ZIUA EROILOR. Povestea „Mormântului celor fără de mormânt”

11 6.363

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Istoricul Memorialului „Mormântul Celor Fără de Mormânt”

Dupã 1990, ieromonahul Adrian Fãgeteanu, fost deținut politic și unul din marii duhovnici ai ortodoxiei autohtone, a avut inițiativa refacerii mãnãstirii Balaciu, situată între Urziceni și Slobozia, în lunca Ialomiței, foarte aproape de înălțimea numită Piscul Crăsanilor, undec în interbelic, George Vîlsan descoperise ruinele unei cetăți dacice, pe care a identificat-o ca fiind Cetatea Hellis. Mănăstirea de la Balaciu fusese desființată în perioada comunistă și transformată în Gospodărie Agricolă de Stat (GAS, ulterior CAP). Pãrintele Adrian Fãgețeanu și-a îndreptat atenția către această mănăstire nu întâmplător, ci datorită apropierii sale de Piscul Crăsanilor, sfinția sa fiind un iubitor al amintirii dacilor. De altfel, proiectul său era mai amplu, vizând ridicarea, în vecinătatea mănăstirii, a unei academii ortodoxe destinate studenților creștini (aceasta nu a mai fost realizată), precum și edificarea unui memorial dedicat tuturor eroilor neamului românesc ale căror morminte nu sunt cunoscute.

balaciuDacã academia ortodoxă a rãmas doar un proiect, între 1992 si 1995, sub egida Asociației Foștilor Deținuți Politici, în colaborare cu membri ai Asociației Studenților Creștini-Ortodocși din România, s-a desfãșurat în fiecare varã o amplã tabãrã de muncã și educație, după modelul taberelor legionare, fiind prima de acest fel în România de dupã 1989, prin care au trecut numeroși foști deținuți politici (majoritatea lor membri ai Fundaţiei Buna Vestire şi ai Partidului „Pentru Patrie”/”Totul pentru Ţară”) dar și multi studenți care au contribuit la construirea acestui memorial. Coordonatorul tehnic al acestui proiect a fost desemnat dr. ing. Constantin Iulian, fost deținut politic, un apropiat al părintelui Adrian Făgețeanu, ia comandant al taberei de muncã a fost numit Emanoil Paraschivaş, supranumit de tineri „Bunicul”, de asemenea fost detinut politic.

Realizat dupã planurile arhitectului Anghel Marcu, și el fost deținut politic, monumentul situat între Mãnãstirea Balaciu și Cetatea Hellis este conceput ca un imens platou circular de beton (din lipsa fondurilor nu s-a mai putut realiza acoperirea cu travertin sau marmură…) cu diametrul de 20 m, pe marginea cãruia sunt amplasate scaune de priveghere, tot din beton, aidoma sactuarelor dacice de la Sarmisegetusa. În centrul acestui disc urias se aflã un sarcofag si o cruce de marmurã, suplã, parcã tâsnind spre Cer, în stilul celorlalte cruci realizate de Anghel Marcu la Sâmbãta de Sus, mormântul lui Nae Ionescu (Bellu) etc.. O micã portiune circularã în jurul sarcofagului adãposteste pãmânt din toate locurile unde au avut loc bãtãlii sau morti martirice ale eroilor neamului românesc: Sarmisegetusa, Podul Înalt, Rãzboieni, Cãlugãreni, Prunaru, Câmpia Turzii, Majadahonda (Spania), Jilava, Aiud, Canalul Dunãre-Marea Neagrã etc…

În liniștea specificã întinderilor seci ale Bãrãganului, privelistea acestui memorial este una tulburãtoare.

