5 august 1976. Asasinați de Securitate: preotul Vasile Zăpârțan și Dumitru Leontieș uciși, în Germania, prin înscenarea unui accident rutier

3 3.904

De-a lungul funestei sale existențe, Securitatea a acționat pe teritoriul statelor occidentale, prin numeroase acțiuni cu caracter terorist, atentate, răpiri și asasinate. Țintele au fost principalii opozanți ai regimului comunist de la București. Mâna lungă a comunismului era capabilă să atingă orice refugiat care deranja, prin activitatea sa. Fie că a fost vorba de răpirea unor lideri ai emigrației românești, aduși în țară și executați sau întemnițați (Oliviu Beldeanu, secretarul general al Mișcării Legionare – Traian Puiu ori Aurel Decei), de atacuri cu bombă (cele adresate lui Paul Goma, țărănistului Nicolae Penescu sau atentatul de la postul de radio Europa Liberă) ori acțiuni de asasinat prin otrăvire (cazul Virgil Tănase), operațiunile – numite codificat „afaceri umede” – au fost coordonate de Direcția de Informații Externe a Securității și subordonate direct conducerii comuniste din acei ani. După 1989, nici unul dintre decidenții și executanții acestor acțiuni cu caracter terorist pe teritoriul statelor occidentale nu a fost tras la răspundere de statul român, care a asumat astfel vinovăția pentru acele crime și după caderea comunismului.       

Vasile Zăpârțan (n. 27 aprilie 1918, Benediug, azi Mănăstirea, județul Cluj) a fost rectorul misiunii Române Unite cu Roma din München începând cu 1957 și până la moartea sa în 1976. El a înființat, sub egida Misiunii Române Unite, “Fondul de Ajutor al Românilor din Germania” (FARG) cu sediul la München, având ca scop ajutorarea financiară a românilor refugiați din România comunistă, în vederea realizării unei situații în Germania federală. Monseniorul Zăpârțan era un fervent critic al regimului comunist de la București, pe care îl ataca în luări de poziție publice, denunțând nu numai persecuția Bisericii Catolice din România, ci și „subjugarea și înjosirea Bisericii Ortodoxe Române de către regimul comunist.” A fost corespondent pentru România al publicației Kirche in Not, dedicată susținerii bisericilor creștine din lagărul socialist. În anul 1976 a obținut, de la preotul Emil Riti, înregistrarea audio în care cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, deținut în domiciliu forțat, recitise rezoluțiunea de la Alba Iulia din 1918. Zăpârțan a predat înregistrarea la postul de radio Europa Liberă, care a transmis-o pe post. 

Dumitru (Demetrius) Leontieș (n. 1 septembrie 1917 la Vama, Bucovina), absolvent al Facultății de Drept din Cernăuți, scriitor și militant în Mișcarea Legionară, în cadrul căreia deținea gradul de comandant, se refugiase în Germania în 1941, pentru a scăpa de persecuțiile regimului antonescian. După 1945, s-a remarcat în cadrul exilului românesc, fiind un militant incisiv împotriva regimului comunist din România.
Deseori, Părintele Vasile Zapârțan însoțea pe refugiații sosiți, la lagărele de refugiați de la Zirndorf sau Nurnberg, ajutându-i să se înregistreze și să primească adăpost.

În ziua de 5 August 1976 Monseniorul Vasile Zăpârțan a plecat la Nürnberg împreuna cu doctorul Dumitru Leontieș și cu alte două persoane recent venite din România, pentru a le înregistra si a le face formalitățile necesare pentru rămânerea în Germania. În după-amiaza acelei zile, pe la orele 14.00-15.00, întorcându-se de la Nürnberg la München, între Manching si Langenbruck, automobilul Monseniorului Zapârțan a “deviat” de pe autostradă (după spusele șoferului autocamionului care venea din spate, fiind martor) si a intrat într-un copac de pe marginea autostrăzii. “Accidentul” s-a soldat cu trei morți printre care și Monseniorul Zapârțan și Dumitru Leontieș.

Inițial, ancheta autorităților federale a evidențiat explicit indicii conform cărora accidentul fusese provocat, suspectând un asasinat, dar ulterior cazul a fost închis în mod suspect. După defectarea sa, fostul șef al spionajului comunist, generalul Ion Mihai Pacepa, a dezvaluit ca acest “accident” a fost opera regimului comunist din România, execuția preotului Zăparțan fiind ordonată personal de Ceaușescu (cf. Orizonturi Rosii, Editura Ziarului “Universul”, New York 1988, p.131). „Ceaușescu poate fi teribil de violent când are pică pe cineva. Curând după venirea sa la putere a simțit pentru prima dată gustul usturător al criticii publice, venită din partea unui lider emigrant român și reacția sa imediată a fost: “Omoară-l fără milă!”. Omul care l-a criticat a fost Vasile Zăpârțan, un preot emigrant (greco-catolic) care trăia în Germania de Vest și care a denunțat cultul personalității lui Ceaușescu, atât în discursuri publice, cât și în slujbe bisericești.”

