Primarul UDMR din Salonta nu e de acord ca un liceu românesc să se numească ”Dacia”.

0 1.810

Ministerul Educației a aprobat o propunere înaintată de Inspectoratul Școlar Bihor la cererea grupării xenofobe UDMR de a separa școlile din Salonta pe criterii etnice. Astfel toate clasele maghiare existente în școlile din oraș au fost grupate într-o nouă instituție.

După ce primarul Torok Laszlo a aruncat la gunoi bani publici doar pentru că vroia să vadă elevii unguri învățând într-o unitate separată, primarul xenofob nu acceptă ca liceul Arany Janos să fie redenumit Dacia, deși nu a mai rămas nici o clasă cu predare în limba maghiară în instituție. Edilul își argumentează decizia spunând că “Ar fi o jignire, pentru că ar însemna că Salonta este pământ românesc”. Având în vedere că Salonta se află pe teritoriul României iar cei mai vechi locuitori ai Transilvaniei sunt românii, afirmația primarului poate fi catalogată ca una șovină, find o jignire adusă românilor.

Torok Laszlo este cunoscut pentru desele şi scandaloasele sale ieşiri xenofobe și pentru obsesia ce o are cu separatismul pe criterii etnice. O analiză comandată de acesta a arătat că elevii maghiari ar fi dezavantajați dacă ar continua să învețe în unități de învățământ mixte. Nu putem decât să bănuim că analiza a fost făcută doar ca un pretext de a satisface ambițiile anti-românești ale primarului UDMR, find lipsită de orice logică atât timp cât materiile și cadrele didactice au rămas tot aceleași.

”Studiul” comandat de acest primar este și jignitor la adresa elevilor români, pe care îi numește xenofobi, needucați, violenți și maneliști, dar nu conține dovezi care să susțină acestea.

Profesorii liceului Arany Janos, au hotărât să schimbe numele unității de învățământ deoarece numele poetului ungur nu îi mai reprezintă. Aceștia au ales numele de Dacia, ci nu numele unei personalități, deoarece ”Dacia este un nume care îndeamnă la meditaţie şi respect şi nu poate fi umbrit de numele vreunui muritor” spune profesorul Cristian Butcă citat de ziarul eBihoreanul.

Din fericire avizul primăriei într-un astfel de caz e doar consultativ, nu și decisiv, dar cu toate acestea Torok Laszlo l-a amenințat pe directorul liceului că se va folosi de influența UDMR de la minister pentru ca liceul să rămână cu numele actual.

Atât timp cât partidele românești fac alianțe cu gruparea xenofobă UDMR și nu scot înafara legii această organizație xenofobă, oameni ca Torok Laszlo vor continua să insulte românii în propria țară. Având în vedere că UDMR face parte din guvern edilul din Salonta nu va fi pedepsit pentru declarațile sale antiromânești.

Sursa: Blog ND

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php