Filon Verca a trecut la Domnul.

0 978

Am primit trista veste că ieri, 20 februarie a.c., la Meaux, Franţa, a trecut la Domnul Filon Verca, luptător anticomunist, figură marcantă a Mişcării Legionare şi a luptei de rezistenţă naţională.

Născut în anul 1915 în Petroşniţa, jud. Caraş-Severin, îl cunoaşte pe Horia Sima în 1933, fiindu-i elev la liceul „Trian Doda”din Caransebeş. Este perioada în care intră în Frăţiile de Cruce, organizaţie a Mişcării Legionare destinată exclusiv educaţiei elevilor de liceu.

În 1937 se va distinge în activitatea electorală din judeţul natal, unde este ales deputat Ilie Gârneaţă, unul dintre membrii fondatori ai Legiunii.

Refugiat în Germania întrei 1941-1944, va fi deţinut în lagărul de la Buchenwald.

După 23 August 1944 se implică intens în defensiva anticomunistă sub comanda Guvernul legionar de la Viena, iar în decembrie 1944 este paraşutat în România, îmoreună cu alte zeci de camarazi, pentru a organiza rezistenţa anticomunistă din ţara ocupată de soviete.

Este arestat, dar în 1948 reuşeşte să evadeze şi părăseşte ţara.

Participă la lupta anticomunistă a exilului, în special pe tărâm publicistic şi memorialistic. A scris numeroase cărţi, printre care “Paraşutaţi în România vândută”, “Exilul amar”, “Pe meleaguri străine” şi a desfăşurat o intensă activitate jurnalistică, semnînd articole în reviste legionare din Exil şi din ţară, precum Carpaţii, Ţara şi Exilul, Permanenţe.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Membrii Partidului „Pentru Patrie” îşi pleacă fruntea în faţa acestei mari pierderi suferite de Mişcarea Legionară.

Partidul „Pentru Patrie”

Preşedinte-executiv

Florin Dobrescu

Marţi, 21 Februarie 2012 10:04

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php