Detractorii lui Ogoranu întind scandalul și-n săptămâna mare! Noua victimă: Lucia Hossu Longin. Institutul Ellie Wiesel și șeful IICCMER atacă pe realizatoare Memorialului Durerii în calitatea sa oficială.

3 772
COMUNICAT DE PRESĂ
Doamnei Lucia Hossu Longin: apel la clarificare

Am aflat cu stupoare că doamna Lucia Hossu Longin pune în discuție, în câteva publicații, competențele profesionale și motivațiile etice ale reprezentanților a două instituții guvernamentale, precum și a unora dintre participanți la o conferință academică (http://www.cotidianul.ro/despre-ion-gavrila-ogoranu-si-rezistenta-armata-anticomunista-din-romania-211986/).Ne exprimăm protestul și mai ales îngrijorarea constatând că, fidelă viziunilor nu o dată exprimate, jurnalista Lucia Hossu Longin continuă să refuze orice încercare de a departaja realitățile istorice de miturile perioadei comuniste.

Îngrijorarea noastră nu provine din eșecul încercărilor de a schimba opiniile doamnei Hossu Longin, pe care recunoaștem că nici nu le-am întreprins. Mai degrabă este vorba de faptul că doamna Hossu Longin, membră în cadrul Consiliului de administrație al TVR, ar putea crea confuzia că televiziunea publică în sine se identifică cu vederile sale controversate. Dacă acum 20 de ani se mai putea înțelege că lupta împotriva comunismului ar justifica transformarea unor figuri controversate în ”eroi”, astăzi căutarea legitimă a ”eroilor pozitivi” ai acestei lupte nu mai poate legitima includerea legionarilor și ai altor extremiști de dreapta xenofobă și antisemită în rândul acestora. E o chestiune de bun simț că nu poți transforma în modele personaje care, chiar dacă s-au opus comunismului, au propagat ideologia legionară. Dacă doamna Hossu Longin are cumva dileme în această privință, precizăm că după toate modelele interpretative academice, ideologia legionară este una de esență totalitară. Așa cum nu poți face eroi din demnitari comuniști, căpeteniile legionare trebuie să beneficieze de același tratament. Cu atât mai puțin, democrația nu trebuie să tolereze încercarea de a tranforma dezbateri științifice în scene penibile cu participarea moștenitorilor ”cămășilor verzi”.

Imuni la calitățile doamnei Hossu Longin de a acorda note istoricilor, politologilor și de a se ralia la încercările de a discredita dezbateri științifice, îi solicităm public să clarifice dacă opiniile exprimate reprezintă punctul de vedere al domniei sale sau sunt aferente pozițiilor publice și politice pe care le deține.

Prof. univ. dr. Michael Shafir, șeful Delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA)

Prof. univ. dr. Alexandru Florian, director general, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”

Dr. Andrei Muraru, președinte executiv, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

3 Comments
  1. Iacobini A. says

    pentru cei trei ignoranti si noi combatem antisemitismul propagat de cunostinte de-ale lor cu rol de informatori si provocatori intrusi in mediile nationaliste…domnilor la noi se zice ca ati buctat-o.

  2. Acvila says

    E regretabil ca D-na Lucia Hossu Longin e atacata in acest fel. Tot romanul stie si ii apreciaza curajul jurnalistic de-a face cunoscut ororile si crimele comunismului, pe care unii inca le mai apara. Ea nu o face pentru bani, ci pentru cunoasterea si respectarea memoriei celor care au luptat si s-au jertfit, pentru tara, dreptate, adevar, impotriva comunismului adus fara voia poporului roman in tara noastra. Dansa lucreaza cu documente, dovezi, filmari cu supravetuitorii acelor actiuni. Ea ne-a convins. Sa o faca si cei care o contesta.

    1. ionut moraru says

      Obraznici si provocatori sionistii astia. Va veni vremea cand umanitatea se va sterge iar la dos cu ei si-i va arunca in cutia cu rahat (academic) a istoriei reale.
      Mazel tov!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php