Note de proces (2). DOUĂ INTERVENŢII CARE COMPLICĂ PROCESUL

3 776

de Florin DOBRESCU

Astăzi are loc, la Tribunalul Bucureşti, cel  de-al doilea termen în procesul prin care Parchetul a pus în mişcare procedura legală de dizolvare a Partidului „Totul pentru Ţară” (TPT)  în baza acuzaţiilor de fascism, rasism şi continuitate cu Mişcarea Legionară.

Dincolo de întâmpinarea ce va fi depusă de TPT, această înfăţişare se va desfăşura sub semnul acceptării sau nu de către instanţă a celor două intervenţii făcute până acum în acest proces: cea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic (FCRM), prin preşedintele său dr. Aurel Vainer, şi respectiv cea a d-lui Şerban Suru în calitate de reprezentant al grupului de iniţiativă pentru înfiinţarea Partidului Legiunea Creştină şi aceea de asociat unic al SC Pavel Trading SRL.

Nu am fost în mod deosebit surprins de intervenţia în proces, în favoarea Parchetului, a FCER. Cunosc îndeobşte concepţiile care domină gândirea liderilor acestei organizaţii care se doreşte reprezentanta tuturor etnicilor evrei din România. Concepţii pe care le consider în mare măsură eronate în raport cu adevărul istoric.

Ceea ce m-a uluit însă a fost superficialitatea şi mai ales lipsa oricărui profesionalism în realizarea cererii de intervenţie de către consilierul juridic şef al FCER. D-na Beatrice Haler, autoarea documentului pe care dl Aurel Vainer şi-a pus cu atâta uşurinţă semnătura girându-i lipsa de conţinut juridic dar şi numeroasele afirmaţii enorme, în încercarea de a justifica afirmaţia cum că “înfiinţarea Partidului Totul pentru Ţară reprezintă o încălcare a prevederilor Legii 14/09/01.2003 a partidelor politice republicată” recurge la o serie de afirmaţii în sprijinul cărora nu ştim cum va reuşi să producă dovezi.

În preambul, dna Haler (girată, cum am spus, de dl Vainer) afirmă că “Partidul Totul pentru Ţară este fondat de vechi legionari…”. Până aici nimic neadevărat. Dar ceea ce urmează este halucinant: “(TPT) exprimă o viziune politică specifică perioadei interbelice”!!!

Ducând mai departe raţionamentul pe baza căruia musai doreşte să dovedească gradul de periculozitate al TPT, dna Haler continua: “Doctrina acestui partid se inspiră (…) din ideile cuprinse în operele doctrinare ale corifeilor naţionalismului interbelic (…) Corneliu Zelea Codreanu, Ionel Moţa, Vasile Marin, Nae Ionescu, Horia Sima şi alţii (…) Membrii fondatori se declară mândri de acest trecut şi vor să promoveze spiritul acestor înaintaşi” care în opinia juristei FCER  “au promovat o politică întemeiată pe ură şi discriminare, pe asasinatul politic (…), pe distrugerea fizică, în masă, a unor minorităţi din România (evrei, ţigani)” şi au “introdus teroarea, spaima, neîncrederea în rândul populaţiei, speculând greutăţile crizei econo-mice interbelice.”

Cine a citit operele pseudo-istoricilor folosiţi de propaganda comunistă dinainte de 1989, gen Fătu şi Spălăţelu, M. Stoian ş.a., nu poate să nu recunoască clişeele folosite de aceştia în denigrarea Mişcării Legionare, luate cu copy-paste de biroul juridic al FCER. Este uluitor cum, în condiţiile libertăţii de exprimare şi a circulaţiei libere, timp de 20 de ani, a unor documente şi mărturii care răstoarnă practic cu totul marotele pseudo-ştiinţifice contruite pe fals şi manipulare de aparatul PCR, reprezentanţii FCER continua să promoveze teze lipsite de fundament, de care râde şi ultimul preparator de la Facultatea de Istorie.

Personal, mă angajez să trimit FCER cărţile publicate de subsemnatul pe tema adevărului istoric despre societatea românească interbelică şi imediat de după război.

Dar mai grav este faptul că reprezentanții FCER nu înțeleg că un partid din anul 2012 nu are cum, din punct de vedere sociologic, să aibă o viziune politică specifică anilor 1934-1940, după cum e absurd să afirmi că un partid contemporan ar vrea „să rezolve problemele acute ale societăţii româneşti” de azi „în acelaşi mod” cu inaintaşii de acum 75 de ani!

