E oficial! Valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît cea a aurului.

32 7.857

A lucrat vreme de peste 20 de ani la minele de la Roșia Montană, ca inginer geolog șef. Este omul care știe cel mai bine din România ce zăcăminte sînt acolo. Și cu toate astea, niciun ministru din România nu a fost curios să îi ceară opinia. Citiți mai jos ce crede specialistul Aurel Sântimbrean despre proiectul Roșia Montană.

Reporter: Care-i cea mai mare problemă a proiectului Roșia Montană?
Aurel Sântimbrean: Discuțiile nesfîrșite în necunoștință de cauză. Nu am văzut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care să discute problema cum trebuie. Trebuie să analizeze specialiștii. Să se facă dezbateri televizate cu specialiști, nu să vorbească oricine.


Rep.:
Unul dintre specialiști sînteți dumneavoastră…
A.S.: Am pretenția, și mi-e jenă că o afirm, că sînt cel care cunoaște cel mai bine zăcămîntul de la Roșia Montană.

Rep.: Cît aur este acolo?
A.S.: Aur este mult. Aș vrea să vă spun că zăcămîntul de la Roșia Montană îi un unicat. Astăzi, dacă merg cu dumneata la Roșia Montană și dezlipim o bucată de rocă cu tîrnăcopul, o măcinăm și spălăm acel măciniș cu apă, obținem aur.

Rep.: Dar foarte puțin, bănuiesc.
A.S.: Da, dar la nivelul tîrnăcopului. Mii de ani oameni așa au trăit, la nivelul tîrnăcopului și al lopeții. Azi un gram, mîine zece, poimîine nimic. Acum, trebuie să știți că cei de la Gold Corporation exagerează în privința cantității de aur pe care cică o vor extrage.

Rep.: Dar de ce să spună că e mai mult aur decît în realitate?
A.S.: Nu știu, bănuiesc că au interese pe bursă. În muntele Cetate și în muntele Cârnic sînt evaluate 180 de milioane de tone de minereu. De ce spun asta? Ei au cumpărat documentația noastră, situația zăcămîntului de la Roșia Montană, făcută în 1985. Documentația a fost făcută sub semnătura mea, eram inginer-șef, aveam ultima semnătură. Documentația făcea o evaluare de 30 milioane tone de minereu, cu 1,05 – 1,1 grame de aur pe tona de minereu. Ei, pe baza documentației noastre, au recalculat că zăcămînt ar fi 218 milioane de tone de minereu din care se pot recupera 300 tone de aur și 1600 tone de argint. Eu la o discuție cu planurile pe masă, pot să le arăt că zăcămintele aurifere de la Roșia Montană sînt distribuite pe verticală. Zonele cele mai bogate au fost și sînt la suprafață și cu cît cobori, conținutul în aur scade. La muntele Cetate, dacă la suprafață conținutul e de 3 grame, la o adîncime de 300 metri ajunge la 0,5 – 0,4 – 0,3 grame pe tona de minereu. Vă dați seama ce diferență? S-ar putea să aibă surprize…

Rep.: În munții ăștia care vor fi rași de pe suprafața pămîntului e doar aur și argint, nu mai sînt cumva și alte metale rare?
A.S.: Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.

Rep.: Aceste metale rare le vor extrage fără să plătească nimic?
A.S.: Nimeni nu vorbește despre ele. În orice discuție se vorbește de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbește absolut nimeni. Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul.

Rep.: Pfaaai de capul meu! Dar, ca preț, care sînt mai valoroase, tonele de aur și argint sau și mai multele tone din celelalte metale?
A.S.: Cantitățile din celelalte metale sînt mai valoroase decît cele 300 tone de aur și cele 1600 tone de argint. Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo.

Rep.: Pe lîngă aceste alte metale rare, mai e și problema patrimoniului cultural, care nu se poate cuantifica în valute.
A.S.: Absolut. Sînt șapte biserici: una greco-catolică în Roșia, de la 1741, apoi una ortodoxă, de la 1620, biserica ortodoxă din Corna, de la 1710, biserica greco-catolică din Corna, de pe la 1846 și restul biserici maghiare, de pe la 1850. Ar fi multe de povestit. Familia Gritta, o mare familie, renumită în toți Apusenii, cu Mihăilă Gritta, care a trăit între 1762-1837 și care a găsit în galeria lui proprie 1700 kilograme de aur. Cu acest aur a făcut șapte biserici și șapte școli confesionale în Munții Apuseni. Cine mai face așa ceva azi? Noi cică vom scoate 300 tone de aur, cu prețul căruia vom rade de pe fața pămîntului două localități cu tot patrimoniul lor cultural-istoric, cu șapte biserici vechi, cu galerii romane unice în Europa, care pot fi vizitate în frac și cu pantofi cu lac, atît de bine-s amenajate și păstrate.

