Ruşine naţională: Băsescu, agent de bursă pentru Gabriel Resources

2 624

Preşedintele Traian Băsescu şi guvernul PDL-UDMR, girat de el, reprezintă cei mai mari aliaţi pe care afacerile canadienilor de la Gabriel Resources le-au avut vreodată în România. În mai puţin de doi ani cât au trecut din cel de-al doilea mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu, compania Gabriel Resources a avut pe bursă o creştere fără precedent.

Din 7 decembrie 2009, de când Băsescu a fost reconfirmat în funcţie şi până pe 26 august 2011, valoarea acţiunilor Gabriel Resources (GBU) pe Bursa din Toronto – acolo unde compania este listată – au crescut cu 83%. Astfel, pe 7.12.2009 preţul unei acţiuni GBU era de 3,7 dolari canadieni, iar pe 26.08.2011 el era de 6,8, adică o apreciere cu mai mult de 83 de procente. Informaţiile ne sunt oferite de http://www.tmx.com/, site-ul operatorului bursier canadian. Gabriel Resources este acţionarul majoritar (80%) al consorţiului Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), proiectul minier ce vizează exploatarea zăcămintelor de aur din localitatea Roşia Montană.

Guvernul RMGC

Poziţiile mai multor miniştri pe care Traian Băsescu i-a girat la formarea guvernului PDL-UDMR au avut impact asupra evoluţiei acţiunilor Gabriel Resources la Bursa din Toronto. De exemplu, în data de 14.07.2011, acţiunile GBU creşteau cu 9,29% faţă de ziua precedentă, iar faţă de momentul când Băsescu era reales în funcţia de şef al statului creşterea era de 116%. Era fix ziua când Ministerul Culturii, condus de Kelemen Hunor, dădea aviz arheologic pozitiv pentru săpăturile de la Roşia Montană. Un alt moment când acţiunile GBU creşteau (cu 9,34% faţă de ziua anterioară de tranzacţionare) era 18 decembrie 2009, când ministrul economiei de atunci, Adriean Videanu, declara în premieră că demararea proiectului de la Roşia Montană trebuie inclus în programul de guvernare.

Băiţăde mulţime cu minerii

Şeful statului s-a deplasat ieri la Roşia Montană. A avut ocazia să facă o mică baie de mulţime, ipostază în care Băsescu nu a mai fost surprins de foartă multă vreme. La faţa locului, el a găsit două grupuri opozante de localnici: cei care sunt de acord cu proiectul minier şi cei care i se împotrivesc. A ales, desigur, să “înoate” în primul grup. “Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 încoace, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care n-au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect în 1997 ne găsea creşterea preţului la aur în plină exploatare”, a declarat ieri Traian Băsescu din mijlocul localnicilor de la Roşia Montană.

Traian Băsescu a avut prima declaraţie de susţinere a demarării exploatării arheologice de la Roşia în 18 august anul acesta. Cuvintele sale nu au avut un impact bun pe bursă pentru acţiunile GBU: scădere de 4,06% faţă de ziua precedentă. Cea de-a doua declaraţie de susţinere publică însă din 22 august a avut un impact pozitiv: acţiunile canadienilor au crescut în acea zi cu 8,97% faţă de ziua precedentă. Menţionăm că la momentul scrierii acestui text (29 august) ultima zi de tranzacţionare la Bursa din Toronto era vineri, 26 august. De Ionuţ Dumitrescu – Puterea

2 Comments
  1. Chiar ca rusine says

    Pana si consilierii prezidentiali vad o mare greseala in acest proiect si demisioneaza. Ce rusine din partea acestui presedinte!

  2. Alex says

    mi- e rusine mie de rusinea lui…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php