83 de ani de la masacrul de la Lunca, unde 400 de români au fost uciși de sovietici. Sângele lor a înroșit apa Prutului

0 611

Acum 83 de ani, în masacrul de la Lunca, aproximativ 400 de români erau uciși de grănicerii sovietici, potrivit Basilica.

După ocuparea Bucovinei de Nord, asemeni românilor de pe valea Siretului, și cei de pe valea Prutului au încercat să treacă pașnic granița în ceea ce mai rămăsese din Regatul României.

Cei mai mulți erau din Mahala, regiunea Cernăuți, și Ostrița, Ținutul Herța. Lor li s-au alăturat și unii săteni din Ceahor, Țureni, Horecea și Boian.

În noaptea de 6 spre 7 februarie, aceștia au fost secerați de gloanțele sovieticilor. Conform martorilor, sângele scurs din trupurile de români a înroșit apa Prutului. Din cei 43 care au reușit să scape, 14 au fost arestați și condamnați la moarte. Restul au fost cu toții deportați în Siberia. Dintre aceștia, doar 3 au mai supraviețuit.

Românii uciși la Lunca au fost îngropați în patru gropi comune. Au fost desumați doar cei dintr-o groapă, după care au fost reînhumați creștinește.

Românii și preoții din comunitatea lor s-au adunat și anul acesta în partea veche a cimitirului local, unde a fost oficiată o slujbă de comemorare și au fost depuse coroane. La ceremonie a fost prezent și ministrul plenipotențiar Nicolae Dan Constantin de la Consulatul General al României de la Cernăuți.

via R3Media

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php