Alexandru Căutiș | de pe Kamikaze

32 Comments
  1. […] Rep.: Dar de ce să spună că e mai mult aur decît în realitate? A.S.: Nu știu, bănuiesc că au interese pe bursă. În muntele Cetate și în muntele Cârnic sînt evaluate 180 de milioane de tone de minereu. De ce spun asta? Ei au cumpărat documentația noastră, situația zăcămîntului de la Roșia Montană, făcută în 1985. Documentația a fost făcută sub semnătura mea, eram inginer-șef, aveam ultima semnătură. Documentația făcea o evaluare de 30 milioane tone de minereu, cu 1,05 – 1,1 grame de aur pe tona de minereu. Ei, pe baza documentației noastre, au recalculat că zăcămînt ar fi 218 milioane de tone de minereu din care se pot recupera 300 tone de aur și 1600 tone de argint. Eu la o discuție cu planurile pe masă, pot să le arăt că zăcămintele aurifere de la Roșia Montană sînt distribuite pe verticală. Zonele cele mai bogate au fost și sînt la suprafață și cu cît cobori, conținutul în aur scade. La muntele Cetate, dacă la suprafață conținutul e de 3 grame, la o adîncime de 300 metri ajunge la 0,5 – 0,4 – 0,3 grame pe tona de minereu. Vă dați seama ce diferență? S-ar putea să aibă surprize…  Citește mai departe pe Buciumul.ro […]

  2. cipslim says

    Ce e ciudat e ca numai partidul lui Domnul Dan din cate au sanse la parlament spune chestia asta. Restut panaramelor tac malc si nu discuta.

    1. dan says

      Ce partid al d-lui Dan? pai d-nu prefect feneser care mai ieri scotea oamenii in strada sa protesteze pt ca ii polueaza kronospanu, de ce sustine proiectu? kronospanu a refuzat sa se lase santajat si sa dea spaga. Oare rmgc cat i-a dat?

  3. […] Alexandru Cautis |  Buciumul.ro Rosia Montana Gold Corporation – o afacere evreiasca! Citez din articolul Cine sunt miliardarii […]

  4. […] E oficial! Valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît cea … […]

  5. Cristi says

    Mda… tipic… mai nou un interviu cu un pensionar inseamna ceva „oficial”?

    1. Nicolas Popa says

      Inseamna foarte mult! E un punct de vedere ce se vrea un semnal de alarma intr-o lume meschina,mercantilizata la maximum,manipulata politic si economic,atat din interior cat si din exteriorul tarii.E si o forma de patriotism,o atentionare pentru o clasa politica care,in alte timpuri,ar fi ajuns in fata plutonului de executie pentru inalta tradare de tara.Pe bune!(ca sa folosesc o expresie din limbajul colocvial).

    2. Robocop says

      Pensionarii sunt oameni care valoreaza de mii de ori mai mult decat tine „care este” un copy paste.
      Sa fii fericit!

    3. Postolache says

      Inseamna mult daca „pensionarul” e calificat si cunoaste problema si pe deasupra mai spune si adevarul! Invers e grav : ca „oficialii” sunt niste iresponsabili, corupti si criminali, dar se pare ca vorba lor are greutate.

    4. eujiji says

      Mda asa este, un pensionare care probabil are mai multa experienta si mai multa scoala decat un dobitoc ca tine…Nu stiu ce inseamna pentru tine cuvantul oficial, pentru ca tocmai a spus ca cei de la RMGC au cumparat studiul geologic semnat de catre el (Aurel Sântimbrean), avand ultima semnatura!…. Mare dobitoc mai esti….

  6. Caluser Istvan says

    Sa zicea ca trecem peste valorea patrimoniului national ( nu ca la multi ar pasa de asta) convenabil ar fi pentru tara noastra sa ne dea % din ce se extrage dar nu in valuta ci direct in metalele pretioase , dpmdv asa ar fi cel mai corect ! Valuta se poate deprecia ,resursele pamantului nu prea cred mai ales luand in considerare ca sunt tot mai putine !!!!

