Alburnus Maior condamna carnagiul Jandarmeriei împotriva suporterilor opozanți ai proiectului Roșia Montană

2 466

Interventie abuziva a Jandarmeriei in sprijinul RMGC

Rosia Montana, 1 martie 2012 – Campania Salvati Rosia Montana condamna public interventia in forta a Jandarmeriei Romane cu ocazia meciului amical de fotbal Romania-Uruguay si se solidarizeaza cu suporterii Nationalei in demersul lor de exercitare a dreptului la intrunire si libera exprimare. De asemenea, salutam sprijinul manifestat de suporteri, care pe parcursul meciului au afisat mesaje ce demasca tentativa de asociere a imaginii Nationalei de fotbal cu compania de minerit Rosia Montana Gold Corporation.

Interventia Jandarmeriei de la meciul desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti din  29 februarie 2012 demonstreaza, o data in plus, modul abuziv de actiune al reprezentantilor acestei insitutii. Mai mult, cu deosebita ingrijorare constatam o intelegere gresita a menirii acesteia, de a veghea la respectarea libertatilor cetatenesti si a dreptului la libera exprimare.

La acest meci, suporteri ai echipei nationale au afisat in minutul 60, in Peluza 2 a stadionului, un banner pe care scria „FRF=RMGC, Aceeasi mizerie”. Mesajele inscriptionate pe cele doua bannere au fost afisate legal, inscriindu-se in prevederile Legii 4/2008, privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia jocurilor si competitiilor sportive. Mesajul facea referire la recentele negocieri ale lui Mircea Sandu pentru sponsorizarea Federatiei Române de Fotbal (FRF) de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Cu doar câteva saptamâni in urma, FRF se arata dispusa sa indelpineasca aproape orice doleanta, inclusiv aceea de a cenzura mesajele suporterilor in speranta obtinerii finantarii din partea RMGC, demers denuntat de grupul 11 pentru România.

Aparitia sus-mentionatului mesaj a avut drept urmare interventia abuziva a angajatilor firmei de securitate BGS si a Jandarmeriei deopotriva. Bastoane si gaze lacrimogene au fost utilizate pentru a-i determina pe suporteri sa renunte la arborarea bannerului, metode demne de un scenariu anti-terorist mai degraba si nu de manifestarea pasnica a unor convingeri. Ca urmare a interventiei fortelor de ordine, s-a creat o busculada in care au fost involuntar prinsi mai multi spectatori, inclusiv femei, copii si vârstnici. Interventia jandarmilor a avut ca rezultat câteva persoane ranite si altele duse la sectiile de politie.

In lumina acestor intamplari solicitam demiterea celor ce au coordonat actiunile Jandarmeriei Romane pe durata meciului Romania-Uruguay, precum si a superiorilor acestora care tolereaza astfel de interventii deloc singulare. Actiunile brutale ale Jandarmeriei Romane de a impiedica manifestari in sprijinul campaniei Salvati Rosia Montana au fost si in trecut contestate inclusiv prin scrisoarea din 12 decembrie 2011 inaintata domnului Col. Angelica Costel Gavrila, Inspector General al Jandarmeriei Romane. Reamintim pe aceasta cale ca Jandarmeria este institutia specializata a statului, cu statut militar, componenta a Ministerului Administratiei si Internelor, care exercita, in conditiile legii, atributiile ce ii revin cu privire la apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a  proprietatii publice si private, la prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor incalcari ale legilor in vigoare, precum si la protectia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism. Bazându-ne pe statutul legal al institutiei, dar si pe Constitutia Romaniei care, la articolul 30, garanteaza „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public” asistam la o grava incalcare a legilor statului roman.

De asemenea, Campania Salvati Rosia Montana se alatura protestului „Libertatea de exprimare evacuata de pe National Arena initiat de Agentia de Monitorizare a Presei ActiveWatch prin care se condamna public actiunile Jandarmeriei Romane.

„Daca pentru un singur banner au fost mobilizati 500 de jandarmi, in conditiile in care negocierile FRF nu s-au finalizat cu un contract de sponsoriare cu RMGC, oare ce amploare ar fi avut interventia fortelor de ordine daca FRF incheia cu adevarat un contract de vânzare-cumparare ‘imagine’ cu compania miniera?” a declarat Andrei Mihail, membru al Campaniei Salvati Rosia Montana.

2 Comments
  1. Gabi says

    Opozantii stiau foarte bine ca nu au ce cauta cu bannere neautorizate pe stadion fiind o regula uefa nu doar a celor de la frf. Daca nu au vrut cu frumosul era normal ca o sa ii scoata cu forta, doar pentru asta sunt acolo jandarmii si firma de paza

  2. alex says

    Articolul 30 garanteaza libera exprimare totusi libera exprimare terbuei sa se faca si conform legilor, pe un stadion de exemplu nu vezi in anglia de exemplu sau in alte tari udneong-urile nu se doc sa protesteze la un meci, bannere de genul asta ep stadion. Daca si regulile internationale sunt precum cele de aici, nu vad de ce se plang atat,era un meci international, tebuiau sa se aplice regulile

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php