Eroii paraşutaţi de aviaţia SUA au fost comemoraţi la Jilava.

2 715

DSC_5442Luptătorii anticomunişti paraşutaţi de aviaţia militară a SUA între 1951 şi 1953 au fost comemoraţi printr-un pelerinaj memorial desfăşurat sâmbătă 31 oct 2015, la Fortul 13 Jilava, cumplita închisoare politică din timpul dictaturii comuniste. Organizat în fiecare an de Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu, acest pelerinaj a ajuns anul acesta la cea de a şasea ediţie.

A participat un număr mare de persoane, în special tineri, interesaţi de a afla mai multe despre lupta de rezistenţă anticomunistă şi de a cinsti memoria celor ce au luptat şi s-au sacrificat pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

Ca de obicei, în prima parte a manifestărilor a fost făcută o vizită a fostului penitenciar, în realitate un imens ansamblu subteran, folosit până la începutul secolului XX ca fort în cadrul reţelelor de apărare ale capitalei Regatului Român, cuprinzând spaţii reci, umede şi lipsite de aerisire corespunzătoare. Nu degeaba Jilava a fost supranumită “mormântul elitelor româneşti”.

DSC_5372Vizitarea Fortului 13 Jilava a beneficiat de ghidajul realizat de doi foşti deţinuţi politici: Jaques Iamandi, în vârstă de 87 ani, fost combatant în războiul din Indochina şi prizonier al lagărelor sovietice, şi respectiv Gheorghe Nichifor, militant în gruparea de rezistenţă Garda Naţională, alcătuită din elevi bucureşteni (1948-49). Ambii au cunoscut teroarea şi regimul de exterminare din închisoarea Jilava.

După vizitarea Fortului 13 Jilava, a urmat o ceremonie religioasă de pomenire a sufletelor celor 13 luptători din lotul paraşutiştilor şi al susţinătorilor lor locali, executaţi la 31 octombrie 1953. Comemorarea s-a desfăşurat în spatele Fortului 13, pe o colină ce străjuieşte zidul execuţiilor condamnaţilor la moarte, unde în 2011 a fost amplasată o cruce. După săvârşirea slujbei religioase de către un tânăr preot ortodox, a vorbit Florin Dobrescu, care a evocat sacrificiul acestor eroi care au înţeles să renunţe la siguranţa şi confortul conferite de occidentul liber, pentru a se reîntoarce în România ocupată de sovietici, în scopul subminării puterii comuniste şi încurajării rezistenţei naţionale. El a reamintit că este primul an în care comemorarea se desfăşoară în lipsa doamnei Ileana Samoilă, distinsa soră e eroului Ion Samoilă , unul din cei executaţi în urmă cu 62 de ani şi a deplâns faptul că, prin măsuri legislative precum Legea 217 recent aplicată, autorităţile din România lovesc în memoria acestor martiri.

DSC_5566

Dl Vasile Iamandi a reamintit celor prezenţi că aceşti eroi au luptat şi s-au sacrificat pentru neamul românesc şi credinţa strămoşească şi, pornind de la exemplul lor, a cerut celor prezenţi să nu renunţe la afirmarea valorilor şi principiilor pentru care eroii anticomunişti s-au jertfit.

Prezentă, împreună cu ceilalţi membri ai familiei Samoilă, doamna Ileana Budimir, fiica regretatei doamne Ileana Samoilă, a evocat cu emoţie suferinţele cunoscute de mama sa, dar şi de dumneaei încă din primii ani de viaţă, exprimându-şi mândria că se trage dintr-o familie care a dat atâţia eroi.

DSC_5580La manifestare au participat mai mulţi reprezentanţi ai conducerii Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, între care preşedintele Coriolan Baciu, Ioana Dobrescu, Sorin Olariu, Marcel Grijincu, doamna Zoia Rădulescu, preşedinte al Fundaţiei Luptătorilor în Rezistenţa Armată Anticomunistă şi fiica şefului rezistenţei dobrogene – Gogu Puiu şi alţii.
DSC_5503Dorim să mulţumim domnului Gabi Motoc şi tuturor celorlalţi colegi pentru sprijinul deosebit acordat în organizarea evenimentului, precum şi dlui Florian Cristache pentru asigurarea serviciilor foto-video. Mulţumim în mod special conducerii Penitenciarului Jilava şi personalului acestei instituţii, pentru solicitudinea şi amabilitatea cu care ne-au dat posibilitatea să omagiem încă o dată eroii luptei anticomuniste.

Biroul de presă al Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu

DSC_5251

DSC_5274DSC_5285

DSC_5300

DSC_5395

DSC_5300

DSC_5254

DSC_5329

DSC_5574

DSC_5563

DSC_5551

DSC_5559

DSC_5541

DSC_5503

DSCN4133

DSCN3924

 

2 Comments
  1. sarmis says

    Fain. Dumnezeu sa v-ajute!

  2. Anonim says

    EROII PARAȘUTAȚI DE AVIAȚIA SUA AU FOST COMEMORAȚI LA JILAVA

    Link:
    http://amaradia.blogspot.ro/2015/11/eroii-parasutati-de-aviatia-sua-au-fost.html

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php