Mihail Neamţu – de la Căpitan la coloneii din sistem

10 1.869

de Florin DOBRESCU

De mult vroiam să fac câteva definitorii precizări, văzând forţata ascensiune politică a lui Mihai Neamțu.

Dar tabloul grotesc al pigmeului moral recitând înflăcărat și sincopat versurile lui Radu Gyr cel martirizat între zidurile Aiudului, m-a făcut să nu mai amân momentul adevărului.

Publicul larg îl cunoaşte pe Neamţu, din presă, prin excesele bugetare comise de acesta în tandem cu Vladimir Tismăneanu, pe care l-a secondat la conducerea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului în calitate de director ştiinţific. Cei doi sunt autorii unor deconturi fabuloase, bani de la bugetul de stat cheltuiţi nejustificat pe diurne pantagruelice sau cazări la hoteluri opulente, într-o perioadă în care românii suportau privaţiuni drastice impuse de austeritatea guvernării Băsescu.

Povestea acestui mic oportunist este însă mult mai complexă. Iar traseul său şerpesc pe cărările carierei şi sinecurilor este definitoriu pentru caracterul personajului.

Voi începe cu o relatare: cum am luat eu cunoştinţă de existenţa acestui humanoid cu înclinaţii politice.

În iulie 2010 mă aflam la Sâmbăta de Sus, acolo unde anual, în prima duminică de după Sf Ilie organizăm manifestările Zilelor Rezistenţei Anticomuniste, după o tradiţie fixată de Ion Gavrilă Ogoranu încă din 1995. În acel an, în mod intenţionat IICCR-ul condus de Tismăneanu suprapusese peste acţiunea noastră simpozionul anual organizat în parteneriat cu un ONG făgărăşean.

Un grup de colegi, voluntari ai Fundaţiei Ogoranu, avuseseră cu o zi înainte o experienţă inedită la terasa complexului din apropierea Mănăstirii. De la o masă învecinată, unde împărtăşea tovărăşia unei doamne, un individ mic de statură, spălăcit, care trăsese cu urechea la discuţiile lor, s-a ridicat nervos, agitând membrele şi strigându-le isteric că sunt fascişti şi că el îi detestă. Că el e cetăţean israelian şi că le va face plângere în baza Ordonanţei 31/2002, încheind apoteotic: “Trăiască UE! Trăiască Mc Donald’s! Trăiască Coca-Cola!”

Colegii nu i-au dat multă atenţie, considerându-l fie vreun ţicnit, fie vreun holocaustolog exhibiţionist. S-au mulţumit să relateze penibila scenetă cu ironia cuvenită.

Aveam să aflăm a doua zi că “israelianul” fan Cola-Cola, UE şi SUA nu era altul decât Mihai Neamţu, directorul ştiinţific al IICCR.

Cu ocazia ieşirii IICCR-ului din aula Academiei de la Sâmbăta şi intrării noastre, acelaşi personaj se proptise în faţa standului de cărţi al Fundaţiei Ogoranu, apostrofând zgomotos pe tinerii care asigurau voluntar vânzarea de carte. Neamţu răcnea la ei că sunt “fascişti”,”criminali”, că sunt “o pată pe faţa Ortodoxiei”, că sunt “totalitari”, “antidemocraţi”, “anti UE şi NATO” şi câte şi mai câte aberaţii.

La intervenţia mea, individul a replicat că nu are timp să discute cu mine, încercând să o şteargă şmechereşte spre sala de mese. L-am obligat atunci să stea şi să asculte replica mea (nici nu avea cum să “refuze” dată fiind diferenţa de statură dintre noi…). Vrând-nevrând, directorului ştiinţific al IICCR care se răfuia cu legionarii a trebuit să asculte timp de 20 minute toate argumentele ştiinţifice conform cărora legionarii nu sunt nici fascişti, nici totalitari, şi nici anti UE sau NATO. De la scrierile lui Horia Sima şi până la paraşutarea legionarilor de către avioanele americane, Neamţu a ascultat transpirat o lecţie de istorie pe care o cunoştea bine de altfel.

De faţă la acest incident au fost numeroşi voluntari ai Fundaţiei Ogoranu şi salariaţi ai IICCR. Ulterior, mai mulţi colegi ai lui Neamţu de la IICCR m-au felicitat pentru faptul de a-l fi pus la punct pe infatuatul şi arogantul lor director ştiinţific. Astfel am aflat că individul era poreclit “Ţurcanu” deoarece în timpul studenţiei cochetase cu fenomenul legionar, scriind articole în revista Puncte Cardinale, pentru ca apoi, ajuns în funcţie ca locotenent al lui Tismăneanu, să înceapă să-şi prigonească colegii cu simpatii legionare. Aşa înţelegea să se poarte cel care abandonase pe Căpitan pentru coloneii sistemului securist condus de Băsescu, care-l şi paraşutase la conducerea Institutului. De altfel,epurarea din institut a unor tineri cercetători cu declarate vederi legionare a fost opera administraţiei Tismăneanu-Neamţu.

Aşadar, acesta este deci profilul politic al politicianului cu figură de hot-dog opărit şi isterii de domnişoară neliniştită. Oportunismul, carierismul, sinecurismul sunt atributele definitorii ale acestui caracter infect. Un om care nu se dă în lături de la nimic dacă interesul personal de moment i-o cere.

Pentru publicul larg, sunt suficiente date pentru descalificarea morală a politrucului.

Pentru cei ce sunt legaţi sufleteşte – prin propria suferinţă ori prin memoria bunicilor – de Mişcarea Legionară, profilul individului capătă însă aspecte mult mai profunde.

