Am putea sa recunoastem dictatura, daca am privi-o in ochi?

0 582

Se intampla uneori ca o intrebare sa iti ramana intiparita in memorie. Revii obsesiv asupra ei, incercand sa gasesti acel raspuns, care pare sa iti scape de fiecare data printre degete. Una dintre aceste intrebari, care ma framanta, este, daca suntem capabili sa recunoastem dictatura inainte ca ea sa ne distruga pe noi?

Sunt atatea documentare in care jurnalistii ii intrebau pe supravietuitorii germani ai celui de-al doilea razboi mondial, cum de nu si-au dat seama ca sunt intr-un sistem totalitar. Cum de nu au stiut de ce se intampla in tara?

Priveam poze de la inceputul regimului stalinist, in care Stalin aparea inconjurat de tovarasi. Incet, incet, acestia erau indepartati din poze, decupati, de parca nici nu ar fi existat. Oare acei oameni, care traiau in acea perioada in Uniunea Sovietica erau inca de la inceput constienti de dictatura, sau si-au dat seama numai dupa ce au aparut lagarele?

Sunt convins ca nu exist aun raspuns clar si ferm in acest sens. Sunt argumente egale ca pertinenta, in favoarea ambelor variante. Sincer, nici nu ma ingrijoreaza atat de mult raspunsul la acele intrebari.

Mult mai relevant mi se pare, daca suntem noi in stare sa recunoastem instaurarea unui regim totalitar, sau daca trebuie sa ne trezim mai intai in lagar. Recunoastem semnele dictaturii?

Priviti imaginile din continuare. Sunt surpinse in state europene “democratice”. Sunt recente.

Sunt imagini de la demonstratii pasnice, impotriva unui sistem, care dezumanizează, care subjugă, care vrea sa ne transforme intr-o masa amorfa.

Ma uitam la imaginea batranei, trasa si bruscata de politisti in uniforma. La sangele de pe fruntea fotografului. Imi aduceam aminte de antologicul „urca ma cultura in duba”.

Cu imaginile acestea in fata ochilor ma gandesc la ignorarea justitiei de catre executiv, la controlarea legislativului, in vederea limitarii puterilor judecatoresti. Vad doi presedinti, din pacate la fel de nepotriviti. Care va fi rezultatul luptei dintre vechiul tovaras si noul tovaras?

Sa speram ca nu este o noua dictatura, sustinuta de Uniunea (Sovietica) Europeana.

Priviti organele de opresiune din intreaga Europa. Mai arata a democratie?

Sursa: http://agonia-natiunii.info

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php