Din 1996, în fiecare an, de Ziua Înãlțãrii Domnului (Ziua Eroilor), vechii luptãtori în Rezistența Naționalã Anticomunistã și tinerii adepți ai idealurilor lor se adunau aici, pentru a cinsti memoria celor cãzuți în lupte sau prin trãdare, pentru credința strãmoșeascã și neamul românesc. Din cauza faptului că Înălțarea Domnului nu este, oficial, zi liberă, și ca urmare a dispariției bătrânilor deținuți politici, în ultimii ani adunarea de la Balaciu a început să nu se mai țină. De asemenea, unii localnici din vecinătate au furat piesele de beton cilindrice de pe marginea memorialului, acestea fiind necesar să fie refăcute. În acest moment, cu excepția crucii și sarcofagului central, discul de beton este supus unui proces de degradare, ca urmare a înghețului și dezghețului repetat din timpul iernilor, precum și celorllte intemperii.

Foşti deţinuţi politici la inaugurarea Mormântului Celor Fără de Mormânt (Balaciu, Înălţare 1996): 1 – Constantin Iorgulescu, 2- Eugen Bălaşa, 3 – Remus Anghelescu Timoceanu, 4 – Constantin Anghelescu, 5 – Dimitrie Paceag („Gandhi”), 6 – Nicolae Mazăre, 7 – Petru C. Baciu, 8 – dr. Constantin Iulian, 9 – Mişu Dumitrescu, 10 – Mircea Dumitrescu, 11 – Vasile Roşu, 12 – Titi Dobre, 13 – Gheorghe Olariu, 14 – Constantin Tănăsescu, 15 – Virgil Totoescu, 16 – Gheorghe Jijie, 17 – Jenică Popescu, 18 – Emanoil Paraschivaş („Bunicul”) – comandantul taberei de la Balaciu.
Foşti deţinuţi politici la inaugurarea Mormântului Celor Fără de Mormânt (Balaciu, Înălţare 1996): 1 – Constantin Iorgulescu, 2- Eugen Bălaşa, 3 – Remus Anghelescu Timoceanu, 4 – Constantin Anghelescu, 5 – Dimitrie Paceag („Gandhi”), 6 – Nicolae Mazăre, 7 – Petru C. Baciu, 8 – dr. Constantin Iulian, 9 – Mişu Dumitrescu, 10 – Mircea Dumitrescu, 11 – Vasile Roşu, 12 – Titi Dobre, 13 – Gheorghe Olariu, 14 – Constantin Tănăsescu, 15 – Virgil Totoescu, 16 – Gheorghe Jijie, 17 – Jenică Popescu, 18 – Emanoil Paraschivaş („Bunicul”) – comandantul taberei de la Balaciu.

11 Comments
 1. i.nic carasteanu says

  Daca aceasta inaltatoare initiativa este coordonata si mentinuta in liniile democratice consacrate si nu este lasata sa alunece spre extreme este o valoroasa opera IN MEMORIAM dar si una PRO MEMORIA, iar APELUL SOLEMN care se executa acolo pe langa multe alte valente de cinstire a celor care s-au jertfit in buna traditie crestin-ortodoxa de cult al mortilor, dovedete societatii romane de azi cat adevar contine expresia latina SIC TRANSIT GLORIA MUNDI.

 2. leon says

  Mai este vreun proiect in viata, se mai ocupa cineva de acest monument direct?

 3. cristian neagoe mateescu says

  Doamne ajuta! Oare de ce nu sunt invitati si dintre cei care au depus micul lor efort in cadrul primei tabere legionare dupa 1989 intre 1991/1998,care inca mai supravietuiesc.Dintre cei care figureaza in foto,nici macar nu a dorit sa participe,cu atat mai mult cu cat au fost special invitati.(no comments)tlc !

 4. Marian Costache says

  În anul 1992, la prima tabàrà de la Balaciu am participat si eu.
  Desi au trecut aproape 24 de ani de atunci, niciodatà nu i-am uitat pe fostii detinuti întâlniti acolo.
  A fost, poate, cea mai frumoasà tabàrà de varà la care am participat vreodatà.

  Marian Costache
  Montréal, Canada

 5. Mihai Eminescu says

  Sincere felicitari pentru comemorarea patriotilor, romanilor, luptatorilor. taranistilor, regalistilor patrioti.

