INEDIT. Fotodocument. Ogoranu la Tâncăbești

0 818

Restituim publicului un fotodocument inedit. Este vorba de o fotografie înfățișându-l pe Ion Gavrilă Ogoranu la Tâncăbești, la comemorarea întemeietorului Legiunii Arhanghelul Mihai, Corneliu Codreanu. Ion Gavrilă Ogoranu participa cu regularitate la comemorarea anuală a liderului legionar organizată la locul asasinării acestuia la 30 noiembrie 1938. Nu cunoaștem anul în care a fost realizată această fotografie, dar cu certitudine este dinainte de anul 1999, când s-a construit actuala troiță monumentală. Ion Gavrilă Ogoranu se găsește alături de Virgil Totoescu și Mircea Moței, ei fiind și membri de frunte ai Partidului „Pentru Patrie” („Totul pentru Țară”) și Fundației Buna Vestire, organizatorii an de an ai respectivei comemorări. În marginea dreaptă a imaginii poate fi văzut, profilul comandantului legionar Gheorghe Grecu.

Corneliu Codreanu a fost asasinat, în noaptea de 29/30 noiembrie 1938, alături de alți 13 fruntași legionari, la ordinul Regelui Carol al II-lea, în timpul transportării lor de la închisoarea Rîmnicul Sărat, prin ștrangularea cu frânghii, după care trupurile fără viață au fost aduse la Fortul 13 Jilava, fiind împușcate în spate (simulând fuga de sub escortă) și îngropate într-o groapă comună în care s-a turnat acid sulfuric, pentru distrugerea lor. Au fost deshumați în noiembrie 1940, fiind reînhumați creștinește la Casa Verde, în Bucureștii Noi, În mai 1948, într-o operațiune secretă, Securitatea a preluat sicriele, ducându-le în locuri rămase până astăzi necunoscute.

Comemorarea lor va avea loc Sâmbătă 25 noiembrie 2023, ora 12, la troița din pădurea Tâncăbești.

Detalii: Florin Dobrescu, Tel./WhatsApp 0722749249

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php