100.000 de greci protestează împotriva planului de austeritate.

0 911

Circa 100.000 de persoane au manifestat în total, 80.000 la Atena şi 20.000 Salonic, împotriva unui nou program de austeritate impus de UE şi FMI Greciei, pe care deputaţii se pregătesc să îl voteze pentru evitarea “falimentului” ţării, a anunţat poliţia, relatează AFP.

În capitală, şase persoane au fost rănite, iar ulterior spitalizate, în cursul unor confruntări între forţele antirevoltă şi grupuri de tineri pe străzi adiacente Pieţei Syntagma, în faţa Parlamentului, potrivit unei surse din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Incidentele au început în momentul în care un grup de contestatari adunaţi în faţa Parlamentului a exercitat presiuni asupra unui important cordon de poliţie dispus în jurul clădirii. Poliţia a ripostat imediat, utilizând gaze lacrimogene.
Manifestaţii s-au retras, în acel moment, pe străzile adiacente, care s-au transformat în adevărate câmpuri de luptă. Manifestanţii aruncau cu pietre, bucăţi de marmură şi cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine.

Confruntările au continuat mai mult de două ore în centrul oraşului. Manifestanţi mascaţi au spart vitrinele unor magazine pe bulevardele Pandepistimiou şi Stadiou, în timp ce o clădire a fost incendiată şi o cafenea a fost evacuată, potrivit unei surse din poliţie.

Manifestanţii au început să vină în piaţa Syntagma după-amiază, pentru a protesta, la apelul principalelor două sindicate greceşti, Adedy pentru sectorul public şi GSEE pentru cel privat, precum şi al stângii radicale, împotriva adoptării noilor măsuri de austeritate impuse de UE şi FMI în schimbul unui nou împrumut.

“Nu este uşor să trăieşti în aceste condiţii. De acum şi până în 2020 vom fi sclavii germanilor”, a declarat Andreas Maragoudakis, un inginer de 49 de ani. “Noile măsuri îmi semnează moartea”, a afirmat un alt protestatar, Dimitris.
Manifestaţia a atras familii întregi, în timp ce un bunic cu mască de gaze şi ochelari subacvatici se afla în mijlocul mulţimii, iar un vânzător ambulant vindea măşti de hârtie împotriva gazelor şi drapele.

“Deputaţii se pregătesc să voteze măsuri care vor conduce la moartea Greciei (…), dar poporul nu va ceda”, a declarat compozitorul grec Mikis Theodorakis, care s-a alăturat contestatarilor la Atena.

În interiorul Parlamentului, care era păzit de aproximativ 3.000 de poliţişti, discuţiile continuau, fiind marcate de incidente frecvente de şedinţă între formaţiunile guvernamentale şi opoziţia de stânga.

“Până duminică seara, Parlamentul trebuie să adopte deja” noul program de redresare, sub ameninţarea unui “faliment” al Greciei, a declarat, vizibil tensionat, ministrul de Finanţe Evanghelos Venizelos.

El a subliniat că europenii, care ar putea să se reunească miercuri, reclamă un vot pozitiv al deputaţilor înaintea deblocării celui de al doilea plan de salvare a ţării, constând în împrumuturi publice în valoare de 130 de miliarde de euro şi o reducere a creanţelor prin ştergerea unor datorii în valoare de 100 de miliarde de euro.
Ţara speră să declanşeze această a doua operaţiune împreună cu creditorii privaţi până la 17 februarie, a precizat Venizelos. De asemenea, reprezentantul creditorilor privaţi Charles Dallara i-a îndemnat pe deputaţi să spună “da”, avertizând că Grecia nu are niciun minut de pierdut, într-un interviu pentru cotidianul Kathimerini.
Premierul Lucas Papademos a averizat sâmbătă că Grecia îşi joacă supravieţuirea financiară şi rămânerea în zona euro, scopul fiind împiedicarea “haosului”.

Guvernul său socialist-conservator de coaliţie dispune de o majoritate teoretică de 236 de deputaţi din 300, care ar putea fi redusă cu aproximativ 20 de disidenţi anunţaţi sau presupuşi, dar fără ca o respingere să fie considerată probabilă imediat.

Fără această aprobare, Grecia nu are nicio şansă să primească vreun ajutor destinat evitării unui default necontrolat în martie, când sunt scadente creanţe în valoare de 14,5 miliarde de euro.

Sursa: Realitatea

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php