    1. CEAUSESCU says

      mai bine cu tara intreaga decat cu gauri si aur in buzunarul lui ponta si iliescu

    2. adrian vinersan says

      se da 6% sub ce forma se doreste (aur probabil), dar se ajunge pana la 75% dupa impozite,taxe, locuri de munca, ….
      eu inteleg sa fie lumea impotriva la asta, dar macar sa gandeasca cu capul si sa nu mai raspandeasca ideea cu „statul roman primeste doar 6%”

      1. Postolache says

        Nu e vorba numai de „6%”, e vorba si de consecintele pe termen lung.

      2. anonim says

        idiotule care esti idiot, 6% sunt 6% din ce castiga si atat, ce era daca dadeau 70% plus taxele? mai dadeai din gura atunci, nu era mai bine? sau tii cu ei

  7. cug says

    Bine reporter!
    Profesionalism la maxim: „Pfaaai de capul meu!”

  8. CEAUSESCU says

    cinei de partea celor ce vor sapa in rosia montana, ii impotriva intregului popor roman si impotriva a tot ceea ce au aparat stramosii nostri. aduceti-va aminte de mos ion roata, de stefan cel mare,… care cu sange au aparat tara, pamantul, incercand unirea inimilor si alungarea acestor „turci” si planurilor lor rele

    1. Constantin says

      Mare dreptate mai ai! Stii care-i problema insa ca nu Dta ai ales acest nume cu care te prezinti, ci ti-a fost predestinat. Si inaintasii tai ce purtau acest nume au fost la fel de prosti! Daca ai avea un graunte de intelepciune ai lasa oamenii acelor locuri sa-si determine soarta, ca oricum nu face nimeni nimic pentru ei. Dta nici atat!

    2. ovi ros says

      …påi stråmosii nostri au såpat galerii si au scos aur din muntii aia de acum2mii de ani,impreuna cu romanii.Stramosii munceau,nu protestau aiureli pe muzica.Daca ar reinvia,s-ar opri o tira din dat cu tirnacopul in stinca,sa vi-l infiga in scafirllile goale si fitoase de ecologisti inchipuiti.Ce poluare e acum acolo,e de nedescris.Turism?jalnic,citiva manelisti care fac gunoi in påduri cu gratare.Trebuie controlat bine unde se duc banii si la munca,ca pådurile le recreem.Ce cinta Tudor Gheorghe,ca Dunare daca n-aveam,Oltul Dunare-l faceam nu e pentru bucuresteni cu fite-n cap.Urmasii directi ai dacilor care traiesc acolo trebuie sa decida.

      1. un bucurestean fitos says

        Domnule dar tare suparat esti pe Bucuresti, cam cati fitosi ai cunoscut dumneata fix din bucuresti ? si ce inseamna fitos ? Daca la 21 de ani aveam deja 2 operatii la coloana (de la munca nu de la dansat ) inseamna ca sunt fitos ? Aveti cumva impresia ca numai in restul oraselor se munceste ?
        Va mai amintiti incidentul din 2000 cel cu cianura ? Daca nu cautati un pic pe net. Ok sa decida urmasii dacilor…ca noi astia din bucuresti ne tregem mai din spre Kongo probabil. Pentru 10 posturi de palmasi cat or sa ofere aia o sa va alegeti cu cel mai mare lac de cianuri din Europa. Restul posturilor vor fi pentru specialisti in exploatare cu tehnologia pe care o au ei, si sunt tare curios cati ingineri de genul asta sunt in zona acolo. Pastrati cianura pentru voi si viitorul vostru, viitorul meu clar nu e in tara asta. Si inca ceva, dacii au avut un imperiu imens tocmai pentru ca erau uniti nu dusmanosi ca unii sunt din Argedava si altii de la Pelendava (ca tot vorbeati Dv. de Olt) Sper sa cunoasteti aceste nume de orase si cam care sunt astazi domnule URMAS DIRECT al dacilor!

