Puteri sporite pentru SRI, fără dezbatere publică sau parlamentară!

1 1.015

După ce în urmă cu câteva zile deputatul PNL George Scutaru, vicepreşedinte al Comisiei de apărare, a susţinut că iniţiativa legislativă a PDL în domeniul securităţii naţionale trebuie respinsă fără echivoc de către Parlament deoarece SRI ar căpăta practic noi atribuţii în sfera cercetării penale, înfiinţându-se organe de cercetare penală speciale ale serviciului de informaţii, a venit şi rândul analistului politic Dan Pavel să critice acest proiect de lege.

“Propunerile de modificare a legilor siguranței, făcute de Cezar Preda, ridică numeroase semne de întrebare. În primul rând, nu poți să pui pe masă astfel de propuneri fără o dezbatere serioasă. O dezbatere publică. Și în Parlament, totodată, trebuie să se discute așa ceva. Este vorba despre un domeniu crucial. Cezar Preda conferă SRI niște prerogative alarmante. Ideea ca SRI să aibă dreptul de a întocmi acte de urmărire penală este copiată, probabil, din State. Dar, acolo, FBI-ul are o groază de alte atribuții. Și responsabilități. Și problema terorismului este cu totul alta. Dacă poliția și justiția au hibe majore, pe care le vedem cu toții, ce ne mai trebuie ca SRI să aibă astfel de prerogative?”, a declarat pentru InPolitics analistul Dan Pavel.

Această ultimă atitudine critică vis a vis de acordarea de puteri sporite Serviciului Român de Informaţii vinde după ce liberalul George Scutaru a declarat că proiectul de lege a fost realizat direct de ofiţerii serviciilor speciale. “Autorul real al proiectului este de fapt SRI care încearcă astfel să-şi sporească influenţa în faţa celorlalte servicii şi instituţii din domeniul securităţii naţionale, dar mai ales să obţină prerogative suplimentare care pot trezi suspiciunea unor posibile acţiuni la comandă politică, mai ales că această iniţiativă apare chiar înaintea alegerilor din 2012. O asemenea manieră de a legifera un domeniu atât de special şi sensibil precum cel al securităţii naţionale creează în primul rând prejudicii de imagine SRI, o instituţie care şi-a arătat nu o dată angajamentul şi dorinţa de modernizare, competenţa şi profesionalismul”, consideră politicianul.

El a mai menţionat pentru Adevărul că PNL nu va susţine această iniţiativă legislativă şi că este convins că şi USL, în integralitatea sa, va avea aceeaşi atitudine. “Soluţia nu este amendarea proiectului, ci respingerea sa fără echivoc. Aceasta ar trebui să fie opinia comisiilor de apărare şi juridică când vom dezbate săptămâna viitoare acest proiect, dacă dam dovadă de raţiune. În cazul în care PDL doreşte cu adevărat reformarea legislaţiei în domeniu şi nu implicarea serviciilor speciale în jocuri politice, cea mai bună soluţie cred că ar fi un mandat ferm dat comisiei speciale parlamentare de a prezenta pana la 1 martie noul pachet legislativ, baza de discuţie fiind proiectele aflate deja de cinci ani pe agenda Parlamentului şi desemnarea de către PDL a unui nou preşedinte de comisie ca o minimă garanţie ca nu se va repeta blocajul”, mai susţine Scutaru.

PDL vrea ca ofiţeri SRI să poată face cercetare penală

Deputatul PDL Cezar Preda a depus săptămâna aceasta la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă care prevede că “ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale”, cu unele condiţii, proiectul provocând reacţia opoziţiei, care susţine necesitatea respingerii actului normativ, relatează Mediafax.

Iniţiativa lui Preda vizează modificarea şi completarea unor legi privind securitatea naţională. Unul dintre articolele proiectului menţionează că ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.

Acelaşi articol prevede că organele de cercetare penală speciale ale SRI îşi desfăşoară activitatea sub conducerea şi supravegherea procurorului.

De asemenea, proiectul prevede că pentru realizarea acestor atribuţii, în unitatea juridică a SRI se organizează şi funcţionează o subunitate specializată în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerii care au calitatea de organe de cercetare penală speciale.

Proiectul prevede că organele SRI nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest, scrie România Liberă. Iniţiativa a fost înregistrată la Cameră pentru dezbatere şi a fost trimis la Guvern pentru un punct de vedere. Sursa: FrontPress.ro

1 Comment
  1. mda says

    parerea mea e ca sistemul ar functiona cu conditia ca cei care lucreaza in sistem sa aiba dragoste de neam si tara si evident sa nu lucreze cu ordin de la moscova…altfel ne-am dus cu totii pe pluta iar romania va ajunge un fel de cecenia…eu inca n-am intalnit nici unul cu dragoste de neam si tara…cel putin nu de Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php