,,Jos cizma de pe Basarabia!” Protestele continuă la Bucureşti.

2 888

Sursa: infoprut.ro. Autor: Iulia Modiga. Foto: Iulia Modiga.

Un nou protest a avut loc astăzi în preajma Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti. Fundaţia ,,Ion Gavrilă Ogoranu” şi Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti, cărora li s-au alăturat studenţi basarabeni şi tineri bucureşteni au organizat un protest determinat de ,,asasinarea tânărului Vadim Pisari, ucis cu focuri de armă de către un membru al armatei ruse dislocate pe teritoriul Republicii Moldova”.

Unul dintre organizatori, membru al Fundaţiei ,,Ion Gavrilă Ogoranu”, a declarat pentru Info Prut că incidentul tragic petrecut la 1 ianuarie la Vadul lui Vodă, în urmă căruia Vadim Pisari şi-a pierdut viaţa, trebuie sancţionat. ,,Am venit aici pentru că ni se pare strigător la cer faptul că în sec. 21, într-o Europă care pretinde că este civilizată, se menţin consecinţele unui pact odios: Pactul Ribbentrop-Molotov. Şi faptul că s-a întâmplat această crimă (n.r. uciderea lui Vadim Pisari), săvârşită de o armată de ocupaţie, care în mod cinic îşi numeşte militarii “pacificatori” reprezintă o consecinţă directă a acelui pact şi a ocupării în 1944 a teritoriului românesc de către trupele sovietice”, a menţionat acesta.

Amintim că un protest similar, în preajma Ambasadei Federaţiei Ruse din capitală, a avut loc luni, la iniţiativa Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti.


___________________________________

9 ian.2o11. Protest la Bucureşti: ,,Armata rusă afară!”

„Armata rusă afară!”, ,,Vrem dreptate!”, ,,Libertate!”, ,,Putin Vova, ia-ţi armata din Moldova!” este ceea au scandat astăzi peste 30 de tineri de pe ambele maluri ale Prutului, în apropierea Ambasadei Federaţiei Ruse din Bucureşti.

Iniţiativa protestului a aparţinut Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi a avut loc în contextul incidentului tragic petrecut la 1 ianuarie, când tânărul de 18 ani Vadim Pisari a fost ucis de către un “pacificator” rus la punctul de control de la Vadul lui Vodă.

Ştefan Miron, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, a declarat pentru Info Prut că prin acţiunea de astăzi doreşte ca atât militarii de la Ambasada Rusiei de la Bucureşti, cât şi cei de la Ambasada Rusiei de la Chişinău să afle solicitările tinerilor participanţi la protest. ,,În primul rând, aşteptăm scuzele militarului rus (n.r. “pacificatorului” care l-a ucis pe Vadim Pisari), cerem o judecare corectă a acestui caz, iar din partea autorităţilor de la Chişinău cerem demiterea, practic extrădarea lui Kuzmin (n.r. ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova). Principala noastră solicitare este, de fapt, desfiinţarea posturilor de pacificatori ruşi din Zona de Securitate, precum şi retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate că nu avem dreptul să depunem un memoriu la Ambasada Rusiei de aici, noi vom face public un memoriu, pe toate căile posibile”, a menţionat Ştefan Miron.

La protest au participat şi 15 membri a Ligii Studenţilor Basarabeni din Ploieşti. Preşedintele acestei asociaţii, Iacob Cerlat, a declarat pentru Info Prut că a venit la această acţiune din Bucureşti pentru a arăta că tinerilor nu le este indiferent incidentul petrecut la punctul de control de la Vadul lui Vodă. ,,Forţele pacificatoare ruse s-au manifestat total neadecvat. Ar fi trebuit să apară nişte explicaţii clare, pe când explicaţiile ambasadorulu Kuzmin au fost nepotrivite. Pacificatorul rus, cel care a tras, a plecat din ţară, a dispărut, este o situaţie tare confuză, nimeni nu oferă nicio explicaţie cetăţenilor din Republica Moldova. Noi, ca tineri, vrem să demonstrăm că ne pasă şi că dorim să fie clarificată această situaţie”, a afirmat Iacob Cerlat.

Amintim că proteste asemănătoare au avut loc şi la Chişinău, şi la Paris.

2 Comments
  1. Yeti says

    Rusia și-a luat angajamentul, la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, ca își va retrage trupele și armamentul din Transnistria, dar nu și-a îndeplinit promisiunea au trecut 11 ani.

    Afara cu rusnacii cotropitori de pe pământul Basarabiei Române!
    ……………..
    Muscalii de-a călare/ de la Mare la Hotin/ trebuie luați la goană/în Siberia cu ei!!
    …………..

  2. Adrian Silviu Mironescu says

    Si cand ma gandesc, in timpul asta malaimarele Romaniei-Basescu ranjeste la tv. pe marginea legii privatizarii sanatatii! Oare nu poti fi „sluga la rusi” prin politica strutului?
    Eu as spune asa:
    Muscalii de-a călare/ de la Mare la Hotin/ luați-i la picioare/directia: Kremlin!!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php