  9. lui Cristi says

    Cristi, faptul ca e pensionar nu e nimic rau in sine. Faptul ca tu te legi de faptul ca e pensionar spune ceva despre varsta ta si despre frustrarea ta personala, ca nu ai iesit inca in evidenta cu nimic. Eu sunt inca departe de pensionare si sincer nu ma prea gandesc la ea insa respect pe cei care o merita. Stiu din surse proprii ca acest „pensionar” stie ce zice, vorbeste in cunostinta de cauza, asa ca orice opinii mai mult sau mai putin „personale” de pe pagina asta nu ma vor convinge, mai ales daca nu au argumente solide si se rezuma la denigrare. Sunt intr-adevar multi care ies in strada si nu stiu pe de-a-ntregul de ce ies. Acest „pensionar” le poate da un plus de motivatie. Tinerii care ies in strada o fac pentru ca au entuziasm, au o motivatie, au sange care le curge cu adevarat prin vene. Nu e suficient sa latri de dupa gard ca sa te impui, esti mai prolific daca o faci din cealalta parte a gardului, esti mai convingator si asa iesi in evidenta. E prin internetul de filmari prin care se demasca inconstienta foarte multor personalitati care pot sa faca ceva si nu fac. Inconstienta e putin spus, ar trebui sa fiu de-a dreptul cinic si sa afirm ca atitudinea lor ma face suspicios. Mie personal mi-e rusine de toti din tara asta care poarta pe tricouri personalitati extra-romanesti si critica Romania fara macar a face putin pentru a o ridica din mocirla in care se zbate. Multe mai sunt de zis… si critica negativa e cea mai simpla.

  10. Catalin Maracine says

    Un articol care a pus punctul pe „i” . Eu unul sunt convins ca asa stau lucrurile si daca nu punem „piciorul in prag”,macar acum in al-doisprezecelea ceas,sigur mai pierdem o batalie cu cei care vor sa ne prosteasca pe fata si sa ne subjuge. Aici nu e vorba de ‘crearea de noi locuri de munca” ci de un alt JAF,facut cu acordul tacit al autoritatilor romane. Chiar credeti ca in acesti munti sunt numai minereuri de aur si argint!? NUUUUUUU! Romania detine cea mai mare cantitate de URANIU din Europa in muntii Apuseni! Si multe alte metale rare sau radioactive! Asta urmaresc cei care doresc sa exploateze tarisoara asta!

  11. Antonela says

    Muntii nostri aur poarta… noi cersim din poarta-n poarta ! Din pacate e realitatea la care a ajuns Romania in ziua de azi ! Smecherii vand tot pe mai nimic ( care sa imbogateasca tara asta ) in schimb isi umfla buzunarele lor ! Asa sa le ajute Dumnezeu !

  12. ana says
  13. lalala says

    de aia vor ungurii autonomie…ca au bogatii in zona…

  14. Virgil says

    o tara bogada ? cu ce ? cu mizerie saracie si cu oameni insconstienti si Lasi ….Tara de cacat bogatia nu consta in muntii plin de aur bogatia e in sufletul fiecarui om daca nu ai bogatie in suflet esti un om rau , rasist , nepasator de aproapele tau , las , hot mincinos si atunci ce ajungi cu Muntii plin de aur ? ca oricum Cel de langa tine ( conationali tai ) te lasa fara nimic si fara munte )))) c am asta este situatia in tara asta

  15. SORIN says

    suntem o tara bogata dar de invidie nu reusim sa acceptam adevarul. sunt nascut si crescut in rosia Dl Aurel Santimbreanu este un profesionist il stiu de cand am invatat sa vad lumea asta. sunt zeci de profesori de mineralogie si alte ramuri ale geologiei din Univ Babes care il cunosc si il respecta. nu este o greseala ca a iesit la pensie este currsul normal al vietii, asta nu inseamna ca bagajul dansului de cunostinte ar fi sters cu buretele odata cu iesirea la pensie. ca suntem o tara infama e vina fiecaruia ce fel de oameni suntem sa punem la zid un inginer care a condus o exploatare miniera si a iesit la pensie, invatand de la dansul si acceptand adevarurile spuse de dansul reusim sa imbunatatim comportament aceptabilitate. proiectul rosia montana este un proiect in sine minier dar este inconjurat intr-o aura de minciuna si mitic. informatile din proiect ajung la oameni trunciate, aricum in rosia nu exista persoane cu experienta in cianurare si lucrul cu cianura deci pa locuri de munca daca vreti la lopata. oameni odata plecati din rosia au fost tratati ca niste raufacatori ca niste stigmati de catre companie fara a intelege sau a pleca urechea la durerile oamenilor. rosienii un paravan inaintea unui proiect care se vrea cu flori dar va iesi rau.

