Istoricul Alex Mihai Stoenescu, TURNATOR la Securitate

1 956

Istoricul Alex Mihai Stoenescu, fostul prim-vicepreşedinte al Partidului Noua Generaţie al lui George Becali şi cunoscut pentru mai multe lucrări despre evenimentele din 1989 şi despre mareşalul Ion Antonescu, a fost declarat miercuri colaborator al Securităţii de către Curtea de Apel Bucureşti (CAB), decizia putând fi contestată la instanţa supremă.

Instanţa a admis astfel o acţiune a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), introdusă în decembrie 2010 pe numele lui Stoenescu, prin care s-a solicitat judecătorului Curţii să constate faptul că acesta a colaborat cu fosta Securitate. Decizia de miercuri poate fi contestată de Stoenescu la instanţa supremă.

Colegiul CNSAS i-a audiat în 2006 pe Alex Mihai Stoenescu şi pe Doru Braia, în calitate de formatori de opinie, Colegiul având la acea vreme informaţii că cei doi ar fi avut legături cu fosta Securitate, au declarat atunci, pentru Mediafax, surse din Colegiu.

Cei doi au fost verificaţi din oficiu, în calitate de formatori de opinie, iar audierea lor a fost necesară pentru a avea o imagine cât mai completă asupra datelor ce reies din documentele aflate în posesia instituţiei, potrivit surselor citate, la acea vreme. Potrivit aceloraşi surse, Stoenescu ar fi recunoscut că ar fi colaborat cu fosta Securitate.

În dosarul de la CNSAS, un ofiţer de Securitate descrie o acţiune a lui Alex Mihai Stoenescu, datată 12 aprilie 1984.

„În dimineaţa zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenţiei CEC din Piaţa Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliţie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa şi alţi lucrători de miliţie, precum şi un ofiţer M.I. au pornit în căutarea individului, cercetând magazinele şi toate unităţile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi şi a atras atenţia ofiţerului M.I. că individul (alertat de agitaţia subofiţerilor de miliţie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercând să-şi plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reţinut şi identificat. În continuare, sursa s-a deplasat la IGM unde a dat relaţiile necesare şi unde a aflat că individul a cerut să părăsească ţara şi că ar fi recidivist”, a notat ofiţerul.

Cazul a fost preluat de Securitatea Bucureşti, de locotenentul major Cioclan, scrie ziarul Gândul. S-a trecut ulterior la anchetarea persoanei care a fotografiat oamenii care stăteau la rând şi a ajuns la concluzia că pozele erau făcute cu intenţia de a fi trimise peste graniţe, la postul Radio Europa Liberă. Pentru informaţia furnizată, Alex Mihai Stoenescu a fost recompensat cu suma de 500 de lei.

 

Sursa: http://www.frontpress.ro

1 Comment
 1. Sektor says

  priviti ce sustine acest general in cartea sa „Armata, maresalul si evreii” :
  1 Cedarea Basarabiei si Bucovinei a fost primul dintr-o serie de dezastre care a rupt coloana vertebrala a Romaniei si a taiat-o in alianta cu Germania, o tara cu care ea nu avea nimic in comun” pag 76…
  2 despre Miscarea Legionara :”Maniu, in timpul alegerilor, mai facuse un gest pe care il consider lipsit de etica (etica – n.n.) politica. A facut cu Codreanu o intelegere de control electoral, de control, de fapt, al cinstei alegerilor.”
  ” Metodele teroriste ce le adoptase, antisemitismul violent, ideile lor vadit radicale in politica externa, rasturnarea aliantelor, legatura antinaturala de a se apropia numai de Germania, in general toate metodele lor radicale si antisociale”1. citeaza pe Carol al II-lea insemnari zilnice, vol I (11 martie 1937 4 sept 1938 ) Bucuresti, Editura Scripta, 1995 pp. 133-134 …pag 78.
  Ar trebui degradat parerea mea la rangul de femeie de servici pe subunitate si decazut din drepturi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php