Elena Băsescu vrea să umple Parlamentul European cu ţigani

0 687

Elena Băsescu, o prezenţă insolită în Parlamentul European (PE) dar căreia nu i se acordă prea mare importanţă, s-a remarcat mai mult prin bâlbe gramaticale, discursuri timide, citite de pe foaie şi pline de platitudini. Mai nou însă a devenit o apărătoare înflăcărată, nu a românilor, ci a ţiganilor. În luna martie a comemorat împreună cu “regele” Cioabă la Strasbourg victimele de etnie ţigănească din timpul Holocaustului (nu ştim să fi participat sau să fi iniţiat o dezbatere despre victimele de etnie românască ale ocupaţiei comuniste din ţara noastră). Miercuria aceasta a plusat şi a cerut în plenul PE ca la următoarele alegeri europarlamentare fiecare partid politic să desemneze pe un loc eligibil câte un candidat ţigan.

“Toţi suntem conştienţi de problemele cu care se confruntă romii. Responsabilitatea României este cu atât mai mare, având cea mai numeroasă minoritate romă din Europa. Dar modul în care sunt ei reprezentaţi contează. De aceea, poate aş recomanda ca la următoarele alegeri europarlamentare, partidele politice să ofere un loc eligibil unui cetăţean de etnie romă”, a spus Elena Băsescu.

Conform Mediafax, ea a luat cuvântul în plen, arătând că Guvernul României a făcut progrese semnificative în elaborarea strategiei naţionale pentru incluziunea ţiganilor, care presupune 63 de măsuri finanţate din bani publici, din bugetul fiecărui minister.

Referindu-se la strategia europeană privind ţiganii, Elena Băsescu şi-a exprimat însă rezervele. “Mi-ar plăcea să cred în succesul acestei strategii în întreaga Uniune, însă văzând reacţia populistă şi profund neeuropeană a unor guverne când s-a pus problema aderării României şi Bulgariei la Schengen, permiteţi-mi să am rezerve.”

În cadrul dezbaterii pe tema integrării europene a ţiganilor a luat cuvântul şi eurodeputatul PSD Ion Enciu, informează Mediafax. El a cerut readucerea problematicii ţigăneşti pe agenda europeană la toate nivelurile şi a propus includerea preşedinţilor Comisiei Europene, PE şi ai Consiliului în “task-force-ul care să asigure coordonarea reală între actorii de la nivel european şi naţional cât şi asigurarea participării autorităţilor locale şi a comunităţilor de romi ca principali factori în implementarea efectivă a strategiei”.

Sursa: FrontPress.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php