ROMÂNII din Ucraina vor să-și PĂSTREZE ȘCOLILE cu predarea în LIMBA ROMÂNĂ

0 1.078

Păstrarea şcolilor cu predare în limba maternă este principala problemă a românilor din Ucraina. Subiectul a fost discutat de reprezentanţii comunităţii românești din nordul Bucovinei cu Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în ministerul român de Externe, aflat la Cernăuţi după o vizită pe care a întreprins-o la Kiev.

La Cernăuţi, oficialii de la Bucureşti au avut întâlniri cu autoritățile locale, dar și cu reprezentanții comunității românești. În prim-plan au fost problemele minorității naționale românești din regiunile Cernăuți, Odessa și Transcarpatia.

EUGEN PATRAȘ, vicepreședinte, Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, Cernăuți: “S-au acumulat prea mult probleme şi nu putem deja să nu vedem lucrurile astea. Războiul nu este un motiv de a nu discuta nişte probleme care ne apasă foarte tare, mai ales după 2014 şi 2017, când a fost adoptată Legea Educației din Ucraina. Nu avem cum să fim liniștiți atâta timp cât dispar şcolile noastre cu predarea în limba română”.

AURICA BOJESCU, secretar, Uniunea Interregională “Comunitatea Românească din Ucraina”: “Firul roşu al demersurilor noastre este păstrarea procesului de învățământ în scoli în limba română, așa cum este scris în Constituția Ucrainei, articolul 53.”

IULIAN FOTA, secretar de stat pentru afaceri strategice, ministerul român de Externe: “Bucureștiul și România vor continua să aibă ca prioritate problemele românilor din această parte a Ucrainei pentru că nu vrem altceva decât ca ceea ce oferim noi ucrainenilor din România, cetăţenilor români de origine ucraineană din România, aceleaşi drepturi să fie oferite minorității române din Ucraina.”

Un alt subiect discutat în cadrul întâlnirii liderilor comunității românești din regiunea Cernăuți cu Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în ministerul român de Externe, cu Victor Micula, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina și cu Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuți,  a fost şi prezenţa sintagmei “limba moldovenească” în legislaţia ucraineană.

ALEXANDRINA CERNOV, membru de onoare al Academiei Române, redactor-șef al revistei “Glasul Bucovinei”: “Dacă în Republica Moldova s-a legalizat faptul că limba moldovenească nu este limbă de stat, ci e limba română, înseamnă că şi în Ucraina trebuie să existe o singură limbă pentru că limbile sunt identice. S-a criticat acel dicționar ucrainean-moldovenesc care a apărut.”

Dacă în anul 1991 în Ucraina erau  peste 130 de şcoli cu predare în limba română, acum au rămas mai puțin de jumătate. Astăzi în regiunea Cernăuți mai există 53 de școli cu predarea în limba română și 15 școli mixte ucraineano-române.

sursa: BucPress

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php