ONG-urile îi solicită lui Băsescu să îşi retragă declaraţiile legate de Roşia Montană.

0 530

ONG-urile pentru protecţia mediului solicită Preşedintelui României să îşi retragă declaraţiile referitoare la Roşia Montană şi apelează la dânsul să se abţină pe viitor de la orice noi declaraţii publice favorabile proiectului cât timp ocupă această funcţie de demnitate publică şi autorităţile abilitate nu au adoptat decizii cu caracter definitiv şi forţă juridică în privinţă acceptabilităţii legale a acestui proiect.

Roşia Montană / FOTO: Horia Ciugudean
ONG-uri de mediu care se opun proiectului minier Roşia Montană, majoritatea membre în Coaliţia pentru Mediu (CMR), printre care Agent Green, Eco Civica, Salvaţi Dunărea şi Delta, Mai Mult Verde, Ecopolis, WWF România şi Terra Mileniul III,  transmit că sunt preocupate de efectele negative certe sau potenţiale pe care proiectul minier Roşia Montană le va avea asupra mediului natural în caz că ar fi pus în practică, şi care au fost în mod repetat amintite de ele.

Asociaţiile subliniază că nici acordul de mediu nici multe alte aprobări necesare pentru demararea acelui uriaş proiect minier nu au fost la oră actuală emise de autorităţile competenţe, în ciudă imenselor presiuni politico-economice nelegitime exercitate până acum de cei interesaţi în acel proiect minier,  amintind că emiterea acelor aprobări nu e doar o formalitate sau o chestiune de timp, deoarece procedura de evaluare a impactului asupra mediului cu privire la proiectul minier Roşia Montană nici nu este finalizată la oră actuală, şi deci nici nu se pune problemă că acceptabilitatea realizării proiectului, din punct de vedere al protecţiei mediului, să fie certă sau foarte probabilă.

Ţinând cont că decizia cu privire la acceptabilitatea din punct de vedere ecologic a unui anumit proiect este o decizie ce trebuie luată în primul rând pe criterii obiective, pe bază de argumente ştiinţifice, şi nu pe criterii subiective sau pe bază de argumente politice, economice sau sociale, ONG-urile spun că oricum, dacă s-ar fi respectat litera şi spiritul legii şi s-ar respectă principiile de protecţia mediului şi dezvoltare durabilă, evaluarea impactului de mediu al acestui proiect minier nici măcar nu ar fi trebuit să înceapă până în acest moment, fiind numeroase argumente în sensul inadmisibilităţii respectivei exploatări chiar dacă se vor mai face diverse ajustări la detaliile tehnice ale proiectului.

Asociaţiile de protecţia mediului amintesc că legislaţia în vigoare stabileşte foarte clar procedurile şi autorităţile ce au atribuţii în procesul decizional privind acest proiect şi că acestea nu pot fi ocolite sau surclasate de decizii politice sau de voinţa altor autorităţi şi structuri,  luând act cu mare îngrijorare de recentele declaraţii ale Preşedintelui României de susţinere a proiectului minier Roşia Montană şi de declarare a acestuia că fiind necesar şi oportun pentru România.

ONG-urile precizează că au constatat că Preşedintele României se contrazice şi îşi încalcă propriile promisiuni din campania electorală, când a promis expres că va lasă specialiştii să decidă şi că nu va face presiuni politice pe tema proiectului minier Roşia Montană. Asociaţiile transmit că Preşedintele României ignoră concluziile şi încalcă recomandările nu doar ale Academiei Române, Parlamentului European, ICOMOS şi ale unor alte numeroase instituţii şi organizaţii interne şi internaţionale, ci chiar concluziile oficiale ale comisiei prezidenţiale numite chiar de dânsul.

Asociaţiile pentru protecţia mediului consideră aceste noi declaraţii ale Preşedintelui României că fiind inacceptabile, în condiţiile în care proiectul este foarte controversat şi contestat din multiple puncte de vedere iar analiză din punct de vedere al protecţiei mediului, conform legii, nu s-a realizat încă, ci este în curs.

Ele apreciază că asemenea declaraţii sunt presiuni inadmisibile asupra autorităţilor abilitate să ia o decizie privind aprobarea/respingerea proiectului, având în vedere statutul politic şi administrativ-constituţional al autorului lor.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/rosia-montana_864690.html#ixzz1W29M4iDN

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php