vigilent şi nu răspunde la provocări! Plimbă.i pe toţi entuziaştii cu sardeaua agăţată în vârful undiţei (ca pe măgari), ca nu cumva să atace caşcavalul! Fii tare! Dă uameni ca tine are ţara nevoie!

 19. cristian vasilescu says

  şi gândeşte.te foarte serios că suntem îndreptăţiţi oricând să batem palma cu ruşii! Regele ne.a dat acest CEC în alb (la 23 august 1944)! Strigătu.l ăla: Jos Cizma/ De pe Basarabia, e frumos, e sublim am putea zice, dar lipseşte cu desăvârşire Naţiunea vitează care să.i combată pe ruşi! A dat.o suveranul plocon la sovietici, împreună cu tot curajul acestui popor! Aşa că, desluşiţi.vă cu ruşii! Noi îi vrem prieteni!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php