  Balaciu suna a localitatea aromana, credeam prima oara ca e in Bulgaria la Cadrilater, dar apoi am aflat ca e dupa Dunare.

  iar legat de luptatorii anti-comunisti, doresc sa amintesc tuturor ca in Dobrogea si Romania Canalul-Dunare Marea neagra, reprezinta nu cea mai mare groapa comuna din istoria umanitatii,ci din intreaga lume este cea mai mare groapa comuna- peste 70.000 de cadavre fara cruce pe o distanta de 30 de kilometri dupa Cerna-voda.

  Nici macar groapa comuna de la Katin in RUsia langa Smolensk(in 1940 Stalin si Beria NKVD au masacrat 22000 polonezi ofiteri in padure la Katin)

  Nici macar lagarul nazist Auschwitz nu detine aceste gropi comune de o cifra atat de infricosatoare: peste 70.000 de schelete umane care inca nu au o cruce deasupra capului. Toata elita regalista a Romaniei Mari este acolo, taranistii, luptatorii partizani anti-comunisti din munti…..basarabenii refugiati, aromanii..

 6. calin eugen says

  Glorie eroilor nostri.Ei nu au morminte ,s-au suit direct in cer…

 7. Marian Costache says

  Nu aveti si fotografii de la prima tabàrà ?
  Ar fi ceva frumos sà le publicati.
  Doamne’ajutà!

  Marian Costache
  Montréal, Canada

 8. INJECTIA FINALA says

  De Ziua Eroilor, la Comana

  Unde ne sunt Vitejii ?

  Domnule General Theodoru, PREZENT !
  Domnule Caporal Paiu, PREZENT !

  Ochi in ochi, mana la tampla
  Privirea duioasa, blanda
  Generalul cald saluta
  Ostasul re’ntors din Lupta

  Nica, frate, e razboi
  Ne’nteapa, ca santem oi,
  Cu bravura si credinta
  Vom castiga biruinta

  Domnul Dumnezeu cand vrea,
  Oaste poate ridica
  Sa’i zdrobeasca pe misei
  Sa’i arunce la catei

  Praful se’alege de ei !

  +++

  Vitejii veterani si tinerii bravi, fara de ani

  Vitejii luptatori si caporalul Paiu
  Au dezrobit Odesa si au un loc in Raiul
  Eroilor de’a pururi ai Neamului Român

  Iar bolsevicii astazi au inaltat vatraiul
  Vaccinului ce curma viata, traiul
  Si pe oamenii liberi care mai raman

  Române, pune mana pe maiul
  Luptei necontenite si redevino craiul
  Romaniei eterne si’al tarii stapan !

 9. Mihai Pascutiu says

  Felicitari pentru acest monument deosebit.

  Daca s-ar putea aduce pamant si de la Cotul Donului, Stalingrad si Stepa Calmuca

  Multumesc, glorie eterna eroilor cazuti

 10. ion gerulea says

  Oamenii lui Dumnezeu au scris,mereu,cu sange istoria si din pacate romanii se afla pe primul loc.Din pacate sau din piosenie?Dumnezeu vede tot si asteapt trezirea cea adevarata a unui neam.Bunul Dumnezeu vede dar nu poate da lectii de patriotism sau de omenie.Istoria neamului nostru este plina pana la refuz de patriotism si de omenie,fapte ascunse de diriguitorii evrei actuali.Vor venii si zorii omenirii pline de frumuseti neascunse.

 11. Injecția finală says

  Eroii, frații noștri mucenici

  Din adâncuri se înalță
  Duhul eroilor mucenici
  Ei au fost adevărații ucenici
  Ce școala vitejilor ne’nvață

  Luptat’au cu arma în munți
  Înfruntând dușmani cruzi și crunți
  Au mărturisit în zărci infernale
  Moartea le’a sosit fără lumânare

  Românii bătuți, uciși de „mineri’
  Mai răi decât răii hingheri
  În sufletul nostru vor dăinui
  Întunericul morții vor birui

  Frați și surori, înalți în Lumină
  Ne imbarbatează din divina Grădină
  Fiți drepți și eroici, răsplata e sus

  Lângă Mântuitorul, dulcele Iisus !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php