APCE a adoptat o rezolutie care cere Rusiei sa continue negocierile pentru returnarea Tezaurului

0 464

APCE a adoptat, marti, o rezolutie privind indeplinirea de catre Rusia a obligatiilor si angajamentelor fata de Consiliul Europei, in textul acesteia facandu-se apel la Moscova sa continue negocierile bilaterale pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la tari europene, inclusiv Romania.

Plenul Adunarii a adoptat doua dintre amendamentele propuse de catre senatorul Viorel Badea la proiectul de rezolutie al raportului.

Potrivit propunerilor inaintate de senatorul roman, rezolutia insusita de membrii Adunarii face apel la continuarea negocierilor bilaterale, in vederea identificarii unei solutii viabile menite sa duca la returnarea, prin negociere directa, a bunurilor culturale si a altor proprietati catre tarile vizate, inclusiv a Tezaurului Romaniei, temporar transferat la Moscova, in timpul Primului Razboi Mondial, potrivit unui comunicat transmis mediaFAX de senatorul Badea, membru al delegatiei Romaniei la APCE.

„Rezultatul votului este o victorie pentru delegatia Romaniei, in conditiile in care plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a evidentiat, pentru prima oara, in mod explicit, necesitatea ca Federatia Rusa sa solutioneze cu celeritate toate aspectele referitoare la returnarea bunurilor, proprietatilor si valorilor culturale confiscate in mod abuziv de la statele membre, urmand ca, in conformitate cu cel de-al doilea amendament depus, in cazul in care nu isi indeplineste pe deplin aceste obligatii, Federatia Rusa sa ramana in continuare sub monitorizarea Consiliului Europei”, a argumentat Badea.

Parlamentarul roman propusese, impreuna cu alti doi delegati ai Romaniei la APCE – Cezar Preda si Tudor Pantiru – si un amendament care facea referire explicita ca „restituirea ar trebui sa inceapa cu cantitatea de aur a BNR care consista in 93,4 tone in monede si lingouri pentru care Romania a transmis si in 2004 catre Federatia Rusa, pentru documentare, inventarii si documente in acest sens”.

Acest amendament nu a fost insa adoptat, „deoarece avea un grad ridicat de individualitate”, dupa cum a explicat Badea.

Pe de alta parte, in textul Raportului privind indeplinirea obligatiilor si angajamentelor Federatiei Ruse fata de Consiliul Europei, elaborat de raportorii Gyorgy Frunda si Andreas Gross si care sta la baza rezolutiei APCE, se mentioneaza ca „Tezaurul romanesc, colectie de obiecte valoroase, transferate de Guvernul roman in Rusia pentru a fi pastrate pe durata primului razboi mondial, nu au fost returnate, iar autoritatile ruse au refuzat sa discute acest subiect”.

Rezolutia APCE este in concordanta cu angajamentele asumate de Federatia Rusa prin Opinia nr. 193/1996 privind cererea Rusiei de aderare la Consiliului Europei, precum si prin rezolutiile, recomandarile si rapoartele relevante adoptate de-a lungul timpului pe acest subiect.

Badea a mai spus ca efectele concrete ale acestei rezolutii constau in „tinerea subiectului returnarii Tezaurului pe agenda politica bilaterala si pe agenda politica a Consiliului Europei”.

Senatorul PDL declarase marti agentiei mediaFAX ca depunerea de catre delegatii romani la APCE a amendamentului referitor la Tezaur a fost „coordonata cu MAE roman” si este exclus sa afecteze relatia bilaterala.

„Avem pe agenda bilaterala cu Rusia acest subiect de foarte multa vreme, nu ii punem in fata faptului implinit, nu venim cu o chestiune care sa arunce in aer relatia bilaterala”, a subliniat Badea.

„Rezolvarea intr-un interval de timp rezvonabil a returnarii acestor bunuri constituie si o datorie morala a Rusiei asumata la momentul aderarii la APCE”, a argumentat Badea.

Potrivit acestuia, problema tezaurului nu mai poate fi blocata de autoritatile Rusiei. „Rusia democrata de astazi nu ar trebui sa functioneze pe baza mostenirii tariste si bolsevice si greselilor care s-au facut atunci. Nu trebuie sa uitam si opinia unora dintre politicienii progresisti din Rusia care isi doresc sa reglementeze in mod corect problema returnarii bunurilor culturale pentru a elimina suspiciunile la nivelul relatiilor bilaterale si a contribui la un climat de cooperare intre tarile noastre”, a mai spus Viorel Badea.

Sursa: http://stiri.rol.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php