  16. TEO-Onesti says

    NU INTELEG DE CE NU NE EXTRAGEM NOI PROPRIILE RESURSE SI TREBUIE SA VINA ALTCINEVA SA LE EXPLOATEZE SI SA NE SCAPE SI NOUA PRINTRE DEGETE CATEVA FIRMITURI…SI TOATE ASTEA DUPA CE FAC MIZERIE AICI SI NE LASA NOUA GUNOIUL SA-L STRANGEM…
    Dupa ce tara asta a fost pusa la pamant prind distrugerea sau „vinderea” pe nimic a fabricilor iar noi obligati sa importam tot ce produceam inainte,de agricultura nu mai zic,ca si cat era inainte,s-a pus pe chituci…,petrolul nostru dat pe nimic la OMV,etc,acum au inceput ordinarii astia care ne guverneaza cu japca tara,sa vanda ce a mai ramas…si a ramas destul cat sa ne poata permite sa traim bine in tara asta…insa nenorocitii astia vor totul doar pt ei,sa nu credeti ca negociaza ceva in binele poporului roman ,ci doar negociaza comisioanele lor…Ceea ce vor face cu marea comoara din Rosia Montana si din celelalte zone ale tarii,nu este decat sa o lase prada strainilor,iar noi sa ne uitam cum pleaca averea noastra comuna,a fiecaruia dintre noi,peste granite…iar noi,in loc sa traim bine la noi acasa,suntem obligati sa plecam si sa slugarim pe straini ca sa putem duce o viata cat de cat decenta.Sa nu creada cineva ca clica asta de cioflingari avizi de bani care ne guverneaza,e interesata catusi de putin de bunastarea poporului!!!,NU,NICI GAND!Dupa ce vor fi terminat cu zacamintele acestea care sunt f pretioase la momentul actual in lume,sa nu credeti ca se vor opri aici…probabil le va veni ideea sa vanda „cuiva” dreptul de a exploata padurile,de a ne epura si vinde apa de baut..etc…asa cum au vandut deja si dreptul de exploatare a marelui zacamant de gaze naturale descoperit recent in Marea Neagra(dupa cheltuiala cu cercetarea ,evaluarea si proiectul de exploatarea din banii cui credeti,tot banii poporului roman prost si umil…) ,asa cum au facut si cu drepturile de a exploata zonele cele mai bune cu vant din tara(pt energie eoliana) si cu multe altele…
    Deci,asta e unul din multele episoade care constituie marele serial al jafului Romaniei,ar fi bine sa deschidem toti ochii si sa vedem ca nu prea mai ramane mare lucru al nostru din tara asta si ca aceasta clica de tradatori de tara care ne conduc,nu fac altceva sa scrie,de 20 de ani incoace,unele din cele mai negre pagini din istoria natiei noastre…Trebuie sa facem ceva,sa nu mai acceptam tot ce ni se impune de sus,trebuie sa ne impunem si noi de jos in sus,sa-i alungam pe nenorocitiii care ne vand tara si sa-i exilam,sa nu mai aiba drept de a veni inapoi niciodata!!!Am putea da sute de mii de semnaturi pt o lege care sa faca acest lucru,sa pedepseasca la extrem coruptia si gravele prejudicii aduse statului si poporului roman,adica EXIL PE VIATA SI CONFISCAREA TOTALA A AVERIIAVEM NEVOIE DE LEGI F ASPRE CARE SA II USTURE PE GOLANII ASTIA CAND PUN MANA SI FAC FURACIUNI!!!Pacat ca n-a mai trait Ceausescu ,ca poate aveam si noi …”o tara ca afara…”…ca nu stiu ce o sa le mai putem oferi copiilor si nepotilor nostri…ca vad ca nimeni nu se mai gandste ca trebuie sa mai traiasca si ei…ca poate vor si ei sa fie mandrii ca sunt romani,..daca o mai fi existand atunci Romania ca stat…ca in ritmul asta cred ca se va dezmembra…

    1. Mihai VG says

      Sustin neconditionat parerea Dv-stra, D-le Teo! Numai daca ne trezim si facem lucrul de care se tem cel mai tare viermii astia guvernati de lacomie grobiana – adica SA NE UNIM SI SA NE APARAM! – vom avea o sansa sa supravietuim, altfel vom efectiv masacrati in urmatoarea decada. Masurile impotriva noastra si jaful de pana acum au fost chiar soft fata de ce va veni daca nu luam atitudine.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php