6 martie 1945. INSTAURAREA COMUNISMULUI ÎN ROMÂNIA. Petru Groza – sluga oportunistă şi colaboraţionist cu ocupantul.

8 4.125
Cu siguranţă, galeria figurilor istorice demne de scuipat de orice român va rămâne deschisă de Petru Groza, una dintre cele mai sinistre figuri ale colaboraţionismului prosovietic de după 1944. Omul care şi-a trădat categoria socială din care provenea, jucând cel mai dezgustător rol, acela de a asigura interlopilor comunişti acea legitimitate morală pe care ei nu o puteau avea. Şi nu a fost singurul. Şi alţi intelectuali de marcă au preferat groapa de gunoi a istoriei, în schimbul unor beneficii care să le satisfacă pântecele nesătule. Mihail Sadoveanu, Parhon şi alţii, au preferat să-şi acopere operele cu dejecţiile unui oportunism veros…
Astăzi comemorăm oficializarea regimului comunist în România prin impunerea de ocupantul rus a primului guvern comunist. Români, scuipaţi aici: Petru Groza.
646x404___________________
6-martie
Îndeletnicirea de bază a comuniştilor: minciuna...

Format din comunişti, social-democraţi, membri ai Frontului Plugarilor, ai Uniunii Patrioţilor şi Uniunii Populare Maghiare, ca şi din disidenţi  din partidele istorice (Gh. Tătărescu, Anton Alexandrescu), care să dea impresia colaborării tuturor forţelor politice, guvernul Groza, autointitulat „de largă concentrare democratică”, marchează începutul regimului comunist în România.

Diplomaţii şi ziariştii occidentali sunt iritaţi că, deşi califică pe Rădescu şi Maniu fascişti, comuniştii au introdus în guvern numeroase persoane oportuniste şi compromise moral, în timp ce populaţia aşteaptă protecţia occidentalilor.

2_130

Petru Groza, simţindu-se excelent între criminali: generalul Vîşinski (reprezentantul ocupantului sovietic) şi derbedeul incult Gheorghiu Dej.

Componenţa guvernului de la 6 martie putea să-l deruteze chiar şi pe un observator avizat. Părea să fie vorba de un grup oarecare de oameni, adunaţi fără nici un criteriu de competenţă ori de apartenenţă politică strictă. Printre ei erau antisemiţi, laolaltă cu evrei, pronazişti şi antinazişti, atei şi preoţi, pro-ruşi şi anti-ruşi. Totuşi, la o atentă examinare, puteai observa că toată această ciudată adunătură, fusese cu mare grijă selectată, având un singur scop: să servească Moscova şi lumea comunistă.

Şeful guvernului, dr. Petru Groza, era o simplă marionetă. Nu era comunist, dar primise conducerea guvernului de comunişti, tocmai pentru a înşela opinia publică românească şi internaţională. Avea o anume abilitate ca om politic, un considerabil farmec personal, un suflet destul de generos, unele bune intenţii, mari ambiţii şi o inepuizabilă colecţie de anecdote deochiate. Nu se bucura de vreun prestigiu moral sau politic, nu se distinsese în nici un fel, pe tărâm social ori prin patriotism în timp de război, neavând nici cea mai mică autoritate în vreun domeniu.  Era într-o poziţie de două ori dezavantajată, acceptând să fie o marionetă rusească. Mai întâi că slujea pentru comunişti care, la rândul lor, slujeau Moscova, iar apoi, nu numai că nu era stăpân asupra propriului guvern, dar nu era nici măcar în propriul său birou.
Comuniştii se întâlniseră în casa lui şi el participase cel puţin la una dintre aceste foarte periculoase rendez-vous-uri, ba chiar stătuse o lună la închisoare, din această pricină. A fost eliberat datorită intervenţiei lui Maniu pe care, drept răsplată, guvernul său l-a aruncat în închisoare. Groza nu avusese de-a face cu acţiunea de la 23 august, dar se bucura de oarecare aureolă, datorită frumoasei sale vile, hotelului care-i aparţinea, băncii care prospera, foartei profitabilei fabrici de băuturi, confiscată de la evrei, şi întinselor ateliere textile, obţinute în acelaşi fel. Era plin de slugărnicie şi lipsit de sentimentul onoarei personale. Toate acestea au făcut din el o unealtă potrivită pentru scopurile Kremlinului şi pentru „felia românească” a comunismului internaţional.
Reuben H. Markham (ziarist american, 1949)
în Reuben H. Markham, România sub jugul sovietic, traducere din engleză de George Achim, Coelcţia Bibilioteca Sighet, Fundaţia Academia Civică, 1996
Vă invităm să citiţi şi celelalte materiale din Dosarul documentar 1945
______________________________

