Extremistul Laszlo Tokes condamnă „colonizarea ORTODOXĂ” a Ardealului

1 870

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, a afirmat că “politica de asimilare” a maghiarilor din România “continuă, de 92 de ani încoace”, între metodele folosite în prezent numărându-se “o politică ortodoxă de colonizare”, dar şi legislaţia în domeniul învăţământului. Declaraţiile iresponsabile şi jignitoare la adresa românilor au fost făcute sâmbătă la Sovata, în cadrul unei conferinţe pe tema autonomiei reginulor locuite de maghiari.

“În 1920, 55 la sută din populaţia Ardealului era românească şi 45 la sută – deci aproape jumătate – era formată din maghiari, nemţi şi alte minorităţi. Procentul actual al maghiarilor este sub 20, iar al românilor de peste 80, din cauza asimilărilor agresive, exodului şi colonizării. Aproape trei milioane de oameni au fost aduşi în Ardeal. E în derulare o politică ortodoxă de colonizare, spunându-se că unde există baltă, există şi peşti. Şi unde nu există baltă, se construieşte o biserică şi apoi vor veni şi românii. Există 2.000 de biserici ortodoxe construite în ultimii 20 de ani în Transilvania – numai la Oradea sunt 21, la Târgu Mureş – 16, la Cluj la fel. (…) UMF Târgu Mureş, în urmă cu 50 de ani era exclusiv maghiară. Acum nu se poate înfiinţa nici măcar un profil, acolo unde maghiarii au fost majoritari”, a spus Tokes, citat de Mediafax.

Ulterior, el a declarat presei că politica de asimilare a maghiarimii din România “continuă, de 92 de ani încoace”, o referire la Tratatul de la Trianon din 1920, când teritoriile româneşti care aparţineau Ungariei au revenit sub administraţie românească, după deznodământul primului război mondial.

“Politica de asimilare în România se continuă, de 92 de ani încoace. Mutatis mutandis, metodele şi instrumentele şi împrejurările întotdeauna s-au schimbat. Există trei perioade mai importante – perioada interbelică, perioada comunistă, perioada postcomunistă, care diferă cu totul, sunt diferite metodele şi împrejurările, dar scopul principal şi prioritatea principală a strategiei naţionale româneşti sunt neschimbate. De exemplu, prin privarea noastră de drepturi colective; prin diferite legi – de exemplu în învăţământ; prin susţinerea acelor împrejurări anormale, încât nu putem redobândi cele peste 1.000 de şcoli foste confesionale sau susţinerea în continuare a şcolilor mixte. Noi am avut şcolile noastre, noi nu avem nevoie de tutoratul învăţământului românesc. Noi am avut o secţie autonomă de învăţământ chiar în Ministerul Învăţământului înainte, nu s-a restituit, suntem la un nivel degradat în ce priveşte dirijarea învăţământului maghiar, suntem subordonaţi politicii de învăţământ, de multe ori şovine, a învăţământului românesc. Depinde de culoarea partidelor de guvernământ şi de persoanele care dirijează”, a continuat pastorul reformat.

El a vorbit de “multe căi birocratice, administrative, moştenite”, apreciind drept “scandalos şi caraghios” faptul că, după ce maghiarii au avut o universitate exclusiv maghiară la Târgu Mureş, precum UMF, în prezent se ceartă “pentru o săracă secţie maghiară”, fapt “de nesuportat pentru un maghiar adevărat”.

Tokes a reluat ideea că prin Biserica Ortodoxă se face “o colonizare”, subliniind că foarte multe biserici ortodoxe s-au construit mai ales în zonele unde maghiarii sunt majoritari, deşi numărul enoriaşilor nu ar justifica acest lucru, scrie ziarul Gândul.

“Este ceva nefast că în numele Domnului Iisus Hristos se construiesc, se duce această mişcare de clădire a bisericilor ortodoxe peste nivelul necesar. Şi mai ales se poate observa că bisericile acestea ortodoxe se construiesc în localităţi unde maghiarii, elementul maghiar a fost dominant şi conform unei politici de aşezământ, de aşezare artificială a populaţiei majoritare, concomitent cu aceasta se duce o colonizare spirituală, prin clădirea acestor biserici. Eu cred că în întreaga lume nici nu s-ar putea închipui ca într-un oraş să construieşti 20 de biserici ortodoxe în 20 de ani. E extraordinar! Şi la Oradea, şi la Târgu Mureş, şi la Cluj. Şi la Sovata sunt vreo cinci biserici ortodoxe. Deci este clar că ortodoxia română s-a aliat politicii de colonizare a naţionalismului românesc. Şi aceasta este o metodă – românizarea, asimilarea românească a Transilvaniei”, a afirmat Tokes.

“Să nu spun altceva – crearea Episcopiei Ortodoxe române în secuime (Harghita şi Covasna). La noi, la reformaţi, într-un singur protopopiat, de la Bihor, sunt atâtea suflete ca în secuime la biserica ortodoxă. Este de fapt o biserică ortodoxă de rang protopopial, ei o ridică la rangul episcopiei. Este evidentă tendinţa naţionalistă a înfăptuirii Episcopiei Ortodoxe. Eu îi iubesc pe fraţii mei ortodocşi. Deci nu vorbesc despre ortodoxie ca atare, ci despre politica naţionalistă care se foloseşte şi de ortodoxie”, a spus Tokes care a adăugat că după 1990 în Transilvania s-au construit “2.000 de biserici ortodoxe şi vreo 40 de mănăstiri”.

Sursa: FrontPress

 

1 Comment
  1. ADRIAN MAREŞ says

    tokes….tokes….tokes…cum va jucati voi cu focul….

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php