Nicolae Trifoiu: 14 ani de la trecerea la Domnul

1 2.836

Nicolae Trifoiu – un om structural credincios

Nicolae Trifoiu, originar de pe meleagurile năsăudene, este un ardelean interiorizat şi cumpănit, fiind un om structural credincios. A făcut închisoare şi sub Antonescu. A fost prieten în închisoare cu Valeriu Gafencu şi Gheorghe Jimboiu, despre care, după moartea lor, nu va putea vorbi decât cu lacrimi în ochi.

(Pr. Liviu Brânzaș – Raza din catacombă)

Nicolae Trifoiu a fost centrul spiritual nodal al redescoperirii memoriei lui Valeriu Gafencu

Imagini pentru Nicolae Trifoiu

Un rol important despre memoria lui Valeriu Gafencu l-a avut cărturarul clujean Nicolae Trifoiu, un român de confesiune greco-catolică, care a fost închis de către regimul comunist şi apoi de către comunişti la Aiud în perioada detenţiei lui Valeriu Gafencu şi a ui Ioan Ianolide. Pe Nicolae Trifoiu l-am cunoscut imediat după 1990 la manifestările AFDPR Cluj, la mitingurile PNŢ împotriva puterii feseniste, la întrunirile şi simpozioanele foştilor deţinuţi politici despre perioada interbelică şi închisorile comuniste, dar şi la cenaclu Mihai Eminescu pe care îl păstorea de ani buni de zile. Din punct de vedere istoriografic Nicolae Trifoiu a fost centrul spiritual nodal al redescoperirii memoriei lui Valeriu Gafencu după 1990. Interesant că un patriot român de confesiune greco-catolică, Nicolae Trifoiu, a fost un promotor al memoriei unui mărturisitor ortodox al închisorilor comuniste, lucru ce dovedeşte unitatea de acţiune românească a celor care îşi iubesc cu adevărat ţara şi neamul.

Ionut Tene Valeriu Gafencu – un sfânt în memoria post-decembristă

1 Comment
  1. calin eugen says

    Suferinta comuna uneste…Sf. Gafencu,cati oameni ai luminat!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php