Pentru că azi, 6 martie 2019, se împlinesc 74 de ani de la instaurarea primului guvern comunist din România, m-am gândit să vă redau câteva mărturisiri, din cele scrise de către Ilie Lazăr, în memoriile sale, despre Petru Groza, pe care l-a cunoscut foarte bine, încă din timpul primului război mondial :

„….Citind cartea fostului meu subaltern din armata austro-ungară, azi prim-ministru al Țării Românești, Dr.Petru Groza,(nm: este vorba de cartea scrisă de Petru Groza – „În umbra celulei”) am crezut că ar fi bine să pun la punct unele afirmații care ne sunt cunoscute….
Dacă Dumnezeu mi-ar fi dat darul să pun pe hârtie tot ce cred și simt în acest moment (privat de libertate) despre carte și autorul ei, cu care am împărțit multe bucurii și supărări în cei 30 de ani de cunoștiință, cred că opinia publică românească l-ar vedea și cunoaște exact pe autor.
Noi nu credem în sinceritatea domnului Petru Groza și aceasta din mai multe motive.
Domnul Petru Groza nu este nici „prieten”, nici „sincer”. El urmărește un scop bine cunoscut, și, în funcție de acest scop a făcut și face compromisuri, în care el însuși nu crede…..
Noi, cei mai mulți dintre surtucarii ardeleni, am crescut cu mari greutăți, care d-lui Petru Groza nu i-au fost cunoscute. 90% suntem ieșiți din mediul satelor, am suferit umilințe, nedreptăți și temnițe. Domnul Petru Groza sub regimurile maghiare, n-a prea făcut parte din aceia care sufereau martiraj….
Nici că se putea că, doar sub „libertățile democratice” și sub guvernul „revoltatului ” P. Groza se mai menționa cenzură, niscaiva teroare și lagăre,, ba dacă îndrăznești să porți la butonieră tricolorul, ești ridicat de „gărzile cetățenești ,”aranjat ” și pe urmă iei drumul spre lagărul din Caracal. Dacă cumva încerci să te afirmi ca membru al unui partid istoric, te trimite la „Tribunalul Poporului „unde te judec[ tot „ai noștri „…….
Ardealul este azi în cea mai neagră mizerie și teroare, iar patronul fărădelegilor este „tovarășul ” Petru Groza, secondat de o seamă de ignoranți și înstrăinați….”

București, 30 mai 1945

Ilie Lazăr
( din loc ascuns de la Coana Miluța, de sub steag englezesc)

Ilie Lazăr, „Amintiri”, Fundația Academia Civică, 2000

_____________________________________

 

8 Comments
 1. Yon Rijksadelaar says

  M ATI SCOS RAPID PE CAND POSTASEM DEJA APROATE UN ARTICOL DEOARECE AM INDRAZNIT SA SPUN CA NU AM FOST SI NU SUNT DE ACORD CU ANTIREGALISMUL DV ………….; de proba incerc sa vad daca macar randurile acestea le acceptati si apoi revin la ce am scris déjà si mi a zburat toata munca din tasta!!!!!!!Sper ca a fost o eroare a mea si nu o cenzurare subita!

  1. Florin Dobrescu says

   Nu v-am sters nici un comment, vă asigurăm. Noi aici suntem regaliști, deci nu aveam de ce să vă combatem. Deci nu suntem antiregaliști, eu însumi, fondatorul Buciumului, sunt un loialist al M Sale Regele Mihai I și urmașilor săi. Florin Dobrescu

