Buciumul – Publicaţie de informaţie şi atitudine naţionalistă

Președintele Noua Dreaptă Basarabia – Indezirabil în Ucraina

În urma protestului din fața ambasadei Ucrainei de la Chișinău, de pe data de 20 Decembrie 2017, organizat de către Noua Dreaptă Basarabia, președintele organizației, Sergiu Lașcu, a primit interdicția de a intra pe teritoriul statului Ucrainean pentru 5 ani.

Pe 28 Ianuarie 2018 o delegație în frunte cu președintele Noii Drepte Basarabia, Sergiu Lașcu, a pornit spre Cernăuți și Hotin pentru a se întâlni și discuta cu românii de pe acele locuri în contextul intensificării atitudinii ostile a statului Ucrainean față de populația română. Vizita este încadrată în cadrul acțiunilor de susținere a românilor băștinași din teritoriile actual Ucrainene interprinse de către Noua Dreaptă Basarabia. La punctul vamal dintre Rep. Moldova și Ucraina, Briceni – Rosoșani, Sergiu Lașcu a fost anunțat că a fost eliberată pe numele său o interdicție de intrare în Ucraina pe un termen de 5 ani și declarat persoană indezirabilă.

În cadrul protestului de la ambasada Ucrainei de la Chișinău de pe 20 Decembrie 2017 a fost emisă o scrisoare oficialilor Ucraineni în care i se cere statului Ucrainean acordarea etnicilor români a dreptului de a fi instruiți în limba română, în conformitate cu art. 13, al. 5 din Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre Ucraina și România și în conformitate cu angajamentele internaționale pe care și le-a asumat Ucraina. La fel a fost solicitată reintroducerea limbii române în școlile din care aceasta a fost scoasă după declararea independenței Ucrainei. Până în acest moment Noua Dreaptă nu a primit nici un răspuns oficial, Ucraina preferând să interzică membrilor Noii Drepte intrarea pe teritoriul său în loc să discute și să găsească un numitor comun cu privire la probleme cu care se confruntă românii din Ucraina punctate în scrisoarea trimisă.

Noua Dreaptă critică dur modalitățile de intimidare la care recurge statul Ucrainean pentru a impiedica orice încercare de suport direcționată către comunitatea românească din Ucraina.

URL Scurt: https://www.buciumul.ro/?p=33565

Postat de pe 1 feb. 2018. Catalogat ca Politică, Ultimele ştiri. Puteţi urmări răspunsurile la acest articol via RSS 2.0. Puteţi lăsa un răspuns sau un trackback la acest articol.

Lasă un răspuns

Legături utile

  Caută în arhivă

  Caută după dată
  Caută după categorie
  Caută cu Google

  Acţiuni

  | © Copyright 2012 Buciumul | css.php