Cum au şters autorităţile cuvântul „Budapesta” de pe Arcul de Triumf „de dragul” maghiarilor

0 440

Basorelieful „Budapesta”, care comemora o victorie importantă a Armatei Române din anul 1919, a fost şters de pe Arcul de Triumf din Bucureşti.

Dintre toate numele de localităţi unde soldaţii români au obţinut victorii răsunătoare, doar  placa inscripţionată cu numele capitalei ungare a fost acoperită cu ciment, ştergându-se astfel o filă de istorie. Acest lucru s-a întâmplat, se pare, prin anul 2008, când Primăria Capitalei, în subordinea căreia se află Arcul de Triumf, s-a apucat să restaureze monumentul istoric pe furiş, scrie „Adevărul”.

Neculai Moghior, fostul șef al Fototecii Muzeului Militar Naţional, citat de ZIUAnews, susține că inscripţia de pe monumentul-simbol ar trebui readusă la viaţă şi că vinovaţi pentru că basorelieful nu este reabilitat sunt maghiarii. „UDMR-ul a fost la guvernare tot timpul şi nu avea niciun interes să dispună o asemenea măsură, care nu convine ungurilor”, a lămurit Moghior.

Numele „Budapesta” era inscripţionat pe ultimul dintre cele 12 basoreliefuri cu toponime care amintesc de victoriile Armatei Române. Basorelieful marca ocuparea capitalei ungare, în 1919, de către trupele române. Armata lupta pe atunci împotriva expansiunii bolşevismului ungar.

Sursa: EVZ.ro
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php