(I)Realitatea TV minte poporul! Alburnus Maior protestează faţă de emisiunea lingăului Tatulici

0 860

Asociaţia Alburnus Maior

str. Principală nr. 299, Roşia Montană, judeţul Alba

5 februarie 2011

Către: Preşedintele SC Realitatea Media SA,

În atenţia dlui Mihai Tatulici, Realizator şi a dnei Valentina Iuliana Iancu, Producător

Stimată doamnă/ Stimate domn,

Ca urmare a realizării emisiunii „Patrimoniul Nimănui” ce va fi difuzată duminică, 5 februarie, ora 16.30, având drept subiect patrimoniul de la Roşia Montană, vă transmitem următoarele probleme majore care pun sub semnul întrebării imparţialitatea dvs. ca instituţie de presă:

Studioul principal al emisiunii este amplasat într-unul dintre imobilele din Roşia Montană, aparţinând SC Roşia Montană Gold Corporation SA (RMGC), mai precis Biroul de Arheologie al companiei, iar invitaţii care vor susţine intervenţii din

acest birou sunt reprezentanţi ai companiei miniere SC Roşia Montană Gold Corporation şi exclusiv membri ai Grupului Independent de Montorizare a Patrimoniului Cultural de la Roşia Montană (http://patrimoniurosiamontana.ro/despre-noi).

Menţionăm faptul că activitatea Grupului Independent de Montorizare a Patrimoniului Cultural de la Roşia Montană este susţinută financiar de către RMGC.

Mai mult, alegerea locaţiei pentru studioul local este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în Roşia Montană se puteau identifica spaţii publice neutre adecvate găzduirii emisiunii.

Titlul atribuit emisiunii “Patrimoniul Nimănui” este rău-intenţionat în contextul în care numeroase obiective de patrimoniu de la Roşia Montană beneficiază, aşa cum se cunoaşte, de un statut de protecţie de cel mai înalt grad în condiţiile legislaţiei aplicabile în domeniul protecţiei monumentelor istorice, acela de monumente de importanţă naţională şi universală. În acest sens, considerăm că această dezbatere este lipsită de legitimitate şi conţinut, fără prezenţa Ministerului Culturii, principalul actor responsabil de protejarea patrimoniului cultural de la Roşia Montană. În lipsa unui reprezentant al Ministerului Culturii nu se pot dezbate obiectiv gradul de protecţie atribuit prin lege monumentelor din Roşia Montană şi nici solicitările venite din partea organisemelor de specialitate pentru includerea localităţii pe lista indicativă UNESCO.

În plus, realizatorii emisiunii nu au adresat o invitaţie de participare unui reprezentant al Asociaţiei Alburnus Maior, în condiţiile în care acţiunile în justiţie promovate de asociaţie împotriva Ministerului Culturii în vederea redobândirii statutului de protecţie al Masivului Cârnic de la Roşia Montană au avut un rol hotărâtor în ansamblul dezbaterilor şi deciziilor administrative privind posibilitatea însăşi de realizare a proiectului minier de la Roşia Montană.

De asemenea, considerăm că dl. Tatulici nu-şi poate exercita în mod independent rolul de moderator al emisiunii căci a beneficiat în august 2011 de o excursie în Noua Zeelandă plătită de Roşia Montană Gold Corporation.

Desi emisiunea se numeşte “Patrimoniul Nimănui”, ea este promovată de către RMGC ca fiind o emisiune dedicată relansării mineritului în Roşia Montană, fără ca acest lucru să fie comunicat de către Realitatea TV în promo-ul emisiunii sau invitaţilor în studio.

În lumina aspectelor menţionate mai sus, denunţăm cu fermitate lipsa de obiectivitate a emisiunii „Patrimoniul Nimănui” şi vom întreprinde demersurile necesare sesizării organismelor competente în asigurarea respectarii regulilor de bază privind obiectivitatea dezbaterilor televizate şi corecta informare a publicului în probleme de

interes major.

Cu respect,

Eugen David,

Preşedinte Alburnus Maior

Pentru informaţii suplimentare:

Ştefania Simion, consilier juridic Alburnus Maior, tel. 0040 0741 137266, e-mail: stefania@ngo.ro

Eugen David, presedinte Alburnus Maior, tel. 0040 0740 280309, e-mail: alburnusmaior@ngo.ro

 

textul comunicatului: http://rosiamontana.org/index.shtml

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php