Expoziție și conferință cu prilejul zilei înființării Partidului „Totul pentru Țară”

1 623

“Totul pentru Țară – 78 ani”. Sub acest titlu s-au desfășurat sâmbătă 15.12.2012, vernisajul unei expoziții omagiale și conferința de presă în memoria zilei de 10 decembrie 1934, când generalul Cantacuzino-Grănicerul a făcut publică declarația de constituire a Partidului “Totul pentru Țară”, expresia politică a Mișcării Legionare.

Organizată la sediul central al Partidului “Totul pentru Țară” din București, str. Veseliei 21, expoziția cuprinde inedite imagini din istoria Partidului “Totul pentru Țară” și Mișcării Legionare, valoroase documente, cărți și publicații legionare interbelice ascunse cu greu în timpul deceniilor de dictatură comunistă și antonesciană, obiecte legate de trecutul acestor organizații dar și imagini și extrase din presa postdecembristă în legătură cu reînființarea în 1993 a Partidului “Totul pentru Țară” și evoluția după 1989 a Mișcării Legionare.

Cu acest prilej, a fost susținută o conferință la care au participat membri și simpatizanți ai Partidului “Totul pentru Țară” și Mișcării Legionare, atât veterani – foști deținuți politic, cât și tineri adepți ai acestor idealuri.

După o rugăciune rostită de întreaga asistență, a vorbit bătrânul militant legionar Dumitru Comșa, în vârstă de 91 de ani, fost luptător în rezistența anticomunistă și deținut politic, actualul șef al Senatului Legionar. Domnia sa a evocat cu multă emoție anii interbelici când a făcut parte din Frățiile de Cruce, organizație a Mișcării Legionare destinată educației moral-creștine a elevilor de liceu. De această perioadă îl leagă și prietenia de Ion Gavrilă Ogoranu, făgărășean de-al său, pe care mai târziu, în anii rezistenței anticomuniste l-a adăpostit în casa lui, fiind condamnat pentru asta la ani grei de închisoare.

Ca un arc peste decenii, între două generații, a urmat studentul brașovean Alexandru Costache, cel mai tânăr membru al Conducerii Centrale a TPT, care la vârsta de 23 de ani a sintetizat cu o maturitate uluitoare crezul generației sale de tineri naționaliști în spirit creștin. El a arătat importanța deosebită în societatea românească de azi a educației tineretului pe coordonatele naționale și creștine, acest deziderat reprezentând de fapt primatul acțiunilor întreprinse de TPT.

Domnul Șerban Suru, unul din cei mai vechi militanți legionari de după 1989 din cadrul generației mai tinere a Mișcării, căruia de altfel îi revine meritul initiativei acestei expoziții și contribuția a 80% din exponate, a vorbit despre multipla semnificație a zilei de 10 decembrie pentru istoria legionară: ziua declanșării grevelor studențești din 1922, ziua dizolvării samavolnice a Partidului Garda de Fier de către guvernul I. Gh. Duca în 1933, ziua suferințelor tineretului legionar decretată de Corneliu Codreanu ulterior acestei prigoane, ziua înființării Guvernului Național de la Viena și a Armatei Naționale sub președenția Comandantului Horia Sima – ca primă formă de rezistență împotriva ocupației comuniste (în acest sens dl Șerban Suru aducând în expoziție un drapel tricolor al ultimului regiment care a luptat în 1945 pe Oder) etc..

În încheiere, președintele executiv Florin Dobrescu a reamintit celor prezenți sacrificiile făcute de veteranii legionari după reînființarea TPT în 1993, pentru ridicarea prin forțe proprii a sediului central și pentru educarea și formarea unei generații de cadre tinere, căreia să-i predea ștafeta conducerii luptei pentru care ei au suferit în munți, în lagăre și în închisori, reamintind tuturor că nimic nu ne mai poate întoarce de pe calea acestei lupte.

În final, toți participanții au primit cărți și au schimbat impresii și prietenii în jurul unui bufet rece.

Vom reveni cu un videoreportaj de la manifestare.

Biroul de presă al Partidului Totul pentru Țară.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment
  1. reut romulus says

    ….salut- ‘Buciumul ” , salut- Demnitatea , salut – Crestinul , salut- ROMANIA !!!….Sfintele Sarbatori ale Nasterii Mantuitoruljui Isus , sa va afle in sanatate , tineri , puternici si dornici de aface ceva pentru tara acesta , care nu este a nostra , nu este a lor , este a celor ce ne vor urma cu Dumnezeu si Mare Credinta in Suflete si simtiri , ” Fericit si Indestulator Craciun si La Multi , Multi Ani intr-u fericire si Bunastare , a Dumneavostra personal si al familiilor Dumnevoastra si a INTREGII NATIUNI ROMANE , oriubde s-ar afla ….DOAMNE AJUTA-I pe ROMANI !!!….cu mult drag uica gusti lugojanu , deocamdata analfabet …….

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php