 2. Yon Rijksadelaar says

  O K mia culpa! Spuneam ca am dat de linkul cu adresa de pe Buciumul pe o postare a unei Doamne din Galati,probabil belgo romanca ca si mine si care scrie uneori pe Rombel pe forumul celor interesati de politica,unde eu scriu def multa vreme semnand cu niste nickuri(cu cantec,deoarece au o istorie a lor aparte)ultimul fiind ZWEEPSLAG, iar altele Doal ,procurorroyal germaneasca….!Cum nu era nici un vizitator sa i citeasca postarea(si nu ma mir,deoarece diaspora romaneasca de azi e formata din clonati republicizi IN MAREA EI MAJORITATE)am intrat pe pagina respectiva SI MI PARE BINE CACI AM DAT PESTE ACEST ARTICOL EXTRAORDINAR DE BINE VENIT si f real,in spiritul adevarului istoric scris…..Ce vreau sa spun e ca nu ati amintit,ceea ce eu voi aminti IN PLUS si pe Rombel si pe pagina mea de FACEBOOK (postand si articolul acesta de pe Buciumul,desigur, pe care nu stiu daca nu l o fi postat déjà Ion Coja) pe Facebook, deoarece pe 6 martie mi a luat Dumnezeu mintile si nu am punctat acest eveniment TRAGIC DE UCIGAS pentru neamul romanesc!…………Mai adaug doar atat ca o exemplificare a ceea ce inseamna diaspora romaneasca de azi fata de golanii pietii rupti in batai de drugii minerilor pe vremea mineriadei din13_15 iunie:Duminica eram in piata Anderlecht cu un coleg de tinerete(fost boxer ca si mine de altfe,ca juniori,l la Braila ,eu fiind apoi si la Stiinta Bucuresti o vreme avand ca antrenori pe Jim Calinescu si Mihai Stoian ,zis „pelicanul” pt cei ce cunosc ceva din lumea boxului,pelicanul luand un bronz olimpic iar colegul meu care era la categoria lui Dafinoiu ii punea la club mari probleme olimpicului de la Montréal) ..si intamplarea a dat sa apara doi tineri romani,pana 30 DE ANI ZIC EU, sa discute vrute si nevrute si la un momentadat,vru sa mi stie parerea ,cand vazu ca tac cu o oarecare grimasa de dezaprobare pe fata,(colegul meu nici nu i privea,asculta doar si sta intors cu spatele ocupat cu altceva) iar eu ma uitam asa dezaprobator, neincrezator total la pledoaria lui prorepublicana ,provadimista etc si i am raspus doar atat ,sa nu se supere ca nu discut ca n am ce ,deoarece raspunsul meu la cele sustinute de el,ar fi similar cu raspunsul Seniorului Coposu sau Maniu Mihalache sau Zelea Codreanu daca ar trai si ar sti si ar fi vazut ce a vazur C Coposu si noi cei ce l sustineam; raspunsul „romanului nou” fu uluitor, cand auzi numele acestor martiri ai neamului,raspuns imposibil de redat ci doar sugerat:___Baga mi as P…….in gura lor de………………………;)

 3. Mioara says

  Statuia lui Groza din Bucuresti a fost data jos de revolutionari in 22 dec 1989 Ei strigau: ” Sa vina macaraua sa dea jos licheaua !” Asa au strigat tinerii pana ce cu adevarat o macara a venit langa gardul Universitatii de Medicina si a smuls statuia. Statuia a fost dusa la Mogosoaia si aruncata ontr-o gradina unde se afla si azi.

 4. IO...gereules says

  Oare Petru Groza asa trebue privit?Cam superficiala vedere dupa parea mea,el trebue vazut in contextul istoric,social si politic al vremurilr de atunci,si cu Ghe.Dej la fel.Cine erau cei care au sarit depe tancurile sovietice(deci nu ruisesti)?A?Erau sfintii pamantului?erau cinstitii si dreptii lumii?Nu erau niste idivizi plini de sange pe care-l savurau.Eu cred ca P Groza a vut un mare curaj sa se bage in troaca porcilor criminali.Ghe Ghe Dej a facut-o dintr-un instict ce e legat de natia romana.Cei doi au putut actiona,asa cum au putut,si sigur nu cum ar fi vrut,pentru ajutorarea romanilor.Despre P Groza aflati mai multa biografie cinstita nu intortochiata.

 5. IO...gerules says

  Derbedeul incult Ghe.Ghe Dej domnle Dobrescu?Dece nu apare si astazi un asemenea derbedeu printre cloaca criminala a conducatorilor Romaniei calacata in picioare de cisma sau tocul homosex,al cazarilor jidaniti?Dumneata nu sti sa u vrei sa sti istorie,nu stii ce-a realizat acest derbedeu pentru neamul romanesc?Amintesc doar cateva:
  1)Arestarea grupuli jidanilor din conducerea Romaniei Ana Pauker,Teoharii Georgescu,Vasile Luca …
  2)Retragerea Armatei Rosii depe teritoriul Romaniei in 1958.Armata Rosie a sovieticilor a ramas pana in 1990 pe teritoriul statelor ocupate de jidani din Estul Europei;Ungaria,Cehoslovacia,Polonia,Bulgaria.
  3)A amnistiat toti detinutii politici arestati de jidanime ,detinuti patrioti si martiri ai neamului romanesc,in 1964…Nu e spatiu suficient pentru varsarea indignarii bietilor romani fata de prezentarea falsificata a adevarului pe care dumneata il prezinti in mod perfid .Domle buciumesti urat,ascuns si pe note false pe deasupra plaiurilor romanesti.

  1. Florin Dobrescu says

   Făcând apologia lui Gheorghe Gheorghiu Dej, este clar că dumneata esti un comunist, un troll infiltrat pe acest portal pentru a comenta in favoarea unei viziuni național-comuniste de extracție securistică. Vă sugerăm să vă căutați ate site-uri unde să vă depuneți ouăle otrăvite. Aici suntem legionari, regaliști și anticomuniști. Așa că, pașol na Mosckva! Florin Dobrescu, fondator Buciumul.ro

  2. Florin Dobrescu says

   Iar dacă nu vă place Buciumu.ro, de ce tot umpleți spațiul pe aici cu comentarii bolșevice? Hai, valea de aici!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php