Canadienii ţin cu dinţii de Cupru Min Abrud

0 393

Roman Copper a cerut premierului Ungureanu o întâlnire pentru clarificarea neînţelegerilor privind preluarea Cupru Min, deşi Ministerul Economiei susţine că negocierile s-au încheiat irevocabil după ce canadienii n-au acceptat condiţiile impuse.

În urmă cu o săptămână, Ministerul Economiei anunţa că, după mai bine de 18 ore de negocieri cu reprezenanţii Roman Copper, firma care a câştigat licitaţia de preluare a Cupru Min Abrud, negocierile s-au încheiat irevocabil.

Termenul până la care trebuia semnat contractul a expirat vineri la 12.00 noaptea, iar autorităţile de Bucureşti nu au ajuns la un numitor cu Roman Copper, controlată de canadianul Stephen Roman. Mai exact, canadienii au respins condiţiile privind plata integral a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţă.

De la ministerul economiei la guvern

Canadienii nu se lasă însă cu una cu două. Reprezentanţii Roman Copper au cerut o întâlnire cu premierul Răzvan Mihai Ungureanu. „De luni, 9 aprilie, conducerea Roman Copper a cerut să să întâlnească cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Economiei Lucian Bode, pentru clarificarea circumstanţelor şi a neînţelegerilor aparente care ar fi putut apărea în timpul negocierilor”, se arată într-un comunicat al firmei canadiene. Roman Copper insistă să aibă loc această întâlnire, mai ales în condiţiile în care ministrul Bode nu a participat direct la discuţii.

Firma Roman Copper a reiterat că este pregătită să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligaţiile financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie. Mai exact, constituirea unui depozit collateral de 32,27 milioane de euro pentru a garanta realizarea investiţiilor de mediu, plata acţiuniilor de 200,7 milioane de euro în termen de 30 de zile de la obţinerea avizului de la Concurenţă şi publicarea imediată a contractului de privatizare.

Roman Copper a angajat doi rezidenţi în România

Reprezentanţii firmei canadiene afirmă că se aşteaptă la continuare cooperării cu autorităţile române pentru ca tranzacţia să fie finalizată şi că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei.

Roman Copper a anunţat marţi şi că a angajat doi cofondatori ai companiei Valhalla cu rezidenţă în România pentru a-şi consolida poziţia de câştigătoare a licitaţiei.

Firma l-a numit pe Joel Hayes preşedinte pentru România al companiei, pentru ca acesta să coordoneze finalizarea achiziţiei Cupru Min. Hayes este rezident în România din 1995. De asemenea, Stacy Quinney, rezident în România din 1996, a fost numit vicepreşedinte executiv.

 

Sursa:  www.adevarul.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php