Un om care scuipă pe ideile împărtăşite în prima tinereţe, dezicându-se zgomotos de ele – aşa cum face Neamţu la TV atunci când este întrebat de acele articole legionare, e un om lipsit de caracter. Un om de nimic. În fond, însăşi acceptarea unei sinecure consistente în calitate de mâna dreaptă a fiului lui Leon Tismeniţki – evreu sovietic venit cu tancurile ruseşti şi executant al bolşevizării ţării – în postura de coordonator al cercetării crimelor comise de regimul tatălui său este o dovadă de maxim oportunism.

Cu atât mai gravă e atitudinea de a-ţi prigoni colegii cu care deunăzi împărtăşeau acelaşi ideal. “Ţurcanu 2” credem că este cel mai bun calificativ pentru acest limbric politic dispus să-şi înfigă ventuza în orice loc de unde ar putea suge bani şi privilegii.

Am scris aceste rânduri mai ales pentru prietenii cu simpatii legionare şi câţiva foşti deţinuţi politici care s-au grăbit deja să se entuziasmeze de “filo-legionarismul” roşcovanului pe care îl identifică drept “răul mai mic” între ofertele electorale neocomuniste din această toamnă.

Aceştia să nu uite că dintre prigonitorii legionarilor, cei mai cruzi au fost tocmai aceia care au împărtăşit cândva idealurile lor pentru ca ulterior să se lepede de ei în schimbul funcţiilor şi onorurilor publice.

10 Comments
 1. […] Sursa: Buciumul […]

 2. stoica says

  o mare canalie jidovita!

 3. Mihai says

  Felicitari domnule Dobrescu, excelent!

 4. ion says

  Respectivul este un fel de Dan Sova, un jeg politic de o obscenitate fara margini. Am vazut cum se comporta in dezbateri si ca armele lui politice se rezuma la urlete si marsavii, narcisismul e definitoriu. Nu inteleg asocierea care se face cu Nicusor Dan.

  Pacat ca nu facem mai mult domnule, pacat ca am ajuns sa ne numaram batranii pe degete si noi stam si asteptam sa vie careva sa ne ridice.
  Nu vine nimeni, noi prin noi si atat.

 5. Alex says

  Un „ortodox” corect politic, o rusine pentru ortodoxie este chiar el! Pe langa alte ispravi comise acum candideaza cu MRU pt ARD pe banii penticostalilor…http://www.frontpress.ro/2012/11/mihail-neamtu-si-mru-se-folosesc-de-banii-penticostalilor-pentru-a-ajunge-in-parlament.html Un oportunist de cea mai joasa speta!

 6. Peter says

  Cam cat crezi tu stimabile ca te vom lua in serios cand semnezi sub un pseudonim penibil? As fi curios daca ai putea sa ma faci si pe mine sa ma obligi sa-ti ascult ineptiile si chiar te provoc pe aceasta cale. Cand si unde vrei tu te servesc cu placere maimutoiule.

 7. Adrian Silviu Mironescu says

  Eu cred ca romanii n-ar trebui sa mai experimenteze votul negativ. Daca nu ai fratele meu cu cine vota nu mai mergi la vot sau mergi si anulezi votul ca sa nu mai fie dubii. Se pare ca in politica noastra s-a inoculat un virus, cu cat „limbricii politici” is mai sus cu atat si nesimtirea le e mai mare si obrazu’ mai gros. De atata sorici pe obraz le-a disparut fatza si seamana mai degraba cu curu’.

 8. Sektor says

  chiar acum e la B1 tv o emisiune legata de acest individ neamtu care e criticat de catre directorul muzeului holocaustului din Washington un anume radu ioanid, care evident considera pe legionari extremisti alaturi de PRM, PNG si adunatura lui neamtu, deci ne-a pus alaturi de Becali si Vadim Tudor si inca unu Flutur care sunt nu-i asa toti niste extremisti legionari si legea nu e respectata si cand vom ajunge la guvernare le vom pune pielea in bat la politicienii democratici, in viata mea nu am vazut atata ura si mizerii aruncate in 5 minute de emisiune si mai josnic sa ne puna la un loc cu un oligofren gen becali si un dement comunist ceausist ca vadim, rusine de asa canal de TV B1 tv, post evident basist…jeguri de oameni

 9. Sorin ANDREI says

  Am avut o perioada in care am studiat „miscarile” lui Neamtu. In special in campanii (electorale etc).
  Am facut tot ce am putut eu spre a ma informa direct de la surse despre felul in care s-au comportat inaintasii nostri, in special Comandantii Legionari si Sefii de Cuib de pana in 1938, in campaniile politice prin care au trecut.
  Nu am spatiul necesar pentru a face o prezentare comparativa a acestor situatii, dar atata pot spune: daca fie vreun simpatizant legionar, fie vreun fost detinut politic se gandeste ca Neamtu ar avea vreo legatura cu Legionarismul macar cat negru sub unghie, se inseala amarnic.
  Legionarismul, daca-mi permiteti, poate fi structurat pe trei domenii: Legionarismul ca scoala, ca instructie a individului, Legionarismul politic si Legionarismul ca mod de viata cotidiana. Daca esti, sau daca vrei sa fii legionar, nu poti fi doar intr-unul din aceste domenii, ci trebuie sa fii de la A la Z. Acest aspect este cel de care nu se pot tine oamenii de teapa lui Neamtu. S-ar putea ca ei sa aibe anumite „zvagniri” undeva, candva, dar nu au consecventa, ca sa nu mai vorbim de crestere calitativa in trairea legionara.
  Omul nou, in conceptie legionara, incepe sa se formeze in momentul capatarii constiintei legionare si-si incheie acest proces odata cu punerea mainilor in piept. Zi de zi, minut de minut. Nu 5 minute astazi si inca 5 minute cine stie cand mai apare la orizont vreo oarecare oportunitate.
  Deci, e departe Grivei de iepure!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php