Sf. Sinod al BOR, decizie ISTORICĂ: Se va înființa BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ din Ucraina

0 863

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în ședința din 29 februarie, „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, informează un comunicat al instituției, citat de agenția Basilica.

Cu alte cuvinte, etnicii români din Ucraina se vor putea reveni la Biserica Ortodoxă Română, de care au fost privați în 1944 de URSS și apoi de statul ucrainean, de după 1991.

Momentan, majoritatea etnicilor români aparțin de Biserica Ortodoxă Ucraineană, care a aparținut formal de Patriarhia Moscovei până în 2022.

Recent, episcopul Epifanie al Bisericii Ortodoxe din Ucraina – structură pe care BOR nu o recunoaște, însă – a „invitat” etnicii români să adere la instituția sa.

Un studiu realizat în 2022 arăta că majoritatea românilor din Ucraina vor ca BOR să înființeze biserici în zonele în care ei locuiesc.

La finalul lui 2023, secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Olinici, a vorbit despre înființarea unei Biserici Ortodoxe Române în Ucraina.

Tot atunci, Vlad Cubreacov, politician și expert în problematica românilor de pretutindeni, a anunțat că are informații că multe parohii românești din Ucraina vor trece în subordinea Bisericii Ortodoxe Române.

via R3Media

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php