MII DE FERMIERI ROMÂNI au PROTESTAT în Capitală și în țară

0 963

Câteva mii de fermieri au protestat vineri în Capitală și alte aproximativ 20 de orașe, pentru a presa Guvernul să obțină de la Comisia Europeană despăgubiri consistente pentru pierderile suferite din cauza importurile ucrainene. De asemenea, manifestanții ieșiți în stradă cuutilaje agricole solicită reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele ieftine din țara vecină aflată în război. În București, fermierii au protestat în fața reprezentanței Comisiei Europene, iar în estul țării, ei au protestat la vămile Siret și Isaccea, de la granița cu Ucraina.

Fermierii mai cer găsirea unor surse alternative de finanțare.

Agricultorii prezenți la mitingurile de vineri sunt nemulțumiți că autoritățile nu găsesc soluții la dezechilibrele grave provocate de afluxul imens de cereale din Ucraina, care este scutit de la plata taxelor vamale până în 2024.

Ei acuză că au rămas cu cerealele în silozuri, în fața concurenței imbatabile a grânelor ucrainene, și nu vor reuși să le vândă la prețuri care să le acopere cheltuielile, în contextul în care se apropie noua recoltă.

„Această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează  într-un comunicat comun al celor patru federaţii organizatoare ale protestului.

În timpul desfășurării protestelor, ministrul Agriculturii, Petre Daea, cel pe care fermierii îl consideră vinovat că executivul UE a repartizat României doar 10 milioane de euro din tranșa de 56 de milioane de euro compensații, (în timp ce Bulgaria a primit aproximativ 16 milioane), a declarat:

„Să se introducă măsuri de restricții la vamă, prin taxe vamale, să se creeze mecanisme de monitorizare ca să știm ce cantitate de cereale există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat (…). Dacă știm că avem un efect negativ, atunci să vină automat sprijin pentru țările afectate (…) Noi învârtim situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia și, ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”.

Proteste ample au loc, de câteva săptămâni, în mai multe state UE afectate de cerealele ucrainene ce au invadat spațiul comunitar, iar în Polonia, ministrul Agricultorii a demisionat săptămâna aceasta, după ce a Comisia europeană a anuțat prelungirea scutirii de taxe.

În 2022, recolta de cereale a Ucrainei a scăzut dramatic, până la aproximativ 53 de milioane de tone, din cauza invaziei ruseşti, de la o cifră record de 86 de milioane de tone în 2021.

Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.

Proteste în peste 20 de județe

  • Fermierii din judeţul Satu Mare au protestat, vineri, cu peste 300 de tractoare în stradă, pe ruta Turulung – Vama Halmeu, împotriva exporturilor de produse agricole fără taxe vamale din Ucraina, aceştia acuzând scăderi importante ale preţurilor la cereale pe piaţa românească, ce duc la pierderi pentru agricultori., relatează dumping ale produselor agricole ucrainene şi împotriva preţurilor practicate la produsele lactate şi la lapte de lanţurile de magazine.” Agerpres.
  • Peste 200 de tractoare şi utilaje agricole au blocat, vineri, circulaţia în municipiul Târgu Mureş. În timpul protestului, unul dintre participanți a fost oprit de forțele de ordine în momentul în care a încercat să pătrundă cu tractorul pe contrasens, iar protestatarii au încercat să rupă cordonul format de forțele de ordine. 
  • Câteva sute de fermieri din zona Moldova au blocat Vama Siret din județul Suceava, cu utilaje agricole.

Sursa

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php