Turcia îi judecă pe militarii evrei care au ucis activiștii Flotei Libertății

0 567
Procurorii din Turcia au solicitat mii de ani de închisoare pentru patru foşti comandanţi israelieni, în condiţiile în care tensiunile dintre cei doi foşti aliaţi continuă să se adâncească.

Procesul în absentă intentat de catre Turcia celor 4 lideri militari este modul în care autorităţile turce răspund atacului forţelor israeliene, în 2010, îndreptat contra unei flotile ce încerca să spargă blocada Fâşiei Gaza, noteaza Financial Times.

În incidentul respectiv, nouă activişti turci au fost ucişi de către israelieni, iar Ankara a acuzat Israelul de încălcarea legislatiei internaţionale. Procurorii de la Istanbul au preluat cazul la presiunea rudelor celor ucişi, susţinute de IHH, o organizaţie islamistă care a ajutat la organizarea flotilei.

Însă Israelul a susţinut în cadrul ONU că blocada Gazei era legală deşi nu fusese votată nici o rezoluţie în acest sens.

Procurorii turci au solicitat pedepse cuprinse între 8.000 şi 18.000 de ani pentru cei acuzati, pentru crimă, tortură, deprivare de libertate şi alte acuzaţii.

Dacă vor intra pe teritoriul Turciei, militarii israelieni judecaţi riscă să zacă  în pușcărie pentru tot restul vieții. Nu este exclus ca Turcia să organizeze comandouri pentru răpirea şi aducerea în fața justiției a militarilor evrei judecați la acest proces istoric, în condițiile în care Israelul a legitimat acest procedeu la nivel internațional, atunci când a răpit din alte țări foști ofițeri germani, pentru a-i judeca pentru crimele din cel de-al doilea război mondial.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php