3 Comments
 1. IO...gerules says

  Ion Pacepa …si ura viscerala.Un excroc cu existenta nelimitata prezentat de catre gasca lui gogu radulescu,cu orice prilej de muscatura din bucata ravnita a Romaniei si a nemului traitor in ea.

 2. nimeni says

  Primele executii peste granita au fost conduse de tatal meu si au fost pe ofiterii UBDA iugoslavi care omorau romani in Iugoslavia . In momentul de fata se cenzureaza un genocid pe romanii-aromani-istroromani din Iugoslavia in gropi comune si in excutii de romani….
  In genunchi si un glont in cap…. asta pe cei prinsi in Romania.
  Legionarii au fost protejati din interior de tatal meu pentru ca in planurile de razboi pentru armata romana in cazul in care se activa oferta lui Tito catre Stalin intrau toti legionarii din Romania in armata romana ca o solutie de salvare intr-un razboi pe doua fronturi atat impotriva Iugoslaviei pentru Banat cat si impotriva Ungariei pentru Transilvania.
  Secretul e ca Stalin nu ne garanta integritatea dupa anexarea Basarabiei de catre sovietici pentru ca in doctrina militara sovietica un conflict teritorial se termina doar cu eliminarea definitiva a adversarului si asa s-a ajuns mai tarziu la planul Valev….pentru care CNSAS cenzureaza o gramada de incercari de dezintegrare unele initiate chiar de sovietici blocate chiar de catre tatal meu ca sef in Securitate….
  Procesele si executiile de legionari blocau mobilizarea armatei romane pentru ca nu mai venea nimeni si asta era si scopul lor….si asta nu se mai spune: procesul legionarilor parasutati are la baza o serie de operatiuni ale Securitatii de falsificare de acte cu crime de razboi cu scopul de a fi retras sprijinul acordat de NATO si de CIA miscarii legionare si se stie asa ceva – Centrul Wiesenthal se foloseste de acte falsificate in anii 50 de catre Securitate!
  Executii? Depinde, unii chiar meritau executati…. In 1953 CIA a renuntat la trimiterea de anticomunisti prin iugoslavi dupa ce mai multi legionari au fost torturati de securistii iugoslavi si trimisi direct in bratele Securitatii ca sa fie capturati si partea bizara e ca tatal meu nu stia ce sa mai faca ca sa nu-i captureze pentru ca ii stricau toate planurile… Da, erau executii dar vezi ca dupa epurarile staliniste au venit si epurarile de stalinisti conduse
  Mai tarziu, am avut revolte antisovietice in Securitate si pentru asa ceva am si un frate din gemeni omorat in 1955 in fasa si ingropat si astazi intr-o locatie secreta din Falciu…

 3. IO...gerules says

  Nu..Securitatea ultimilor ani ai Romaniei Socialiste a fost in totalitate condusa de jidani inraiti.Eu am avut”ocazia”sa-i cunosc.Erau si nationalisti printre securisti,dar ei primeau ordine de”sus”,nu dela Ceausescu ci dela conducerea Securitatii.Ceausescu nu stia nimic despre multe actiuni ale Securitatii.Gogu Radulescu era foarte activ in acest sens.Lovitura de stat din Romania anului1989 decembrie si-a inceput”munca”in subteran cam dinanii ’70.daca nu chiar din 1945.Jidanii au pus stapanire pe aceasta”profesiune”pana la realizarea planului lor diabolic de distrugere a Romaniei.mai ales cand intalnea proteste impotriva lui Ceausescu,in strainatate si chiar si in Romania(mai putin intalnite cu zgomot)Securitatea muncea dur si nu cu mult zgomot impotriva „tradatorior”,organiza,in umbra,scene criminale.Jidanii aveau satisfactia de a omori”banditii”Romaniei.Cred ca de multe ori ei chiar organizau asemenea manifestari impotriva lui Ceausescu.Ceusescu nu stia nimic,dar sigur afla dupa…Cam astea au fost „accidentele”petrcute in acea perioada.Amintesc si accidentul mortal al cantaretilor patrioti Ion si Doina Aldea Teodorovici.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php