Buciumul – Publicaţie de informaţie şi atitudine naţionalistă

Slujbă religioasă în memoria legionarilor Moţa şi Marin la Bucureşti

Sâmbătă 13 ianuarie 2018, la orele 10, va avea loc la biserica Sf. Ilie Gorgani din Bucureşti o slujbă religioasă pentru pomenirea lui Ioan I. Moţa şi Vasile Marin, comandanţi legionari căzuţi în 1937 în Spania, la Majadahonda, pe frontul apărării Madridului în faţa asaltului armatelor comuniste care distrugeau civilizaţia creştină spaniolă, încercând să constituie – cu sprijinul sovieticilor – un capăt de pod al Comunismului în extremitatea vestică a continentului, anunţă Asociaţia „Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei” şi Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu.

Ioan Moţa şi Vasile Marin au făcut parte din echipa compusă din şapte căpetenii legionare, în frunte cu generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, înrolaţi ca voluntari în armata naţională a generalului Franco, în timpul războiului civil din Spania. Cei doi au căzut în zorii zilei de 13 ianuarie 1937, în timpul operaţiunilor militare de respingere a unui asalt al trupelor comuniste, stârnind în România o admiraţie deosebită în toate mediile sociale şi politice. Pesonalităţi ale vieţii politice, culturale şi ecleziastice au elogiat sacrificiul celor doi.  Trupurile lor au fost repatriate după o lună, funeraliile celor doi lideri legionari adunând în capitala ţării sute de mii de oameni.

Rămăşiţele pământeşti ale lui Ion Moţa şi Vasile Marin au fost ridicate, în 1948, de autorităţile represive ale regimului comunist, din criptele mausoleului legionar de la Casa Verde (Bucureştii Noi), nici până în ziua de astăzi nefiind cunoscut locul unde au fost duse.

URL Scurt: https://www.buciumul.ro/?p=33275

Postat de pe 10 ian. 2018. Catalogat ca Cultură, Spiritualitate, Ultimele ştiri. Puteţi urmări răspunsurile la acest articol via RSS 2.0. Puteţi lăsa un răspuns sau un trackback la acest articol.

Lasă un răspuns

Legături utile

  Caută în arhivă

  Caută după dată
  Caută după categorie
  Caută cu Google

  Acţiuni

  | © Copyright 2012 Buciumul | css.php