Adevărul despre reeducarea de la Piteşti în liceele braşovene. Fundaţia Ogoranu vorbeşte elevilor despre rezistenţa anticomunistă.

5 1.041

Filiala Braşov a Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu a demarat seria de conferinţe desfăşurate în licee printr-o conferinţă organizată la Colegiul Emil Racoviţă.

Conform parteneriatului în educaţie convenit cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, a avut loc o prelegere în cadrul căreia s-a încercat sensibilizarea tinerilor din acest colegiu cu privire la creşterea sentimentului patriotic prin cunoaşterea istoriei recente.

Tema generală a fost comunismul în România axându-ne pe o particularitate a acestuia şi anume reeducarea de la Piteşti. După o scurtă introducere în contextul istoric în care s-a putut derula un asemenea experiment draconic, prezentată de Sorin Pura, a urmat proiecţia unui documentar în care supravieţuitorii experimentului descriu atrocităţile petrecute în acest penitenciar.

Alexandru Costache a abordat subiectul în detaliu, aducând în discuţie câteva elemente care se cereau precizate în completarea documentarului cum ar fi: apartenenţa într-o proporţie covârşitoare a subiecţilor reeducării la Mişcarea Legionară sau implicarea directă a capilor sistemului represiv comunist în acest experiment. Sarcina de a face o punte peste generaţii i-a revenit colegului Dan Florea, acesta reuşind să aducă în actualitate frământările tineretului naţionalist din perioada interbelică, abordând teme ca globalizarea, drepturile omului sau libertatea de expresie combătând cu tărie primul concept şi scoţând în evideţă lacunele celorlalte două.

În încheiere s-a difuzat un mesaj transmis cu deosebită afecţiune şi dragoste părintească de către unul dintre puţinii supravieţuitori ai închisorilor comuniste, Nicolae Purcărea.

Scopul acestei conferinţe a fost facilitarea accesului tinerilor la o parte de istorie care, din anumite motive, rămâne încă într-un con de umbră. Conştienţi de datoria de a vorbi încercăm să retrezim în sufletele tinerilor idealurile naţionale, pentru că în măsura în care generaţia de astăzi va înţelege chemarea tinerilor de atunci, va înţelege şi misiunea lui de astăzi. Astăzi sunt elevi, mâine mulţi dintre ei vor fi studenţi , ceea ce înseamnă viitoarea elită conducătoare a neamului. Măsura măreţiei sau decăderii acestuia va sta în mâinile lor. Dar pentru a se ridica la această linie a neamului trebuie să se racordeze la cele trei coordonate trancedentale şi fundamentale: binele, adevărul şi frumosul.

Cu încredinţarea că ne va fi iertată nevrednicia de a ne asuma această misiune de a fi vocea celor ce n-au avut voce atunci, pentru că gura lor era astupată de pumnul sau talpa lui Ţurcanu, vom continua acest gen de activităţi, considerând că această generaţie neîntinată de comunismul mizantrop, va avea un cuvânt de spus în vremurile tulburi ce vor urma.

Sorin Pura

Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” – Braşov

Tel 0745 236 441 / 0727 706 897

E-mail: 0745236441

www.ogoranu.ro

 

5 Comments
 1. Alex says

  O actiune de toata isprava. Sa dea Dumnezeu ca tot mai multi tineri sa afle despre ororile comunismului pe care li-l tot lauda parintii lor nostalgici! In ei e viitorul, tanara generatie poate destepta tara din somnul cel de moarte!

 2. Robert says

  Bravo baieti!

 3. catalin b says

  O astfel de lectie de istorie valoreaza mai mult decat toata programa scolara, viciata inca din pacate.Felicitari celor ce au initiat si demarat actiunea.Intr-o Romanie in care datorita incompetentei celor ce ne conduc, nu am avut parte de nici un proiect sau program pe termen lung, iata ca un grup de tineri inimosi demareaza un astfel de program ce cu siguranta isi va vedea roadele cand generatiile de tineri ce nu mai accepta sa fie mintiti, dezinformati sau manipulati vor avea un cuvant de spus in aceasta tara.Informatia inseamna putere, adevarul inseamna lumina.Cunoscandu-si trecutul, acesti tineri au dreptul la un viitor.Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne indrume spre adevar!

 4. Adrian says

  Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va ajute in tot si-n toate! Astfel de lectii de istorie trebuie predate in intreaga tara . Bucurii !

 5. alex says

  Acest tip de actiune trebuie extinsa pe nivel national.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php