Mai mulţi europarlamentari îi cer lui Ungureanu blocarea de urgenţă a proiectului minier de la Roşia Montana

2 1.171
Mai mulţi europarlamentari cer premierului Mihai-Răzvan Ungureanu blocarea de urgenţă a proiectului minier cu cianuri de la Roşia Montana, prin suspendarea procesului de avizare până la pronunţarea unei comisii de experţi independenţi, departe de influenţele banilor companiilor direct interesate de începerea acestui proiect, informează Agerpres.

‘Singurele principii care trebuie să conteze în luarea deciziei privind Roşia Montana trebuie să fie adevărul, interesul naţional şi dezvoltarea durabilă a regiunii. În acest moment, ne aflăm foarte departe de întrunirea acestor condiţii şi le datoraţi românilor stoparea acestui proces profund nociv’, scriu europarlamentarii într-o scrisoare deschisă, adresată joi şefului guvernului român.

În opinia semnatarilor scrisorii, se impune constituirea unui grup de lucru cu adevărat independent şi obiectiv care să analizeze proiectul în toată complexitatea sa. Acest grup trebuie să ţină cont de opiniile oamenilor de ştiinţă români care şi-au exprimat legitime şi repetate îngrijorări. De asemenea, acest grup trebuie să aibă în vedere proiectele de exploatare minieră similare din Europa, cu scopul îndeplinirii unor condiţii esenţiale în ceea ce priveşte utilizarea celei mai bune soluţii tehnice, a beneficiilor statului român dar şi a soluţiilor de reducere a emisiilor nocive pentru mediu.

Problemele proiectului minier cu cianuri de la Roşia Montana sunt multiple şi ele ţin de protecţia mediului, de nevoia folosirii resurselor în scop naţional, precum şi de corupţia politică şi sponsorizarea politicienilor aflaţi în înalte funcţii publice de către companii private, enumeră eurodeputaţii, potrivit cărora controversa ce s-a născut în jurul proiectului demarat de către Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) a căpătat cu totul alte proporţii o dată cu declaraţiile Preşedintelui României, Traian Băsescu, de susţinere a acestui proiect, precum şi acutizarea campaniei de publicitate a RMGC.

Scrisoarea este semnată de şase eurodeputaţi – trei români şi trei străini: Marita Ulvskog (Suedia), Daciana Sârbu, Ines Ayala Sender (Spania), Victor Boştinaru, Gerald Hafner (Germania), Renate Weber.
‘Am apelat la formula unei scrisori deschise deoarece, la toate demersurile de până acum, fie că ele aparţineau Academiei Române, Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Universităţii Babeş-Bolyai sau unor remarcabili oameni de ştiinţă, guvernul anterior s-a arătat orb şi surd’, explică semnatarii.

2 Comments
  1. Radu says

    Sase oameni nu dovedesc decat ca vor publicitate si ca poate nu inteleg ce se discuta prin parlamentul european. Vor publicitate pentru ca au trimis scrisoarea la primul ministru care nu are nici o legatura cu avizele

  2. Cosmin says

    Este aiurea rau sa sti ca proiectul se afla de 12 ani iar unii europarlamentari care trebuiau sa participe la discutiile legate de proiectul de la Rosia Montana , se trezesc acuma sa opreasca de urgenta.In fine , din pacate mai avem putin de indurat pana se lamuresc si ultimii oameni

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php