FOTO: “Prezent!” la Fortul 13 Jilava. 70 de ani de la execuția luptătorilor parașutați de aviația SUA

0 840

Pentru al 14-lea an, la Fortul 13 Jilava, s-a desfășurat și în acest sfârșit de octombrie pelerinajul memorial dedicat luptătorilor anticomuniști parașutați de aviația militară americană. Pe 31 octombrie se vor împlini 70 de ani de la tragicul sfârșit al celor 13 eroi.

Sâmbătă 28 octombrie 2023, o zi splendidă de vară rătăcită în miezul toamnei, în care soarele a dezmierdat frunzele galbene ale copacilor de deasupra Fortului 13 și trandafirii târzii crescuți între zidurile încărcate de durere. O vizită care va rămâne, cu siguranță, în memoria celor ce au participat, mai ales că majoritatea lor au intrat pentru prima oară în acest mormânt al elitelor neamului românesc. Printre vizitatori s-au numărat și nonagenarul Petre Stroe, care în 1949, la vârsta de 16 ani, a fost deținut în Fortul 13 Jilava, și dl Călin Eugen, închis la Jilava în 1982, pentru activitate ostilă regimului condus de Nicolae Ceaușescu. De asemenea, a fost prezentă doamna Ileana Budimir, fiica luptătoarei anticomuniste Ileana Samoilă și nepoata lui Ion Samoilă, parașutat de aviația americană și executat în acel loc în urmă cu șapte decenii.

Ca de obicei, vizitarea principalelor obiective ale Fortului 13 Jilava a stârnit în sufletele participanților emoții deosebite.

După vizitarea Fortului, a urmat deplasarea în spatele penitenciarului, pe platoul de deasupra Văii Piersicilor – locul execuțiilor în anii comunismului, la crucea ce amintește de lupta celor parașutați, unde un sobor de preoți depelag de Arhiepiscopia Bucureștilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române a săvârșit o slujbă de pomenire a sufletelor celor 13 executați la 31 octombrie 1953, precum și a camarazilor lor căzuți în lupte, morți în închisoare ori în exil. Au fost pomeniți și Mircea Vulcănescu, de la a cărui moarte martirică se împliniseră deunăzi 71 de ani, Mareșalul Ion Antonescu – în memoria căruia veteranii de război au ridicat o cruce în vecinătate, în 1991 – , precum și Marcel Grijincu, reprezentant al Fundației Ogoranu – jud. Suceava, de la a cărui trecere în veșnicie s-au împlinit 40 de zile. Au vorbit Florin Dobrescu, secretarul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, și Ileana Budimir, nepoata martirului Ion Samoilă, după care s-a strigat apelul morților și s-a intonat Imnul celor căzuți.

În veci să le fie neștearsă amintirea!

Biroul de presă al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php