Partidul Totul pentru Țară este un partid al actualităţii, care înţelege problemele României anului 2012 şi se străduieşte, pe cât îi este posibil, să ofere soluţii viabile, actuale, de rezolvare a acestora. E adevărat că sunt în viaţă membri ai TPT care au avut funcţii sau grade în Mişcarea Legionară, conducerea de la toate nivelurile a acestui partid este alcătuită integral din oameni tineri, cu vârste între 19 şi 50 de ani. Şi care, chiar dacă şi-au cristalizat o viziune anume în privinţa evenimentelor petrecute în urmă cu 7 decenii (fapt ce face în fond obiectul libertăţii de gândire şi de exprimare), au garantat dreptul de a se asocia într-un partid politic şi de a face politică în anno domini 2012.

Surprinzătoare a fost intervenţia d-lui Serban Suru, care în cadrul primei înfăţişări, a cerut respingerea acţiunii Procuraturii de dizolvare a TPT, precum şi eliminarea din dosarul TPT de la Registrul partidelor politice a unor documente ale Senatului TPT cu caracter strict istoric.

D-l Suru a arătat că încă din 1992 membrii grupării pe care o reprezintă desfăşoară activităţi după preceptele din Cărticica şefului de cuib, folosesc salutul legionar, depun legăminte, promovează personalitatea lui Corneliu Codreanu, Horia Sima, şi a altor lideri legionari, utilizează semnul Gărzii de Fier, uniforma legionară, efectuează marşuri şi comemorări ale martirilor legionari, fapte susţinute de intervenient prin extrase din presa ultimilor 20 de ani.

De asemenea, dl Suru a arătat că Editura Mişcării Legionare din cadrul SC Pavel Trading SRL, editează de ani de zile cărţi şi reviste legionare, pe care le-a depus în instanţă.

Mai pe înţelesul tuturor, d-sa consideră că, dacă acţiunile desfăşurate de TPT ar fi ilegale iar acesta ar fi dizolvat, ar însemna că şi obiectul de activitate al grupurilor reprezentate de d-sa ar fi de asemenea sub incidenţa legilor penale. Şi, cum Ordonanţa 31/2002, act normative de bază invocat de Parchet, are un caracter dominant penal, d-sa şi colegii săi se consideră pe cale de consecinţă în situaţia desfăşurării unor acţiuni penale, motiv pentru care cere respingerea acţiunii Parchetului ca nefondată şi nelegală.

Dl Şerban Suru a probat cu documente că, pentru activităţile de mai sus, a făcut obiectul unor reclamaţii penale din partea Ambasadei Israelului, Institutului Ellie Wiesel etc., anchetele fiind de fiecare data soluţionate de organele parchetelor prin neînceperea urmăririi penale.

Foarte interesante sunt argumentele juridice, politice şi istorice folosite în intervenţia dlui Şerban Suru, asupra cărora vom reveni în articolele viitoare.

Până atunci însă, rămâne să vedem cum vor înţelege să se joace în continuare autorităţile cu Libertatea şi principiile de bază ale statului de drept. Care, trebuie să constat cu tristeţe… îşi cam trage sufletul…

3 Comments
 1. Alexandru Sanda says

  Sa ne rugam continuu bunului Dumnezeu si Capitanului,ca sa -li-se lumineze mintile acestor judecatori si fiind romani sa slujeasca neamul romanesc.
  Evreii jidani,iudeo-masonici sa faca penitenta si sa plece in tara in care l-au omorit pe domnulHristo
  TRAIASCA LEGIUNEA SI CAPITANUL.TRAIASCA LEGIUNEA.TRAIASCA ROMANIA

  1. Gheorghe Ionut says

   De ce nu stergeti comentariul anterior? Va face de ras cu traiasca capitanul (care capitan? al formatiei Steaua Bucuresti?) .

   1. angheluta silviu andrei says

    dragul meu gheorghe intradevar postul de mai sus e cam jenant.problema in acest partid este exact si numele.totul pentru tara.tu ce ai facut pentru tara ta?iti spun eu,nimic.ai dat votul si acum te uiti la televizor bine mersi.sa-ti spun eu cum sta treaba mai exact.acum ceva timp in urma stii cine impartea manifestele prin romania contra comunismului?iti spun tot eu,asa numitii legionari.oamenii astia au avut coloana vertebrala ceea ce noi nu prea avem de aia si o ducem asa de bine.si ca sa-ti mai dau o lectie,parintele pirvu(sfant)clar vazator cu duhul,emil coiran,cezar flamur,arsenie boca,etc,etc.spuma societatii dap si ei au fost legionari.asculta cateva cantece si daca gasesti ceva ce instiga la violente sau alte magarii atunci ma plec in fata ta cu scuzele de rigoare.e greu sa fii om intr-un cuvant.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php